Pitcher Cerilio Soleana voor Curaçao in actie tijdens de Central American and Caribbean Games.

Honkbal

Voormalig profpitcher Soleana naar Rimini

Voormalig profpitcher Soleana naar Rimini

Pitcher Cerilio Soleana voor Curaçao in actie tijdens de Central American and Caribbean Games.

Pitcher Cerilio Soleana voor Curaçao in actie tijdens de Central American and Caribbean Games.
Foto: © Beisbol Media AA Korsou

De twintigjarige Cerilio Soleana is de derde speler uit het Nederlands Koninkrijk, die aankomend seizoen zijn geluk gaat beproeven in de Italiaanse competitie. De in Utrecht geboren linkshandige pitcher volgt Phildrick Llewellyn naar lanskampioen ASD Rimini.

Soleana tekende in juli 2014 op zeventienjarige leeftijd een profcontract bij Cincinnati Reds. Maar na twee seizoenen en veertien wedstrijden strandde zijn profavontuur vorig jaar al. In 2016 gooide hij in augustus de enige drie profwedstrijden van dat seizoen, voordat zijn overeenkomst met zijn Amerikaanse profclub werd ontbonden.

Soleana werd geboren in Utrecht, maar verhuisde op eenjarige leeftijd naar Bonaire. Daar kreeg hij zijn honkbalopleiding, voordat hij naar Curaçao vertrok om zich daar verder te ontwikkelen. Op Curaçao speelde hij onder meer voor Marchena Braves. na zijn profavontuur keerde de pitcher terug naar Curaçao, waar hij zich aansloot bij de selectie van Groot Kwartier Stars.

Central American and Caribbean Games

Vorige maand nam de linkshandige pitcher in Santo Domingo met een nationale ploeg van Curaçao deel aan het kwalificatietoernooi voor de Central American and Caribbean Games 2018. Curaçao won tijdens dat toernooi van Aruba (met 2-0) en de Maagdeneilanden (11-7), maar verloor met 3-1 van de gastheer uit de Dominicaanse Republiek. Tijdens dat duel sloeg voormalig Major Leaguer Ronny Paulino met een homerun op het pitchen van Soleana drie punten binnen voor zijn ploeg.

Soleana is de derde speler uit het Nederlands Koninkrijk in korte tijd die een overeenkomst afsluit met een Italiaanse club. Eerder kozen voormalig profhonkballers Gilmer Lampe (Fortitudo Bologna) en Phildrick Llewellyn (ASD Rimini) al voor een overstap naar de Italian Baseball League. Een aantal jaren eerder kwamen ook al een groot aantal honkballers uit het Koninkrijk gelijktijdig uit in de Italiaanse competitie. Toen speelden in 2009 Ardley Jansen, Johnny Gregorius en Ulrich Snijders voor T&A San Marino en Johnny Balentina en Ivanon Coffie voor respectievelijk CariParma en Telemarket Rimini.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal