Titelverdediger Curaçao Neptunus en Hoofddorp Pioniers staan tijdens Opening Day tegenover elkaar.

HB Hoofdklasse

Speelschema hoofdklasse 2018 bekend

Speelschema hoofdklasse 2018 bekend

Titelverdediger Curaçao Neptunus en Hoofddorp Pioniers staan tijdens Opening Day tegenover elkaar.

Titelverdediger Curaçao Neptunus en Hoofddorp Pioniers staan tijdens Opening Day tegenover elkaar.
Foto: © Robert Bos

Titelverdediger Curaçao Neptunus start het seizoen van 2018 op donderdagavond 26 april met een thuiswedstrijd tegen Hoofddorp Pioniers. In totaal spelen de acht teams uit de hoofdklasse volgend jaar elk 42 wedstrijden, voordat de competitie wordt gesplitst in een Top 4 en een Bottom 4.

De honkbal- en softbalbond KNBSB heeft vandaag het speelschema bekend gemaakt voor het hoofdklasseseizoen van 2018. Volgend jaar keren Storks en Quick Amersfoort voor het eerst sinds respectievelijk 1979 en 1996 terug in de hoofdklasse. Zij nemen de plaats in van het gedegradeerde UVV.

Het Haagse Storks, vorig jaar kampioen in de Overgangsklasse, opent het seizoen op donderdagavond 26 april met een uitwedstrijd tegen De Glaskoning Twins. Promovendus Quick Amersfoort ontvangt op Opening Day op het eigen XLLease Park Dorrestein de honkballers van HCAW.

Avondwedstrijden

Doordat Storks en De Glaskoning Twins niet de beschikking hebben over goedgekeurde verlichting, moeten deze twee clubs tijdens avondwedstrijden uitwijken naar omliggende verenigingen. Het Oosterhoutse Twins speelt zijn thuiswedstrijden op donderdagavonden op Sportpark De Groote Wielen, de thuishaven van Gryphons in Rosmalen. Storks speelt zijn avondwedstrijden in het Neptunus Familiestadion in Rotterdam.

De hoofdklasse wordt volgend jaar op twee momenten onderbroken. Na 1 juli wordt de competitie drie weken stil gelegd, waarbij alleen Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam onderling nog drie wedstrijden spelen. In deze zomerstop worden onder meer het Europees kampioenschap voor spelers van 18 jaar en jonger in het Italiaanse Grosseto en de Honkbalweek Haarlem gespeeld. In verband met de Super 6 wordt er ook in de weken van maandag 10 tot en met zondag 23 september niet gespeeld in de hoofdklasse.

Gesplitst

De competitie wordt na de eerste onderbreking hervat op donderdag 26 juli. Na zondag 19 augustus wordt de reguliere competitie gesplitst in een Top 4 en een Bottom 4. De nummers vijf tot en met acht spelen verder om hoofdklassebehoud, waarbij de nummer laatst uiteindelijk vanaf zaterdag 28 september een best-of-five speelt tegen de kampioen uit de Overgangsklasse. Inzet is het achtste en laatste toegangsbewijs voor de hoofdklasse van 2019.

De beste vier teams uit de hoofdklasse spelen in de Top 4 om plaatsing voor de Holland Series. Vanuit de reguliere competitie worden komend jaar geen punten meer meegenomen. Na de splitsing speelt elk team nog negen wedstrijden, tegen elke tegenstander driemaal, om de twee finalisten te bepalen. De best-of-seven van de Holland Series, tussen de nummers één en twee van de Top 4, gaat van start op donderdag 27 september.

Bekijk het volledige programma van de reguliere competitie (PDF)

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse