Roger Bernadina keerde vanavond terug in de nationale selectie.

Honkbal

Bernadina: “Ik zou graag nog eens terugkeren in de MLB”

Bernadina: “Ik zou graag nog eens terugkeren in de MLB”

Roger Bernadina keerde vanavond terug in de nationale selectie.

Roger Bernadina keert graag nog eens terug in de nationale selectie.
Foto: © Alfred Cop

Roger Bernadina heeft een mooi seizoen achter de rug. Na een aantal seizoenen in de Major League en de Minor Leagues besloot hij in 2017 zijn geluk te beproeven in de Zuid-Koreaanse KBO. Met de KIA Tigers werd “The Shark” kampioen en won hij een individuele award voor de meest gescoorde runs in de competitie. Vorige week maakte Bernadina bekend dat hij ook in 2018 voor de Tigers zal spelen. Tijd voor een interview met de 33-jarige outfielder.

Na een seizoen waarin Bernadina .320 sloeg met 27 homeruns zal er ongetwijfeld veel interesse geweest zijn in zijn diensten. De KBO League Leader in runs (118), die ook nog eens 111 punten binnen sloeg en 32 honken stal, besloot een nieuw eenjarig contract te tekenen bij de KIA Tigers.

Ik heb het bij de Tigers ontzettend naar mijn zin gehad. Het is een hele professionele organisatie, die mij in augustus al benaderde om mijn contract te verlengen. Ik heb toen gevraagd om er even over na te denken, maar zij bieden mij de total package. Daarom blijf ik graag nog een jaar voor de Tigers spelen.”

Verschillen

In Nederland zien we niet zo heel veel van de KBO, maar uit de beelden die we in de afgelopen maanden gezien hebben, bleek wel dat Bernadina het naar zijn zin had. Hoe verschilt de Koreaanse competitie van de MLB in belevenis van fans en relaties met teamgenoten?

“Je kunt de KBO eigenlijk niet vergelijken met de MLB. Het is absoluut een competitieve league, maar hoe de fans hier wedstrijden beleven.. dat heb ik nog nooit meegemaakt. Ze zingen negen innings lang liedjes en elke speler heeft zijn eigen lied. Het zijn geweldige fans.

Alle spelers zijn in Zuid-Korea super vriendelijk en respectvol. Het is hier gebruikelijk dat je als team heel veel samen doet. Daardoor is de sfeer erg goed en dat is voor mij een belangrijke reden geweest om terug te keren naar Zuid-Korea.”

En hoe zit het met het verschil in niveau en spelopvatting?

“Qua niveau zit de KBO onder de MLB, maar ik heb inmiddels zowel op MLB niveau en Triple-A niveau aardig wat ervaring en ik denk dat de KBO er een beetje tussenin zit. Er zijn wel dingen waar je aan moet wennen hier. Coaches maken beslissingen, die in de MLB nooit gemaakt zouden worden.

Pitchers worden soms middenin een slagbeurt gewisseld. Catchers spelen hier vooral vanwege hun defense en worden eigenlijk bijna elke wedstrijd rond de vijfde inning gewisseld voor een pinch hitter. En de cultuur is natuurlijk heel anders dus daar moet je als nieuwe speler wel even aan wennen.”

Voormalig Major Leaguer Roger Bernadina maakt dit seizoen voor Kia Tigers zijn debuut in de Zuid-Koreaanse KBO.

Voormalig Major Leaguer Roger Bernadina maakte dit seizoen voor Kia Tigers zijn debuut in de Zuid-Koreaanse KBO.

Contractbesprekingen

In een interview met AllSportsRadio vertelde Bernadina in oktober al dat er ook Japanse interesse was in zijn diensten. Is dat ooit nog concreet geworden en is er in zo’n geval ook contact met andere spelers uit het Koninkrijk voor advies?

“Ja, die interesse was er inderdaad. Er zijn aanbiedingen geweest en ik heb erover nagedacht. Ik heb Rick (van den Hurk, red.) en Coco (Balentien, red.) gesproken. Rick heeft mij aangeboden om te helpen in gesprekken met clubs, maar uiteindelijk heb ik besloten om toch bij de Tigers in Korea te blijven.

Fans van het profhonkbal kunnen er in deze periode vaak ontzettend veel over lezen. De zogenaamde ‘Hot Stove’ komt op gang en de geruchten vliegen je om de oren. Sommige geruchten zijn onzin, maar waar rook is, is vaak vuur. Hoe verlopen nou precies die contractbesprekingen tussen spelers en teams?

“Het meeste contact met de clubs gaat via mijn agent, die ik al heb sinds mijn tijd in Amerika. Hij spreekt met de clubs en hun tolken, want ze spreken niet allemaal even goed Engels. Vervolgens krijg je als speler van de agent te horen welke aanbiedingen er gedaan zijn.

Je praat met elkaar, komt soms met een tegenbod en hij adviseert mij wat te doen. Uiteindelijk ben ik wel degene die de beslissing maakt. De keuze heeft niet altijd met geld te maken, want ook nu had ik betere aanbiedingen, maar ik had een erg goed gevoel bij de KIA Tigers.”

Dromen

Je ziet het wel vaker: oud-Major Leaguers die via een aantal goede seizoenen in de KBO of de NPB terugkeren naar het honkbalwalhalla in de VS. Vorig jaar kreeg de MVP van de Zuid-Koreaanse competitie Eric Thames een mooi contract van de Milwaukee Brewers en deze week tekende Miles Mikolas een tweejarig contract bij de St. Louis Cardinals na een aantal goede seizoenen in Japan. Speelt een terugkeer in de Major League ook bij Bernadina nog in het achterhoofd?

“Ja, zeker. Aan het eind van de dag komt het erop neer dat mijn droom altijd is geweest om in de Major League te spelen. Dat blijft ook mijn doel, maar mijn jaar in Zuid-Korea heeft me geleerd dat er ook andere opties zijn. Mocht het niet meer lukken om de MLB te halen, dan heb ik daar vrede mee en weet ik dat er andere hele gave competities zijn om in te spelen.

Voor nu ligt de focus op de Tigers en dan zien we na komend seizoen wel wat er gebeurt.”

Roger Bernadina aan slag voor New York Mets tijdens Spring Training van 2016.

Roger Bernadina aan slag voor New York Mets tijdens Spring Training van 2016.
Foto: © Freek Bouw

En gaan we “The Shark” nog in actie zien voor Team Kingdom of the Netherlands. De World Baseball Classic moest hij helaas aan zich voorbij laten gaan.

“Dat hoop ik wel! Ik zou graag meedoen als ik fit blijf. De Olympische Spelen zou ik bijvoorbeeld heel graag nog eens meemaken. Dan moet ik door mijn werkgever natuurlijk wel vrijgegeven worden. Dat zal lastig zijn als ik tegen die tijd misschien weer in de MLB speel, maar misschien dat de competities in Azië wel gestopt worden voor de Spelen.

Ik vond het super om te zien dat het Koninkrijksteam het zo goed deed in maart tijdens de WBC. Het was jammer dat ik er niet bij kon zijn. De Tigers hadden mij net binnengehaald en vonden dat ik mij met het team moest voorbereiden op het seizoen en omdat het mijn eerste keer in Azië en Zuid-Korea was, vonden ze dat ik deze tijd moest gebruiken om te wennen aan de cultuur.

Daar heb ik wel begrip voor en ik denk dat het mij uiteindelijk ook wel geholpen heeft om zo goed mogelijk te presteren dit seizoen. In de toekomst ben ik er graag weer bij. De Spelen, de Premier12 en World Baseball Classic zijn toernooien die ik zeker nog eens mee zou willen maken.”

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal