Honkbal

Italiaanse clubs zeer actief op internationale transfermarkt

Italiaanse clubs zeer actief op internationale transfermarkt

Foto: © 2017 World Baseball Classic, Inc.

De Italiaanse journalist Mino Prati waarschuwde de fans in zijn land in september al dat zij in het aankomende seizoen 2018 rekening moeten houden met misschien alleen maar buitenlandse spelers op de velden van hun clubs in de hoogste competitie. Dat lijkt nu steeds meer de waarheid te worden. De afgelopen weken roerden de Italiaanse clubs zich nadrukkelijk op de internationale transfermarkt.

Mino Prati verwees bij zijn waarschuwing naar de nieuwe bondsvoorzitter Andrea Marcon, die herhaaldelijk en nadrukkelijk de clubs attent maakte op de Europese wet, die bepaalt dat spelers met een paspoort van een ander EU-land niet als buitenlander in de Italiaanse competitie mogen worden gerekend. Morgen ontvangt Marcon de spelers van de nieuwe hoogste competitie (“massimo campionato”) om te spreken over de nieuwe interne regelgeving van de Italiaanse bond FIBS. In het nieuwsbericht van de bond wordt wederom het begrip Italian Baseball League duidelijk omzeild.

Inmiddels zijn vooral de drie Italiaanse clubs, die voorzien zijn van een ticket voor de European Champions Cup in Rotterdam, zeer actief op de internationale transfermarkt. Daarbij valt op dat in tegenstelling tot de afgelopen jaren Nederlandse spelers worden gecontracteerd om volgend jaar te komen spelen in de twee wedstrijden per week van de Italiaanse competitie. UnipolSai Bologna haalde Gilmer Lampe van L&D Amsterdam en Rimini (zonder naamsponsor!) wist Kevin Kelly uit de afspraak met Curaçao Neptunus los te weken. Bovendien komen volgend jaar twee andere talenten uit het Nederlands Koninkrijk de Atlantische Oceaan over naar de Italiaanse badplaats Rimini: Cerilio Soleana en Phildrick Llewellyn.

Getipt

Kevin Kelly verklaart vandaag in een interview in het AD/Rotterdams Dagblad, dat Llewellyn hem had getipt over de Riminese interesse  in zijn komst en dat hij akkoord ging zonder met zijn nieuwe coach gesproken te hebben over zijn rol als starter of reliever. Hij erkende dat hij weliswaar een mondelinge toezegging voor het komend seizoen bij Neptunus had gedaan, maar dat de club hem toch zijn nieuwe positie in Rimini gunt.

De ervaren Nederlandse pitcher komt terecht in een competitie met maar twee wedstrijden per week en binnen een club met meerdere goed functionerende pitchers, zoals Ricardo Hernández, Raul Ruiz, Carlos Richetti, Carlos Teran, Jose Escalona en mogelijk Alex Bassani: allen bekend in Nederland. Kennelijk plant Rimini reeds voor zes bekerwedstrijden in Rotterdam.

Nieuwe voorzitter

De dadenkracht van Rimini op de transfermarkt wordt toegeschreven aan de nieuwe voorzitter van de club Simone Pillisio, direct overgekomen van zijn vorige club Novara. Hij heeft het roer overgenomen van de 85-jarige Rino Zangheri, die de club gedurende 45 jaar lang geleid heeft naar onder meer dertien landskampioenschappen. Sinds 1989 wacht zijn club echter tevergeefs op een volgende Europa Cup en de oude man zegt nu pas echt te zullen thuis blijven als dat Europees succes weer eens behaald is.

Kevin Kelly weet zich verzekerd van kennis van heuvelzaken bij zijn manager, de sterke pitcher Paolo Ceccaroli uit de 80er en 90er jaren. Hij was een exponent van een revival voor echt Italiaanse spelers, die onder leiding van bondscoach Silvano Ambrosioni sterker voor de dag kwamen bij het WK 1986 in Nederland dan door vriend en vijand verwacht.

Europese paspoorten

De twee andere Europese clubs uit Italië roeren zich ook op de transfermarkt, maar behalve Lampe betreft dat nog geen andere Nederlanders. Bologna en San Marino mikken ook op Europese paspoorten, zoals het Belgische document van buitenvelder Thomas de Wolf en het Italiaanse paspoort van de Argentijnse catcher Juan Martin. Beiden speelden het afgelopen seizoen in de Duitse Bundesliga, te weten bij Mannheim Tornados.

De door de journalist Mino Prati in september voorspelde crisis voor Italiaanse spelers in Italië wordt vandaag waarheid met een nieuw eigen artikel over catcher Marco Sabattani van Bologna, die tot zijn grote verontwaardiging door zijn club zonder aankondiging vooraf twee dagen voor het sluiten van de markt is ontslagen. Een jaar geleden nog werd deze speler geselecteerd door bondscoach Marco Mazzieri voor het Europees kampioenschap in Hoofddorp en nu is hij gedumpt. Wellicht is er een vacature in Mannheim.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal