De Nederlandse softbalsters zijn van de achtste naar de zevende plaats gestegen

Softbal

Nederlandse softbalsters stijgen op wereldranglijst

Nederlandse softbalsters stijgen op wereldranglijst

De Nederlandse softbalsters zijn van de achtste naar de zevende plaats gestegen

De Nederlandse softbalsters zijn van de achtste naar de zevende plaats gestegen
Foto: © Fred Versluis

De Nederlandse softbalsters zijn weer terug op de zevende plaats van de nieuwe wereldranglijst, die de World Baseball Softball Confederation (WBSC) vandaag heeft bekendgemaakt. De Europees kampioen bleef daarmee net Italië en Tsjechië voor, die beiden maar liefst vier plaatsen stegen.

De Nederlandse softbalsters hadden een zeer succesvolle sportzomer met onder meer twee Europese titels. In het Italiaanse Bollate prolongeerde het Koninkrijksteam de Europese titel, terwijl in Ostrava (Praag) Oranje ook het Europese kampioenschap voor speelsters van 16 jaar en jonger won.

Met de titels in Bollate en Ostrava verdienden de Nederlandse softbalsters dit jaar 155 punten voor de wereldranglijst van de World Baseball Softball Confederation (WBSC). Dat was voldoende om weer terug te keren naar de zevende plaats. Vorig jaar november zakte Oranje, ondanks een historische vierde plaats op het wereldkampioenschap van 2016, naar de achtste plaats.

Grootste stijger

Ierland werd op de nieuwe ranglijst de grootste stijger. Het land ging van de 33e naar de twintigste plaats. Na Ierland maakten Italië en Tsjechië de grootste sprong. De nationale dames softbalteams van beide landen moesten het dit jaar doen zonder een Europese titel, maar zijn met een stijging van vier plaatsen voor het eerst de top 10 binnen gekomen. Italië staat nu achter Nederland achtste, Tsjechië is de nummer negen.

Ook de nummers vijf Taiwan en zes Mexico stegen elk vier plaatsen. Bovenaan de wereldranglijst heeft de Verenigde Staten voor het eerst sinds de invoering van de ranglijst in 2015 de plaats overgenomen van Japan. Het is voor het eerst dat Japan afstand heeft moeten doen van de toppositie. Het nationale Amerikaanse softbalteam is regerend wereldkampioen voor A-landen en veroverde dit jaar ook de wereldtitel voor speelsters van 19 jaar en jonger.

Olympische Spelen

Op de laatste versie van de wereldranglijst uit 2017 verdienden maar liefst 24 landen voor de eerste keer punten. Daarmee is het aantal landen op de ranglijst gestegen van 38 naar 62. Twee van de nieuwkomers zijn Curaçao (46) en Aruba (51). België komt nieuw binnen op plaats vijftig.

De grote stijging van aantal landen komt met name door de groei van het aantal door de WBSC gesanctioneerde toernooien in 2017, waaronder WK-kwalificatietoernooien en continentale kampioenschappen. In 2018 staat voor de nationale teams het wereldkampioenschap in het Japanse Chiba op het programma. De wereldkampioen verdient niet alleen 1.150 punten voor de wereldranglijst, maar kwalificeert zich ook voor de Olympische Spelen van 2020.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal