Pitcher Yovani D'Amico in actie voor Novara. Het is nog onzeker of deze club volgend jaar op het hoogste niveau terugkeert.

Honkbal

Italiaanse competitie verder als Serie A1

Italiaanse competitie verder als Serie A1

Pitcher Yovani D'Amico in actie voor Novara. Het is nog onzeker of deze club volgend jaar op het hoogste niveau terugkeert.

Pitcher Yovani D’Amico in actie voor Novara. Het is nog onzeker of deze club volgend jaar op het hoogste niveau terugkeert.
Foto: © FIBS/PhotoBass

Sinds gisteravond is het officieel. Al maanden lang ontweek de Italiaanse bond de naam Italian Baseball League, wanneer er gesproken en geschreven werd over het seizoen 2018. Dan werd de neutrale aanduiding massimo campionato gebruikt, wat hoogste competitie betekent. In de vergadering van het bondsbestuur besliste voorzitter Andrea Marcon gisteren in Rome dat het project Italian Baseball League is beëindigd en dat de hoogste competitie van 2018 gewoon weer Serie A1 heet.

De zogenaamde Italian Baseball League was een ambitieus project van de vorige bondsvoorzitter Riccardo Fraccari, die in 2007 bij Major League Baseball een businessplan indiende om te komen tot steun door Amerikaanse profclubs aan Italiaanse clubs. De Amerikanen zijn echter nooit over de Atlantische brug gekomen.

De FIBS streeft nog steeds naar deelname door tien clubs aan het komend seizoen, maar zelfs de acht clubs van het afgelopen seizoen hebben zich nog niet allemaal gemeld. Van die groep ontbreekt Novara bij de nu geregistreerde clubs en van de vier nieuwe kandidaten voor promotie naar de Serie A1 van het komend jaar is nog niemand toegelaten.

Inschrijvingstermijn

Tot nu staan T&A San Marino en zes Italiaanse clubs op de startblokken: de Europa Cup deelnemers Rimini en Bologna, alsmede hun uitdagers Nettuno, Parma, Padova en Padule. Waarom Novara nog niet erbij is, blijft voorlopig onduidelijk, maar de club zag zijn voorzitter vertrekken naar het 500 kilometer zuidelijker gelegen Rimini, waar een ruimer budget te besteden is en Europese wedstrijden in Rotterdam op het programma staan. De bond heeft gisteren de inschrijvingstermijn verlengd tot 31 december 2017.

De voorwaarden, die door de Italiaanse bond worden gesteld aan kandidaten voor de hoogste competitie, zijn een adequate lichtinstallatie voor avondwedstrijden, schuldenvrij tegenover de bond, voldoende aantal clubleden en deelname door jeugdteams aan competities. Voorrang wordt verleend aan clubs uit een regio met achterstand op honkbalgebied. Clubs die eerder al op een of andere wijze hun belangstelling hebben laten weten bij het landelijk of een regionaal kantoor van de bond, moeten bij nog steeds bestaande ambitie nu verplicht een officieel verzoek tot inschrijving doen: schriftelijk of per gecertificeerd e-mailbericht. Er bestaan nog drie vacatures voor clubs die uit zijn op een plaats onder de schijnwerpers en televisiecamera’s van het beste honkbal in Italië.

Duidelijke belofte

FIBS-voorzitter Andrea Marcon met enkele gasten tijdens het diner van de  Italian American Baseball Foundation.

FIBS-voorzitter Andrea Marcon met enkele gasten tijdens het diner van de Italian American Baseball Foundation.
Foto: © FIBS

Terwijl de huidige bondsvoorzitter Marcon aantoont, dat het geflirt door zijn voorganger Fraccari met toenmalige vertegenwoordigers van Major League Baseball niets voordeligs voor het vaderlandse honkbal heeft opgeleverd, anders dan enig window dressing, is hijzelf de afgelopen weken ook druk op visite geweest bij zijn Amerikaanse honkbalrelaties. Zo maakte de voormalige softbalscheidsrechter in New York kennis met Chris Haydock, Director MLB International Office. Later kwamen zij elkaar weer tegen bij de Baseball Winter Meetings in Orlando, Florida. Natuurlijk werd de Amerikaan geïnterviewd door de perschef van de Italiaanse bond. Deze noteerde mooie zinnen van de MLB Director, maar die lijken sterk op de antwoorden, waarmee Fraccari steeds naar Italië terugkeerde. De enige duidelijke belofte was dat ze in 2018 vaak naar de Italiaanse badplaats Tirrenia zullen komen, omdat de Academy daar zo belangrijk voor MLB is.

In New York nam Marcon voor het eerst deel aan het officiële diner van de Italian American Baseball Foundation, dat net als vorig jaar plaats vond in een restaurant in de wijk Brooklyn. Daar bouwt de Italiaanse bond aan een netwerk van honkbalrelaties, die de Azzurri moeten helpen om – zoals de website van de FIBS de eigen voorzitter citeerde uit zijn speech – als enig Europees land aanwezig te zijn op de Olympische Spelen in Tokyo 2020. Dat zou volgens Marcon in New York moeten gebeuren door de verdere verspreiding van honkbal en softbal in Italië, alsmede door de verbetering van het technisch niveau van de coaches en de spelers in Italie. “Jullie hier vanavond aanwezig vanuit de Italiaans-Amerikaanse gemeenschap kunnen dankzij ons cultureel erfgoed het verschil maken om onze doelen te bereiken. Deze Foundation is het perfecte instrument om onze missie dagelijks te beleven!”

Italian Baseball Softball Players Association

In eigen land daarentegen heeft de nieuwe bondsvoorzitter de clubs opgeroepen zo veel mogelijk buitenlandse spelers met EU-paspoorten binnen te halen. In een vorig artikel op Honkbalsite werd al verhaald over Nederlanders en een Belg, die naar Italië gaan voor het seizoen 2018, maar er verschijnen in de media steeds meer berichten over buitenlanders met twee paspoorten, waarvan het tweede afgegeven is door een EU-land, zoals Spanje en Frankrijk.

Afgelopen zaterdag nog kwamen voor het eerst in de geschiedenis Italiaanse spelers op bezoek bij hun bondsbestuur om te spreken over hun problemen, waarbij nu de Europese concurrentie op de eigen velden wordt opgeteld. Er blijft steeds minder plaats over voor de echte Italiaan, want de enige voor hen gereserveerde plaats is de werpheuvel in de laatste wedstrijd van de week. Daarom hebben de spelers meteen de Italian Baseball Softball Players Association opgericht om hun bedreigde belangen te verdedigen tegenover de Italiaanse bond.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal