Honkbal

Andruw Jones en de Hall of Fame

Andruw Jones en de Hall of Fame

Andruw Jones staat dit jaar voor het eerst op de Hall of Fame Ballot.
(Foto: Creative Commons)

De periode rond de feestdagen en de jaarwisseling is in het Amerikaanse honkbal traditiegetrouw komkommertijd. Alle onderhandelingen tussen teams en free agents liggen even stil en alle journalisten focussen hun aandacht op de jaarlijkse Hall of Fame Ballot. De leden van de Baseball Writers Association of America (BBWAA) mogen elk jaar stemmen op de spelers die op deze lijst staan. Dit jaar staat oud-international en Major Leaguer Andruw Jones voor het eerst op de lijst.

Om in aanmerking te komen voor verkiezing tot de Hall of Fame moeten spelers minimaal tien seizoenen in de MLB gespeeld hebben en bovendien door een speciale commissie op basis van hun prestaties goedgekeurd worden. Indien zij goedgekeurd zijn, verschijnen zij op de zogenaamde ballot. Dat betekent dat de leden van de BBWAA op hen mogen stemmen. Wanneer 75% of meer van deze schrijvers op een speler stemt, wordt hij in de daaropvolgende zomer toegelaten tot de Hall of Fame.

Curaçao Kid
Andruw Jones kwam in 2012 voor het laatst uit in de Major League als speler van de New York Yankees. Omdat hij meer dan tien seizoenen op het allerhoogste niveau speelde en al vijf jaar niet meer in actie kwam, verscheen ‘The Curaçao Kid’ dit jaar voor het eerst op de ballot. Met een slaggemiddeld van .254, 434 homeruns, 10 Gold Glove Awards, een Silver Slugger Award en vijf All-Star Game selecties heeft hij op het eerste gezicht een zeer sterke case om ooit de Hall of Fame te bereiken.

Op 19-jarige leeftijd werd Andruw in 1996 de jongste speler in de geschiedenis van de sport met een homerun in de World Series en in de daaropvolgende tien seizoenen behoorde Jones tot de absolute crème de la crème van de Major League. Met de Braves stond hij vrijwel elk jaar in de play-offs. Zijn beste seizoen beleefde hij in 2005 toen hij de National League Leader werd in homeruns (51) en RBI (128). Het leverde hem een All-Star selectie, Gold Glove en Silver Slugger Award op en hij miste op een haar na de MVP verkiezing.

Helaas kreeg Jones daarna last van een hardnekkige blessure. Na zijn vertrek bij de Braves kwam hij nog uit voor de Dodgers, de Rangers, de White Sox en de Yankees en hoewel hij af en toe nog flitsen liet zien van zijn oude zelf, bereikte hij nooit meer het niveau van zijn piekjaren. Deze mindere jaren liggen bij de schrijvers natuurlijk nog wat verser in het geheugen dan de piekjaren.

Andruw Jones bij zijn debuut als bench-coach van Oranje.

Andruw Jones bij zijn debuut als bench-coach van Oranje.
Foto: © Alfred Cop

Volle bak
De schrijvers hebben het bovendien erg zwaar deze jaren, want alle toppers uit de jaren negentig en het eerste decennium van deze eeuw verschijnen stuk voor stuk op de kieslijst. Een groot deel van deze toppers heeft een controversieel verleden in het zogenaamde ‘Steroid Era’. Barry Bonds en Roger Clemens zijn de gezichten van deze generatie. Zij staan al weer een tijdje op de kieslijst en lijken elk jaar iets dichterbij de benodigde 75% te komen. De schrijvers mogen per jaar maar op maximaal 10 spelers stemmen en omdat Bonds en Clemens op de lijst blijven staan en er elk jaar weer nieuwe Hall of Fame-waardige spelers bijkomen, wordt het wel erg druk op de kieslijst.

Die drukte lijkt een aantal toppers parten te spelen. Wanneer minder dan 5% van de schrijvers op je stemt, val je namelijk van de ballot af. Spelers als Johan Santana, Scott Rolen en zelfs Andruw Jones lijken hier de lasten van te ondervinden. Naast deze drie spelers zijn er nog minimaal tien andere spelers die door veel schrijvers als Hall of Fame-waardig gezien worden. Bonds, Clemens, Vladimir Guerrero, Trevor Hoffman, Edgar Martinez, Chipper Jones, Mike Mussina, Curt Schilling, Jim Thome en Larry Walker zijn stuk voor stuk spelers die veel stemmen pakken.

Tussenstand
We krijgen pas op 24 januari te horen welke spelers daadwerkelijk boven de 75% geëindigd zijn en dus in juli toe zullen treden tot de Hall of Fame, maar Ryan Thibodaux houdt een spreadsheet bij van alle ballots die al publiekelijk bekend zijn gemaakt door de schrijvers. In die tussenstand staan er op het moment van schrijven vijf spelers boven de 75% nadat er 424 (of 36.8%) ballots publiekelijk bekend gemaakt zijn. Die vijf spelers zijn Vladimir Guerrero, Trevor Hoffman en Edgar Martinez (die vorig jaar ook al dichtbij waren) en nieuwkomers Chipper Jones en Jim Thome. Vooral Guerrero, Chipper en Thome lijken hard op weg naar Cooperstown, zij staan alle drie ruim boven de 90%.

Andruw Jones staat op dit moment met 8 stemmen op 5.1%. Dat zou precies genoeg zijn om ook volgend jaar weer terug te keren op de ballot. Voordat het zover is, zal hij van de resterende 61.2% van de schrijvers nog 14 stemmen moeten ontvangen. Dat is niet onmogelijk, maar zeker niet vanzelfsprekend. Mocht hij dit jaar overleven dan bestaat de kans dat hij, net als velen anderen voor hem, jaarlijks wat stijgt op de lijst en misschien zelfs in de buurt komt van Cooperstown. Voor nu is het hopen dat hij boven de 5% blijft en dat er bovenin veel spelers boven de 75% komen.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal