Raul Ruiz: van Novara naar Rimini

Honkbal

Twee vacatures in nieuwe Italiaanse Serie A1

Twee vacatures in nieuwe Italiaanse Serie A1

Raul Ruiz: van Novara naar Rimini

Raul Ruiz: van Novara naar Rimini.
Foto: © FIBS/PhotoBass

De Italiaanse bond FIBS heeft vanochtend bekend gemaakt dat binnen de gestelde termijn van zondagavond 31 december jongstleden twee clubs zich alsnog hebben gemeld voor deelname aan de nieuwe Serie A1, de hoogste Italiaanse competitie. Van die twee clubs werd Red Sox Paterno door het bondsbestuur afgewezen wegens het ontbreken van een lichtinstallatie in hun stadion, maar Citta di Nettuno werd wel toegelaten onder voorwaarde, dat de club binnen een week zijn administratieve situatie bij de bond regulariseert.

Daarmee strandt de ambitie van bondsvoorzitter Marcon om de Serie A1 uit tien clubs te laten bestaan op twee vacatures en bij slechts acht deelnemers: Rimini Baseball, Fortitudo BC 1953 Bologna, 1949 Parma BC, Nettuno Baseball City, Padova BSC, Polisportiva Padule Baseball, het buitenlandse San Marino BC en het alsdan gepromoveerde Citta di Nettuno.

Opvallende afwezige in het programma voor het nieuwe seizoen 2018 is de noordwestelijke club Novara, die vorig jaar in de Italian Baseball League op de zesde plaats eindigde met slechts één wedstrijd achterstand op het gereputeerde Parma en met ruime voorsprongen op de dit jaar wel terugkerende clubs uit Padova (.294) en Padule (.118).

Stapje terug

Na vijftien overwinningen uit 34 wedstrijden (.441) zag Novara eerst zijn 41-jarige voorzitter Simone Pillisio vertrekken naar de nieuwe landskampioen Rimini. Deze club haalde voor het seizoen 2018 niet alleen drie spelers uit Nederland, maar uit Novara komen ook drie spelers en niet de minste: de Venezolaanse startende werper Raul Ruiz (27), de Venezolaanse korte stop Oscar Angulo (34) met ook een Spaans paspoort en de Italiaanse binnenvelder Nathanael Batista (23). Daarom zag Novara af van het hoogste niveau en doet het dit jaar een stapje terug.

Bondsvoorzitter Andrea Marcon reageerde vanmorgen bitter: “De pogingen tot dialoog om regels af te spreken met vooral de clubs afkomstig uit de Italian Baseball League hebben niet de gehoopte vruchten afgeworpen. De door ons gewilde overgang van het vorige project IBL, waarvan de dwingelandij nu dramatisch aan het licht is gekomen, hoeft niet zo excessief traumatisch te zijn. Daarom hebben we gezocht naar gemeenschappelijke belangen. Maar ook dit heeft niet gefunctioneerd. Daarom neemt het bondsbestuur bij de eerstvolgende vergadering op 26 januari de herstructurering definitief in handen om in 2019 tot de noodzakelijke uitbreiding naar tien clubs te komen. Het niveau van de diverse competities moet zodanig zijn, dat alle clubs op natuurlijke wijze de afdeling kunnen bereiken, die ze nastreven. Het verruimen van de competities moet ook de juiste plaatsen bieden aan de echt Italiaanse spelers!”

Slechte gezondheid

Met deze woorden speelt bondsvoorzitter Marcon de zwarte piet duidelijk naar zijn voorganger Riccardo Fraccari, die zich sinds een jaar kan concentreren op zijn voorzitterschap van de wereldbond WBSC. Voordien droeg Fraccari twee petten, waarbij hij zijn dagelijkse werk in Italië overliet aan zijn twee vice-voorzitters Fochi voor honkbal en Sanna voor softbal. Dit droeg bij tot de nederlaag van de Fraccaristen bij de Italiaanse verkiezingen eind 2016, waar de ex-softbalscheidsrechter Marcon de opvolger werd van de ex-honkbalscheidsrechter Fraccari. Diens voorganger in 2001 was Everardo Dalla Noce, die formeel acht maanden de hamer hanteerde op het bondsbureau en wegens een slechte gezondheid moest aftreden. Op 12 december 2017 overleed hij op 89-jarige leeftijd en memoreerde de Italiaanse bond, dat hij een journalist was en bekend als voetbalverslaggever bij de RAI, de nationale radio en TV.

Dalla Noce was nota bene zelf weer de opvolger van Aldo Notari, die het bondsvoorzitterschap van Italië bekleedde sinds 1985 en dat vanaf 1987 combineerde met het Europese bondsvoorzitterschap. Ondanks die twee petten van Notari werd hij in 1993 ook nog eens tot voorzitter van de IBAF gekozen. Dit bleef hij tot zijn overlijden op 26 juli 2006. In Italië worden sportbestuurders gestimuleerd ook internationale posities te veroveren, waarna ze daarvoor vanuit eigen land worden beloond. De Italiaanse honkbalclubs beoordeelden als negatief, dat Notari zo vaak in het buitenland verbleef en te weinig tijd voor eigen land over hield. Daardoor verloor hij de verkiezing in 2001 tegen de als honkbalbestuurder geheel onervaren Dalla Noce. Ondanks dit voorbeeld hield Fraccari zijn twee petten zo lang mogelijk op, maar zijn volgelingen vergaten in 2016 dezelfde sentimenten als in 2001. Nu demaskeert Andrea Marcon zijn voorganger als voorzitter van het Italiaanse honkbal.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal