Jeandro Tromp in actie tijdens het U18 wereldkampioenschap.

Honkbal

Koninkrijksteam bij best presterende teams in 2017

Koninkrijksteam bij best presterende teams in 2017

Jeandro Tromp in actie tijdens het U18 wereldkampioenschap.

Jeandro Tromp in actie tijdens het U18 wereldkampioenschap.
Foto: © WBSC

De verschillende Nederlandse Koninkrijksteams hebben in 2017 op drie landen na de meeste punten verdiend voor de wereldranglijst. Daarmee heeft Oranje zijn achtste plaats verstevigd op de laatste versie van de wereldranglijst van 2017.

De verschillende nationale teams uit het Nederlands Koninkrijk verdienden dit jaar maar liefst 1.133 punten. Dat gebeurde onder meer met een Europese titel tijdens het EK U23, een achtste plaats op het WK voor spelers van 18 jaar en jonger en een tweede plaats op het EK U15. Daarmee steeg het Nederlands Koninkrijk eerder in 2017 al van de negende naar de achtste plaats.

Slechts drie landen wisten in 2017 meer punten te behalen. De nummer twee uit de Verenigde Staten verzamelde 2.127 punten, terwijl Japan met 1.604 punten in 2017 zijn koppositie voor het derde jaar op rij nog net wist te consolideren. Nummer drie Zuid-Korea kwam tot 1.178 punten.

Laatste klassement

De nieuwe versie van de wereldranglijst die de World Baseball Softball Confederation (WBSC) vandaag heeft gepresenteerd, is het laatste klassement van 2017 en gaat over alle evenementen tussen 2014 en 2017. Aruba (72) werd in 2017 één van de zeven nieuwkomers op de wereldranglijst. Het Nederlands Koninkrijk kreeg drie extra punten ten opzichte van de versie die in september 2017 al werd gepresenteerd en waarbij Oranje van de negende naar de achtste plaats steeg.

In 2018 zijn de meeste punten te verdienen tijdens de wereldkampioenschappen voor spelers van 15 jaar en jonger in Panama City (Panama) en voor 23 jaar en jonger in Managua (Nicaragua). Aan zowel het U15 WK, dat van 10 tot en met 19 augustus wordt gehouden, als het U23 WK, dat van 19 tot en met 28 oktober wordt gehouden, neemt een team uit het Nederlands Koninkrijk deel.

Premier 12

Tijdens deze twee toernooien krijgt Oranje de kans om zijn plek in de top 12 vast te houden. De beste twaalf landen op de laatste versie van de wereldranglijst in 2018 kwalificeren zich voor de Premier 12 in 2019, dat tevens geld als Olympisch kwalificatietoernooi. Voor de eerste versie van 2018 komen de behaalde punten uit 2014 te vervallen.

Italië verdiende zes extra punten ten opzichte van de ranglijst in 2017, maar zag ook de achterstand op nummer elf Puerto Rico (van  naar 1.777 1.827) groeien. Italië staat momenteel op een twaalfde plaats en moet alle zeilen bijzetten om de schifting voor de Premier 12 te halen.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal