Honkbal

Andruw Jones overleeft eerste jaar op de Hall of Fame Ballot

Andruw Jones overleeft eerste jaar op de Hall of Fame Ballot

Andruw Jones (10 Gold Gloves en ruim 400 homeruns) keert ook in 2019 terug op de stemlijst
(Foto: Seb Visser)

In zijn eerste jaar op de Hall of Fame Ballot heeft Andruw Jones genoeg stemmen ontvangen om ook volgend jaar terug te keren op de stemlijst. Vier spelers kregen van meer dan 75% van de schrijvers stemmen en worden deze zomer toegelaten tot de Hall of Fame: Chipper Jones, Vladimir Guerrero, Jim Thome en Trevor Hoffman.

Chipper Jones, jarenlang teamgenoot van Andruw bij de Atlanta Braves, gaat de historie in als een van de beste switch-hitters aller tijden. De derde honkman sloeg over zijn loopbaan .303 met 468 homeruns. De NL MVP van 1999 ontving 97.2% van de stemmen. Vladimir Guerrero werd als derde Dominicaanse speler verkozen tot de Hall of Fame. De beroemde slugger, die speelde voor de Expos, Angels, Rangers en Orioles, won 8 Silver Slugger Awards, werd in 2004 American League MVP en eindigde zijn loopbaan met een slaggemiddelde van .318 en 449 homeruns. De outfielder met een kanon voor een arm ontving 92.9% van de stemmen.

Country strong
De derde speler die de Hall of Fame ingestemd werd, is een van de beste homerun hitters aller tijden. Net als Chipper Jones werd hij al in zijn eerste jaar op de ballot de Hall of Fame ingestemd. Jim Thome, de linkshandige eerste honkman/aangewezen slagman van de Indians, Phillies, White Sox, Twins en Orioles is een van de slechts negen spelers met meer dan 600 (612) homeruns. Hij is de vijfde speler uit deze lijst die toetreedt tot de Hall of Fame. Barry Bonds en Sammy Sosa staan nog op de ballot, Alex Rodriguez zal daar over een paar jaar ook op verschijnen en Albert Pujols is nog actief. Thome kreeg 89.9% van de stemmen.

De vierde en laatste speler die deze zomer in Cooperstown zijn acceptance speech mag houden is closer Trevor Hoffman. Hoffman ontving in zijn derde jaar op de stemlijst 79.9% van de stemmen. Als closer van de San Diego Padres en de Milwaukee Brewers doorbrak Hoffman als eerste de barrière van 500 en zelfs 600 saves. Inmiddels is de grote Mariano Rivera hem voorbijgestreefd als All-Time Leader in saves met 652 saves versus 601. Van de actieve closers komt alleen de al 36-jarige Francisco Rodriguez enigszins in de buurt met 437 saves.

Net niet
Edgar Martinez (70.4%) kwam in zijn voorlaatste jaar op de ballot net iets tekort, maar elke speler die ooit boven de 70% van de stemmen kreeg, heeft uiteindelijk de Hall of Fame bereikt. Er is dus goede hoop voor hem in 2019. Mike Mussina (63,5%), Roger Clemens (57.3%), Barry Bonds (56.4%) en Curt Schilling (51.2%) zijn de enige andere spelers die bovend de 50% scoorden. Onderin kreeg Andruw Jones 7.3% van de stemmen en daarmee heeft hij genoeg stemmen gekregen om ook in 2019 terug te keren op de stemlijst. Op die stemlijst zijn Mariano Rivera, de onlangs overleden Roy Halladay en Andy Pettitte de enige kandidaten met een reële kans op verkiezing tot de Hall of Fame. Dat zou voor Andruw Jones, net als voor de andere overgebleven spelers, goed nieuws kunnen zijn. Doordat het minder druk wordt op de stemlijst, zouden zij allemaal meer stemmen kunnen krijgen (de schrijvers mogen namelijk per jaar op maximaal 10 spelers stemmen).

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal