Profsoftbal

Eva Voortman en Dinet Oosting gaan op groots avontuur

Eva Voortman en Dinet Oosting gaan op groots avontuur

Eva Voortman in gesprek met pitching coach van Team Kingdom of the Netherlands Karen Marr tijdens het WK van 2016
(Foto: Fred Versluis)


Eva Voortman is vandaag (donderdag 25 januari) vertrokken naar Japan voor een heel erg gaaf profavontuur bij Ogaki Minamo in de Japanse profcompetitie. Volgende week krijgt zij daar voor haar eerste maand gezelschap van haar teamgenote bij FysioExpert Olympia Haarlem en Team Kingdom of the Netherlands Dinet Oosting.

Dat Voortman naar Japan gaat, is al een tijdje bekend. Nu weten we dus ook dat Dinet Oosting naar het Verre Oosten af zal reizen. Hoe is dat zo gekomen? Oosting: “Ja, het begon eigenlijk als een soort grapje. Eva was voor een try-out in Japan met onze teammanager Harumi en ik vroeg of ze niet misschien ook nog een catcher zochten. Uiteindelijk bleek dat er in de voorbereiding op het seizoen nog wel een plekje voor was. We hebben het besproken met bondscoach Juni Francisca en besloten dat het goed zou zijn om bij Ogaki een maandje stage te lopen.”

Taalbarrière

Dinet sluit een week later aan dan Eva en mag dan even twee dagen acclimatiseren voordat zij met haar nieuwe Japanse teamgenoten een twaalfurige busreis maakt naar het trainingskamp, waar zij Eva weer zal tegenkomen. Hoe bereid je jezelf nu voor op zo’n avontuur? Eva: “Ja, allereerst moest ik natuurlijk een werkvisum regelen, maar dat ging eigenlijk heel snel. Dat blijkt in Japan wel goed geregeld te zijn. Vervolgens ben ik mij een beetje gaan verdiepen in allerlei zaken. Zo weet ik dat ik mijn eigen voedingssupplementen mee moet nemen vanuit Nederland, wat de eetgewoonten zijn daar natuurlijk heel anders. En de taal wordt ook nog wel lastig natuurlijk, haha!”

“Ja, die taal. Gelukkig weten we dat er een paar meiden zijn die wel redelijk Engels spreken. Veel verder dan ‘hallo’ kom ik nog niet. We oefenen wel al een beetje met een app waarin we woordjes kunnen leren.”, aldus Dinet. Ondertussen ontvangen de speelster van de teammanager van Minamo al de nodige informatie over de omgeving en het team om de overgang iets vloeiender te laten verlopen.

De eerste woordjes kennen ze al:

Verwachtingen

Waar werpster Eva voor een heel seizoen naar Japan vertrekt, zal catcher Dinet een maand lang mee lopen in de voorbereiding op het seizoen. Dat betekent zeer waarschijnlijk ook dat zij net even andere verwachtingen hebben. Wat zijn die verwachtingen? Dinet: “Ik ga er redelijk blanco in. Ik wil gewoon veel leren. Wij zijn met het Koninkrijksteam de laatste tijd hard bezig met motorisch leren. Daarbij worden we uit onze comfort zone gehaald en trainen we op andere manieren. We kunnen dus wel stellen dat wanneer ik in Japan met voor mij nog onbekende teamgenoten in een onbekende omgeving en met onbekende coaches ga trainen dat het aardig aansluit op uit de comfort zone en op andere manieren trainen, haha!”

Eva vindt het wat lastig om in te schatten wat zij moet verwachten van het niveau van de Japanse competitie: “Ik hoop eigenlijk dat het moeilijk wordt. Daarom wilde ik ook graag naar Japan toe. De competitie huist de beste speelsters van de wereld en niet alleen uit Japan, maar ook uit Amerika en Australië bijvoorbeeld. Ik hoop dat ik mij kan optrekken aan het niveau en beter kan worden. Met het team, een promovendus, willen wij gaan voor lijfsbehoud op het hoogste niveau. Voor mijzelf is het bovendien een mooie kans om de toppers van onze WK-tegenstanders te scouten.”, aldus Voortman met een grote grijns op haar gezicht.

Anders

Dat Dinet waarschijnlijk uit haar comfort zone zal worden getrokken, kan Eva alleen maar beamen: “Toen ik daar was voor de try-out viel mij echt op dat bijna letterlijk álles anders is. De bomen, de auto’s, de gebouwen en de mensen zijn anders. Zelfs de velden zijn anders. Die waren zwart!”

“Het softbal is er ook anders. Net als bij honkbal staan de Japanners er eigenlijk om bekend dat zij technisch heel erg sterk zijn en veel voor het korte werk gaan. Daar waar de Amerikanen meer bekend staan om de power. Wij combineren in Nederland eigenlijk de  best of both worlds en gaan ons steeds meer onderscheiden door onze slimheid. Zo moeten wij eigenlijk de derde mondiale speelstijl ontwikkelen, waarin wij de tegenstanders uit de comfort zone halen en chaos creëren op het veld. Dat zou vooral voor Aziatische tegenstanders lastig moeten worden. Die trainen zo hard op automatismen en als wij die kunnen doorbreken dan kunnen we nog succesvoller worden.”, zegt Dinet over de verschillen in speelstijl.

Om zich voor te bereiden op hoe anders alles zal worden hebben de meiden ondertussen wel alvast contact gehad met twee ervaringsexperts: Rick van den Hurk en zijn vrouw Anneloes. Eva: “We hebben elkaar vorig jaar ontmoet toen wij allebei meewerkten aan Project Fastball. Toen heb ik hem al verteld dat ik naar Japan wilde. In de laatste paar weken hebben wij hem hier bij het CTO in Amsterdam ook een aantal keer gezien en hebben wij hem en zijn vrouw gesproken over Japan. Ze hebben aangegeven dat wij hen altijd kunnen bellen als er iets is. Erg lief en fijn!”

Catcher Dinet Oosting gaat voor een stage een maand lang naar Japan
(Foto: Fred Versluis)

Eva merkte ook in haar korte eerste trip naar Japan al hoe anders alles óp het veld gaat. “Ze trainen daar heel erg individueel. Iedereen werkt zelf – wel samen met de coaches natuurlijk – aan hun individuele kwaliteiten. Ik vond het toen ook opvallend dat er wel gefield en gevangen werd, maar niet gegooid op de trainingen. Ze doen er oefeningen die ik nog niet kende en ze starten doodleuk nog een training na afloop van een wedstrijd. Dat zijn we hier niet gewend.”

Het zal voor beide speelsters een reis worden, die hen in aanraking zal brengen met heel veel nieuwe invloeden. Een fantastisch avontuur. Voortman zal het seizoen met Minamo openen in het Nagoya Dome. Het stadion van de Chunichi Dragons, waar 40.000 toeschouwers in kunnen. “In ons eigen stadion kunnen 2.000 tot 3.000 toeschouwers. Dat zijn aantallen waar we in Nederland van dromen. Het gaat echt een geweldig avontuur worden en ik kan niet wachten!”

Volg Dinet en Eva tijdens hun avontuur in het Verre Oosten via Softbalsite.com en onze social media accounts. Wij zullen regelmatig contact hebben en leuke content plaatsen! Veel succes, meiden!

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Profsoftbal