Simone Pillisio (rechts) volgde als voorzitter bij Rimini Rino Zangheri (links) op.

Honkbal

Marcon kent nu al zijn uitdager bij verkiezingen 2020

Marcon kent nu al zijn uitdager bij verkiezingen 2020

Simone Pillisio (rechts) volgde als voorzitter bij Rimini Rino Zangheri (links) op.

Simone Pillisio (rechts) volgde als voorzitter bij Rimini Rino Zangheri (links) op.
Foto: © FIBS/Lauro Bassani

Nog maar een jaar geleden werd hij de tamelijk onverwachte winnaar bij de verkiezingen van het Italiaanse honk- en softbal, maar als bondsvoorzitter Andrea Marcon de krant heeft gelezen, dan weet hij nu al wie in 2020 zijn uitdager zal zijn bij de eerstvolgende kiesronde. In La Gazzetta dello Sport stroopt namelijk Simone Pillisio zijn mouwen op. De zakenman heeft zich nu al gekandideerd voor het bondsvoorzitterschap van Italië.

Simone Pillisio, de 41-jarige energieke voorzitter van Rimini, was drie jaar geleden alleen maar de vader van een talentvolle junior, die vanaf de zijkant toekeek bij wedstrijden in Novara. Een paar maanden later al was hij voorzitter en hoofdsponsor van de plaatselijke club en afgelopen najaar werd de eigenaar van een metaalmechaniekbedrijf bij Milaan voorzitter van landskampioen Rimini.

Terwijl hijzelf voor zijn nieuwe club al twaalf buitenlandse spelers heeft aangetrokken, roept Pillisio in de kop van het artikel in de sportkrant uit dat Italiaanse spelers gevaar lopen buitenspel te komen staan onder het huidig bondsbestuur. Inderdaad heeft Marcon de clubs opgeroepen zo veel mogelijk gebruik te maken van buitenlandse spelers met een EU-paspoort.

Aankopen

Die aanmoediging was in Rimini niet aan dovemans oren gericht. De club wordt in het aankomend seizoen versterkt met onder andere drie Nederlanders. Pas de dertiende nieuwkomer in Rimini bleek een echte Italiaan te zijn: de van Nettuno afkomstige pitcher Yuri Morellini (24), die in oktober meedeed met de Azzurri tegen Oranje in de European Baseball Series. Hij debuteerde zonder runs tegen in de laatste inning van de derde wedstrijd (1-5).

Hoewel Pillisio met deze aankopen dus de grootste navolger is van de aanwijzingen van bondsvoorzitter Marcon, verwijt hij hem dat het Italiaanse honkbal zonder ideeën, zonder bestuurders en zonder menselijke middelen staat.

Beklag

De preses van Rimini heeft zelfs zijn beklag al gedaan bij de voorzitter van het Italiaans Olympisch comité: “Ik ben bezorgd dat als onze clubs ervoor kiezen om uit te komen met EU-buitenlanders, wij onze eigen spelers, onze clubs en zelfs onze nationale ploeg onderuit halen. Ons bondsbestuur verklaart dat men hiertoe gedwongen werd door de advocaten van het Olympisch comité en vervolgens een overhaast besluit heeft genomen.” Deze bewering van de honkbalbond werd overigens al weersproken door de Olympische voorzitter Gianni Malago.

Pillisio onthult dat hij tijdens zijn bliksemcarrière bij de club van zijn spelende zoon in Novara daar diep heeft geïnvesteerd, ieder seizoen sterke resultaten boekte en vorig jaar bijna de Play-Offs van de Italian Baseball League haalde. Toch was een praatje met pitching-coach Paolo Illuminati van Rimini voor hem voldoende om meteen de landskampioensclub aan te kopen en Novara te verlaten. Teleurgesteld door de slechte medewerking door de gemeente Novara.

Beste spelers

Wel heeft hij meteen de beste spelers uit de noordelijke stad bij de Alpen meegenomen naar de Adriatische badplaats: de pitchers Ruiz en Bassani en de binnenvelders Angulo en Batista. “In Rimini vind ik een veel beter georganiseerde stad dan in Novara”, verklaarde Pillisio. “We hebben een ploeg opgebouwd, die in staat is om de Italiaanse en de Europese successen te behalen!”

In de nabije badplaats Riccione wordt het komend weekend de Italian Baseball Softball Convention gehouden met als gasten coaches en scheidsrechters uit het buitenland. Daar heeft Pillisio een afspraak met de vaste vertegenwoordiger van Major League Baseball in Italië, Dan Bonanno. Met hem wil hij het hebben over het opgeven van de Italian Baseball League: “Want dat bevalt me helemaal niet, terwijl dat merk toch in de hele wereld bekend was. Nu zitten we in een Serie A1, die helemaal geen merk is, waarvan we droomden dat die uitgebreid zou worden naar twaalf clubs, maar nu nog riskeert zelfs de gehoopte acht clubs van vorig jaar niet te halen. Ik ben teleurgesteld door deze FIBS!”

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal