Als hoofdcoach van de U12 Admirals veroverde Folkwin Lautenslager vorig jaar de titel tijdens de Battle at the Castle.

Honkbal

UVV trekt Lautenslager als nieuwe hoofdcoach aan

UVV trekt Lautenslager als nieuwe hoofdcoach aan

Als hoofdcoach van de U12 Admirals veroverde Folkwin Lautenslager vorig jaar de titel tijdens de Battle at the Castle.

Als hoofdcoach van de U12 Admirals veroverde Folkwin Lautenslager vorig jaar de titel tijdens de Battle at the Castle.
Foto: © BATC

Het vorig seizoen uit de hoofdklasse gedegradeerde UVV heeft Folkwin Lautenslager aangetrokken als nieuwe hoofdcoach. Met Lautenslager gaat de Utrechtse club bouwen aan een zeer jong team, dat mee gaat strijden in de overgangsklasse. “Ik ga bijzonder graag aan de slag bij UVV”, laat de kersverse hoofdcoach van UVV weten.

De 42-jarige Lautenslager wordt bij UVV de opvolger van Ritchie Daal, die medio juni aan het roer kwam te staan nadat de overeenkomst met de Amerikaan Ty Eriksen door de club was verbroken. De coachwissel had niet het gewenste succes. Nadat UVV in de reguliere competitie op de zevende en voorlaatste plaats was geëindigd, kon degradatie in het tweede deel van het seizoen niet worden voorkomen.

Door de degradatie vertrokken een groot aantal belangrijke krachten bij UVV. Zoals pitchers Jurjen van Zijl en Timo van Ancum, catcher Rodney Daal en buitenvelder Julian Rip. Met aanvulling van talentvolle spelers gaat UVV de komende jaren bouwen aan een nieuw team. Daarvoor is Folkwin Lautenslager als hoofdcoach aan de selectie toegevoegd.

Nieuwe kansen

“Bij zo’n jonge ploeg en nieuwe kansen voor de club hoort wat ons betreft uitgekiende coaching en training, die gericht is op opbouw en kwaliteitsverbetering”, vertelt UVV-voorzitter Merijn van Elsäcker. “Met iemand aan het roer die goed inschat wat individueel en voor het team nodig is. Folkwin Lautenslager is een coach en opleider die net dat beetje meer brengt wat onze jonge ploeg nodig heeft.”

Lautenslager deed eerder onder meer ervaring op bij Bixie Baseball Academy in Eindhoven en als assistent-coach in de hoofdklasse van het Rotterdamse Neptunus. Daarnaast is hij vanaf 2013 coach bij het Battle at the Castle toernooi in Oosterhout. De docent Lichamelijke Opvoeding en Rekenen bij ROC Mondriaan in Den Haag ziet volop kansen met het zeer jonge team. Lautenslager: “Er staat een brede selectie met veel UVV-jongens waarvan een groot deel uit de talentvolle jeugdafdeling komen. Een aantal van die jonge jongens ken ik al vanwege hun jarenlange deelname aan de KNBSB Winter Talent School, die elk jaar hier in Utrecht georganiseerd wordt en waarvan ik al negen jaar de coördinator ben. Nu krijg ik de kans om een heel seizoen met deze jongens aan de slag te gaan.”

Overstap

Hoewel UVV nog een aantal ervaren spelers heeft overgehouden, bestaat het team voornamelijk uit jonge spelers. “Voor de meesten in de selectie is de overgangsklasse een nieuwe uitdaging. Ik kijk ernaar uit om met hen het proces in te gaan om de overstap naar dit niveau zo goed mogelijk te maken”, aldus Lautenslager. “Met de al aanwezige kwaliteiten van de spelers ben ik ervan overtuigd dat we een mooi seizoen tegemoet gaan.”

In Utrecht zijn ze daarmee de teleurstelling van de degradatie inmiddels te boven en wordt weer volop naar de toekomst gekeken. Van Elsäcker: “Het is natuurlijk bijzonder jammer dat ons team niet meer in de hoofdklasse zit, maar het biedt ons nu wel volop kansen om de jeugd van de eigen club een eigen plek te geven. Voor UVV is het zeer belangrijk om vanuit eigen jeugd in de toekomst weer een ijzersterk team te hebben.”

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal