Shareday Christina, Anne Blauwgeers, Damishah Charles en Suka van Gurp tijdens de openingsceremonie van het WK van 2016.

Softbal

WBSC beëindigt open inschrijving softbal WK’s

WBSC beëindigt open inschrijving softbal WK’s

Shareday Christina, Anne Blauwgeers, Damishah Charles en Suka van Gurp tijdens de openingsceremonie van het WK van 2016.

Shareday Christina, Anne Blauwgeers, Damishah Charles en Suka van Gurp tijdens de openingsceremonie van het WK van 2016.
Foto: © Fred Versluis

De World Baseball Softball Confederation (WBSC) heeft een einde gemaakt aan de open inschrijving voor de verschillende wereldkampioenschappen softbal. Europa krijgt drie startbewijzen. Daarnaast worden de wereldkampioenschappen voor junioren verder gespeeld onder de noemer WK U19. Met de nieuwe maatregelen wil de WBSC het softbal aantrekkelijker maken.

De wijziging van het aantal deelnemers is één van de maatregelen die de World Baseball Softball Confederation onlangs tijdens een overleg op het hoofdkantoor van het Italiaanse Olympisch Comité in Rome heeft genomen met het oog op de terugkeer na twaalf jaar van softbal op de Olympische Spelen. De wijzigingen gelden voor zowel dames softbal als heren softbal.

Voor het afgelopen wereldkampioenschap voor dames gold in 2016 nog een open inschrijving. Uiteindelijk namen een recordaantal van dertig landen deel. Het Nederlands Koninkrijk behaalde een historische vierde plaats. Voor de zestiende editie van het WK, dat van 2 tot en met 12 augustus 2018 in het Japanse Chiba wordt gehouden, werd het deelnemersveld al teruggebracht tot maximaal zestien landen. Voor vijf continenten zijn verschillende kwalificatietoernooien gehouden.

Softball World Cup

De maximaal aantal deelnemers en de continentale kwalificatietoernooien worden nu ook ingevoerd voor de overige softbal wereldkampioenschappen. Het toernooi wordt na dit jaar bovendien gespeeld onder de noemer Softball World Cup.

Kwalificatie voor de tweejaarlijkse Softball World Cup kan door middel van verschillende continentale kwalificatietoernooien. Europa krijgt voor het WK drie toegangsbewijzen. Evenals Azië. Het Amerikaanse continent krijgt vijf tickets, terwijl Afrika en Oceannië er elk twee krijgen. De zestiende deelnemer wordt aangewezen door middel van een wildcard.

Heren softbal

Het WK heren softbal en het wereldkampioenschap voor spelers van 19 jaar en jonger, dat de veranger wordt van het wereldkampioenschap junioren, krijgen beiden zestien deelnemers. Aan het nieuwe WK U19 heren softbal doen maximaal twaalf teams deel, waarbij Europa twee plekken krijgt. Ook voor deze toernooien worden continentale kwalificatietoernooien gehouden.

De nieuwe maatregel voor het WK softbal gaat in tijdens de editie van 2021. Vanaf dat moment wordt het WK een jaar voor en een jaar na de Olympische Spelen gehouden. Het eerstvolgende WK U19 dames softbal vindt plaats in 2019 in Irvine (Californië) en wordt eenmalig een jaar later opnieuw gehouden. Daarna wordt het WK U19 vervolgens telkens een jaar voor het WK dames softbal gehouden. Het WK heren softbal wordt tweejaarlijks gehouden in 2019 en 2021, waarna het vervolgens vanaf 2022 in de even jaren wordt gehouden.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal