Italië kwam de afgelopen dagen uit tijdens de Asia Pacific Cup.

Softbal

Italië eindigt als voorlaatste in Asia Pacific Cup

Italië eindigt als voorlaatste in Asia Pacific Cup

Italië kwam de afgelopen dagen uit tijdens de Asia Pacific Cup.

Italië kwam de afgelopen dagen uit tijdens de Asia Pacific Cup.
Foto: © FIBS

Voor een lang weekend van vier dagen en acht wedstrijden is de Italiaanse softbalploeg afgereisd naar het Australische Sydney voor deelname aan de Asia Pacific Cup. Van donderdag 1 februari tot vandaag werd daar aangetreden tegen zes nationale selecties uit vijf landen in de westelijke Pacific Ocean: Australië 1 en 2, Nieuw Zeeland, Japan, China en Taiwan. In de huidige zomer van het zuidelijk halfrond wisten de Italiaanse softbalsters alleen te winnen van Nieuw Zeeland. Daarmee eindigde Italië op de zesde plaats. Japan won het toernooi door in de finale met 3-0 Australië 1 te verslaan.

Het toernooi in Sydney werd gehouden in het Blacktown International Sportspark en gesponsord door Easton, Greatrex, Sportslinks International en de Australian Sports Commission. De vice-kampioen van Europa was, onder leiding van de geboren Australiër Enrico Obletter, de enige vreemde eend in de bijt van louter landen uit de westelijke Grote Oceaan.

Op de laatste dag van de eerste ronde won Italië zijn eerste wedstrijd door bij een 4-3 achterstand in de tweede helft van de zevende inning tegen Nieuw Zeeland de score te kantelen dankzij een driehonkslag en een homerun door de eerste twee slagvrouwen. Vanmorgen vroeg in de Play-Offs veroordeelde Italië dezelfde All-Blacks tot de laatste plaats met een duidelijke 6-0 overwinning.

Shut-out

Afgelopen donderdagochtend opende Italië het toernooi met een eervolle 1-3 nederlaag in de wedstrijd tegen Japan, maar in de middag gingen de Europesen met 0-7 onderuit tegen de gastvrouwen van Australië 1. Ook de volgende wedstrijd van Italië eindigde vrijdagmiddag in een shut-out nederlaag, namelijk tegen het continentale China: 0-5. Dezelfde avond haalde Italië weer de thuisplaat, maar verloor het met 1-8 van Taiwan.

Italië moest genoegen nemen met een zesde plaats.

Italië moest genoegen nemen met een zesde plaats.
Foto: © FIBS

Zaterdagmiddag bracht de al genoemde 5-4 zege op Nieuw Zeeland, gevolgd echter door het vijfde verlies in de voorronde: 3-6 tegen Australië 2, uitkomend als All Stars. Voorafgaand aan de Play-Offs was daarmee de eindstand na zes wedstrijden: Japan met 6 uit 6 (44-2), Australië met 5 uit 6 (25-5), China met 4 uit 6, Taiwan met 3 uit 6, All Stars met 2 uit 6, Italië met 1 uit 6 en Nieuw Zeeland met 0 uit 6.

Finales

In de twee halve finales van vandaag schakelden de nummers 1 en 2 (Japan en Australië) de nummers 4 en 3 (Taiwan en China) uit met shut-outs: respectievelijk 4-0 en 5-0. In de grote finale, die om plaatselijke tijd 14.00 uur begon, overheerste Japan de ploeg van het gastland: 3-0. Winnende werpster Yamato Fujita stond in zeven innings slechts één honkslag en eenmaal vier wijd toe, terwijl Ellen Roberts als starter voor Australië vier honkslagen en één punt incasseerde in vier innings.

De Azzurre uit Zuid-Europa voorkwamen vanmorgen de rode lantaarn met voornoemde 6-0 overwinning op Nieuw Zeeland. Hun winnende pitcher was Alice Nicolini, die de wedstrijd combineerde met Veronica Comar. Zonder drie slag te gooien, kwam het duo zeven aanvallen van Nieuw Zeeland door met slechts vier honkslagen tegen en eenmaal vier wijd. Italië scoorde twee punten in de eerste, in de tweede en in de vierde inning op in totaal tien honkslagen. Een groot aandeel daarin droeg Marta Gasparotto bij met drie honkslagen en drie binnengeslagen punten. Ze begon daarmee al in de eerste inning met een tweehonkslag, waarop Laura Vigna de score opende. In de tweede inning herhaalde Gasparotto haar kunstje. Nu stonden Alessandra Rotondo en wederom Laura Vigna in scoringspositie: 3-0.

Verlenging

In de wedstrijd om de vijfde plaats tegen Australië 2 kwam Italië in de Australische middag eerst op een 2-0 voorsprong in de derde inning, maar met een punt in de vierde en in de vijfde inning kwamen de All Stars langszij. Die stand bleef staan tot in de tweede verlenging, maar in de tweede helft van de negende inning van startend pitcher Greta Cecchetti (4-0-5 in 8 1/3 innings) scoorde openingsslagvrouw Carmella Sorenson het winnende punt op een geraakt werper, een stootslag-honkslag, een velderskeus en een honkslag in het binnenveld: 2-3 voor Australië 2.

Daarmee werd de eindstand van de voorronde tevens de eindstand van het totale toernooi. Dinsdag keren de Italiaanse vrouwen uit de Australische zomer terug in eigen land.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal