FIBS-voorzitter Andrea Marcon in betere tijden met Nettuno-spelers Andrea Sellaroli en Giuseppe Mazzanti.

Honkbal

Italiaans honkbal besproken bij Olympische Winter Spelen

Italiaans honkbal besproken bij Olympische Winter Spelen

FIBS-voorzitter Andrea Marcon in betere tijden met Nettuno-spelers Andrea Sellaroli en Giuseppe Mazzanti.

FIBS-voorzitter Andrea Marcon in betere tijden met Nettuno-spelers Andrea Sellaroli en Giuseppe Mazzanti.
Foto: © FIBS/Valerio Cosmi photography

Het Italiaans Olympisch Comité CONI heeft een klachtenbrief van zeven honkbalclubs ontvangen. De brief wordt besproken door de voorname voorzitter Gianni Malago en zijn plaatsvervangend secretaris-generaal Carlo Mornati. Deze bevinden zich sinds zondag in Zuid-Korea om daar de Olympische Winter Spelen bij te wonen.

Malago kent de recente polemiek in het vaderlandse honkbal wel. Maar Mornati, die in Pyeongchang tevens Chef de Mission is van de Italiaanse wintersportploeg, heeft in de Olympische drukte daar zeker wel wat anders aan zijn hoofd dan de onenigheid binnen de zomersport in zijn eigen land.

De klachten van de zeven voormalige IBL-clubs richten zich op het eenzijdig programmeren door het bondsbestuur waar het gaat om de komende en volgende competitiestructuren. Landskampioen Rimini, bekerwinnaar Bologna, Europa Cup abonnee San Marino, middenmoters Nettuno en Parma, alsmede staartclubs Padova en Padule zoeken het hoger op, nu hun vertrouwde Italian Baseball League is geliquideerd door het democratisch gekozen bestuur van Andrea Marcon. Aangevuld door een tweede selectie uit Nettuno gaan deze clubs op 31 maart beginnen met hun nationale bekertoernooi tot en met 14 april. Vervolgens begint de Serie A1 op 20 april.

Kwaad bloed

Foto: © Baseball.it

Iedere club speelt iedere week twee wedstrijden tot en met 2 juni, waarna ruimte is ingebouwd voor deelname door Rimini, Bologna en San Marino aan de European Champions Cup bij het jubilerende Curaçao Neptunus in Rotterdam. Voor de Nederlandse scouts heeft de FIBS het weekeinde ervoor de wedstrijd ingepland tussen Bologna en Rimini gepland en tamelijk dichtbij het duel tussen San Marino en Padova. De tweede helft van de reguliere Italiaanse competitie begint op 15 juni en duurt tot en met 11 augustus. In juli zijn twee weekeindes gereserveerd voor de deelname van de nationale ploeg aan de Haarlem Honkbalweek, dat van 14 tot en met 22 juli wordt gehouden.

In de afgelopen tien jaren hebben de toenmalige bondsvoorzitter Riccardo Fraccari en zijn vice-voorzitter Massimo Fochi Nederlandse uitnodigingen voor deelname aan de Honkbalweek en het World Port Tournament afgeslagen. Daarmee kwamen zij tegemoet aan de zuinige clubvoorzitters in eigen land, die hun dure buitenlandse spelers niet werkloos wilden zien tijdens toernooien voor de nationale ploeg van Italië. In het eerste jaar van het bewind door Andrea Marcon deed Italië vorig jaar nog niet mee aan het World Port Tournament, maar het aankomende seizoen is door het Italiaanse bondsbestuur dus wel opengebroken voor de anderhalve week in Haarlem. Dit heeft kennelijk kwaad bloed gezet bij de Italiaanse clubs.

Vier extra plaatsen

Omdat het bondsbestuur ook heeft bepaald dat de 24 clubs in de Serie A2 in het aankomende seizoen gaan strijden om vier extra plaatsen in de Serie A1 voor het seizoen 2019, hebben de zeven overgebleven clubs uit de IBL van 2017 de koppen bij elkaar gestoken. Het resultaat daarvan is dus een klachtenbrief van 23 pagina’s aan de hoogste sportautoriteit van Italië, te weten CONI-voorzitter Gianni Malago. Deze wordt met dit uitgebreid verhaal lastig gevallen, terwijl hij minstens drie weken lang in Korea verblijft bij een van zijn twee Olympische hoogtepunten per mandaat van vier jaar.

In de brief aan de nationale sportkoepel vragen de zeven honkbalclubs om “spoedige interventie door Olympisch president Malago ten einde alsnog tot een dialoog tussen clubs en bondsbestuur te komen in een serene ontmoeting over even belangrijke als delicate thema’s zoals de toekomst van deze sport”. De clubs herinneren Malago eraan dat al vorig jaar sterke contrasten met het bondsbestuur zijn ontstaan en dat ze daardoor zich nu niet goed genoeg op de competitie kunnen voorbereiden. In antwoord op vragen van journalist Mino Prati gisteren verwees bondsvoorzitter Andrea Marcon naar uitnodigingen aan de clubs, die toen zelf wegbleven.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal