Het sportpark in Havlíčkův Brod is de komende twee jaren het middelpunt van het mondiale heren softbal.

Softbal

Softballers krijgen eigen Intercontinental Cup

Softballers krijgen eigen Intercontinental Cup

Het sportpark in Havlíčkův Brod is de komende twee jaren het middelpunt van het mondiale heren softbal.

Het sportpark in Havlíčkův Brod is de komende twee jaren het middelpunt van het mondiale heren softbal.

De World Baseball Softball Confederation (WBSC) heeft een nieuw internationaal topevenement toegevoegd aan de kalender van het heren softbal. Van 28 augustus tot en met 1 september 2018 wordt door zeven teams gestreden om de Intercontinental Cup. De eerste editie moet het nog doen zonder deelname van de Nederlandse ploeg.

De Intercontinental Cup wordt een door de WBSC gesanctioneerd toernooi, waarmee punten zijn te verdienen voor de wereldranglijst. Vanuit zeven werelddelen wordt elk de beste nationale ploeg afgevaardigd. Daarvan komen drie teams uit de top 5 van de wereldranglijst, waaronder aanvoerder Nieuw-Zeeland, als vertegenwoordiger van Oceanië. De andere teams uit de top 5 zijn Japan (3) uit Azië en Argentinië (4) uit Zuid-Amerika. Uit Noord-Amerika hebben de Verenigde Staten (6) en uit Afrika Botswana (12) een uitnodiging ontvangen.

Denemarken (11) heeft voor Europa een uitnodiging gekregen, omdat het hoger geplaatste Tsjechië (7) als gastheer automatisch onderdeel uitmaakt van het deelnemersveld. Als vierde ploeg uit Europa, met een negentiende plaats op de wereldranglijst, behoort Nederland niet tot de uitgenodigde nationale teams.

Europees All Star Team

Gastheer van de eerste editie van de Intercontinental Cup wordt Tsjechië. De wedstrijden worden van dinsdag 28 augustus tot en met zaterdag 1 september gespeeld in Praag. Daarmee is Tsjechië de komende twee jaar het centrum van het mondiale heren softbal. In juni wordt in Havlíčkův Brod de veertiende editie van het Europees kampioenschap gehouden. Volgend jaar is Tsjechië met dezelfde locatie gastheer van het eerstvolgende wereldkampioenschap.

Rondom de Intercontinental Cup wordt bovendien voor het eerst een wedstrijd gehouden tussen wereldkampioen Nieuw-Zeeland en een Europees All Star Team. Aansluitend op de Intercontinental Cup wordt in Praag van maandag 3 tot en met zaterdag 8 september de European Super Cup gehouden. De verwachting is dat een verschillende spelers van de Intercontinental Cup zich na afloop van dat toernooi aansluiten bij een Europese club voor de strijd om de Europese clubtitel.

https://www.facebook.com/WBSC/videos/1705813212774030/

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal