Tijdens het gezamenlijke congres van de CEB en ESF is vandaag de WBSC Europe gepresenteerd.

Honkbal

CEB en ESF samen verder als WBSC Europe

CEB en ESF samen verder als WBSC Europe

Tijdens het gezamenlijke congres van de CEB en ESF is vandaag de WBSC Europe gepresenteerd.

Tijdens het gezamenlijke congres van de CEB en ESF is vandaag de WBSC Europe gepresenteerd.
Foto: © Softball Ireland

Honkbal en softbal in Europa hebben definitief de handen in elkaar geslagen. In de Franse plaats met de toepasselijke naam Val d’Europe zijn de CEB en ESF vandaag met unanieme goedkeuring van de 38 aangesloten en aanwezige nationale bonden samengevoegd in de WBSC Europe. Daarmee hebben het Europese honkbal en softbal een historische stap gezet.

Het historische besluit werd vandaag bekrachtigd tijdens het gezamenlijke congres van de Europese honkbalbond CEB en de Europese softbalbond ESF. Namens Nederland werd het congres bijgewoond door Ron Schel en Bart Volkerijk, respectievelijk voorzitter en directeur van de KNBSB. Voorzitters Gabriel Waage (ESF) uit Tsjechië en Didier Seminet (CEB) uit Frankrijk gaven in het Radisson Blu Hotel, nabij Disneyland Parjs, een toelichting op het besluit. Waage en Seminet volgden vorig jaar tijdens het vorige gezamenlijke congres de Nederlandse voorzitters Jan Esselman (CEB) en André van Overbeek (ESF) op.

Sinds 2013 houden de CEB en de ESF jaarlijks een gezamenlijk congres. Sinds 2015 werken verschillende commissies van de CEB en ESF al samen. Met de oprichting van de WBSC Europe wordt de samenwerking tussen beide sporten verder geïntensiveerd en volgen de Europese bonden het voorbeeld van de wereldbonden IBAF en ISF, die in 2013 al fuseerden tot de World Baseball Softball Confederation (WBSC). In navolging hiervan is nu de vertakking WBSC Europe opgericht. Dit gebeurde in het bijzijn van WBSC-penningmeester Angelo Vicini uit San Marino.

Olympische Spelen

Met deze nieuwe Europese organisatie moeten het honkbal en softbal in Europa de komende jaren verder op de kaart worden gezet. Voornaamste doel daarbij is de toevoeging van honkbal en softbal als keuzesporten op het programma van de Olympische Spelen van 2024. Die Zomer Spelen worden eveneens gehouden in Parijs. In samenwerking met de WBSC wordt de komende periode gewerkt aan het opstellen van de definitieve statuten en organisatiestructuur. De fusie moet in 2021 zijn afgerond.

Eén van de eerste gezamenlijke optredens van de CEB en ESF onder de vlag van WBSC Europe vindt deze zomer plaats in Hoofddorp. Dan wordt voor het eerst gelijktijdig een internationaal toernooi gehouden voor zowel honkbal als softbal. CEB-bestuurslid Roderick Balk maakte tijdens de bijeenkomst bekend dat zowel bij de honkballers als bij de softbalsters de zes beste landen van het afgelopen Europees kampioenschap een uitnodiging hebben ontvangen voor deze Super 6. Aan het honkbaltoernooi doen de nationale teams mee van België, Tsjechië, Duitsland, Italië, Spanje en Nederland. Bij de softbalsters komt de deelname uit Tsjechië, Groot-Brittannië, Griekenland, Italië, Rusland en Nederland.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal