Jan Esselman (links) werd in Parijs onderscheiden voor zijn inzet voor het Europese honkbal.

Honkbal

Europese onderscheiding voor Esselman

Europese onderscheiding voor Esselman

Jan Esselman (links) werd in Parijs onderscheiden voor zijn inzet voor het Europese honkbal.

Jan Esselman (links) werd in Parijs onderscheiden voor zijn inzet voor het Europese honkbal.
Foto: © Rob Jelsma

Voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van het honkbal in Europa heeft Jan Esselman gisteren de Xavier Mateu Award ontvangen. De onderscheiding werd aan hem toegekend tijdens het gezamenlijke congres van de Europese honkbalbond CEB en de Europese softbalbond ESF in Parijs.

Esselman was tussen 2013 en 2017 voorzitter van de Europese honkbalbond CEB. Hij was daarmee na Guus van der Heijden (1985-1986) de tweede Nederlander in deze functie. In 2017 werd Esselman opgevolgd door de Fransman Didier Seminet, die de achtste voorzitter van de CEB werd.

Als voorzitter zocht Esselman nadrukkelijk de samenwerking op met de ESF, toen nog onder leiding van de Nederlandse voorzitter André van Overbeek. Nadat sinds 2015 al verschillende commissies hun handen ineen hadden geslagen, werden gisteren de CEB en ESF officieel gefuseerd tot de WBSC Europe.

Opvolger

Voordat Esselman werd gekozen tot voorzitter van de Europese honkbalbond, was hij onder meer al ruim acht jaar voorzitter van de Technische Commissie van de CEB. Met zijn onderscheiding is Esselman de opvolger geworden van Jason Holowaty, die de prijs vorig jaar kreeg voor zijn inzet als Development Director voor MLB Europe.

Esselman is de vierde winnaar van de prestigieuze onderscheiding. De Xavier Mateu Award for Excellence wordt sinds 2014 uitgereikt. De Spaanse naamgever, die jarenlang lid was van de Technische Commissie van de CEB en in juni 2013 op vijftigjarige leeftijd onverwachts was overleden, was de eerste winnaar. Hij werd in 2015 opgevolgd door de Kroaat Osvaldo Vavra.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal