Voor de Italiaanse bondscoach Gilberto Gerali start het seizoen komende maand met Spring Training.

Honkbal

Italiaans bondsbestuur krijgt gelijk

Italiaans bondsbestuur krijgt gelijk

Voor de Italiaanse bondscoach Gilberto Gerali start het seizoen komende maand met Spring Training.

Voor de Italiaanse bondscoach Gilberto Gerali start het seizoen komende maand met Spring Training.
Foto: © FIBS

Tegen de verwachting in hebben de klagende clubs van de opgedoekte Italian Baseball League al antwoord gekregen van het Italiaans Olympisch Comité. De zeven clubs hadden de interventie van CONI-voorzitter Gianni Malago ingeroepen om alsnog tot overleg  over de competitieopzet te komen met het eigen bondsbestuur. Het bij de Winter Spelen in Zuid-Korea verblijvende opperhoofd van alle Italiaanse sporten heeft echter het bondsbestuur gelijk gegeven.

Malago is van mening dat het tot de bevoegdheden van de FIBS behoort om de eigen competitie te organiseren. Zeker als er in vergelijking met vorige seizoenen weinig of geen veranderingen voordoen in het programma van aankomend seizoen, bestaat er geen aanleiding voor ingrijpen vanuit het CONI, aldus Malago.

Inmiddels heeft de FIBS de blik alweer op het internationale seizoen gericht. De huidige bondscoach van Italië, Gilberto Gerali, heeft een selectie van 29 spelers samengesteld. Daarmee belegt hij van 3 tot en met 18 maart een Spring Training-camp op het zuidelijke eiland Sicilië. Daar beheert de Universiteit van Messina een sportcomplex met de naam Primo Nebiolo, waar drie nationale ploegen elkaar tegenkomen: Italië, Duitsland en Tsjechië.

Italiaanse selectie

De Italiaanse selectie bestaat uit veertien pitchers (Milvio Andreozzi, Alex Bassani, Filippo Crepaldi, Nicolo Clemente, Ludovico Coveri, Diego Fabiani, Alessandro Maestri, Yuri Morellini, Luca Panerati, Andrea Pizziconi, Michele Pomponi, Yomel Rivera, Claudio Scotti en Valerio Simone), twee catchers (Alessandro Deotto en Mario Trinci), zeven binnenvelders (Filippo Agretti, Leonardo Colagrossi, Erick Epifano, Robel Garcia Rodriguez, Mattia Mercuri, Alex Sambucci en Alessandro Vaglio) en zes buitenvelders (Federico Celli, Nicola Garbella, Federico Giordani, Alessandro Grimaudo, Giulio Monello en Sebastiano Poma).

Een delegatie van de Italiaanse honkbal- en softbalbond FIBS was afgelopen weekeinde aanwezig op het gemengde congres van het Europese honkbal en softbal in Parijs. Trots melden de Italianen dat ook het nieuwe bondsbestuur van Andrea Marcon zijn eigen pionnen weer heeft uitgezet in de executive committees, te weten voor honkbal Marco Mannucci en voor softbal Daniela Castellani. Mannucci legt uit, dat in Parijs 38 landen waren vertegenwoordigd door honkbalbonden, softbalbonden en gemengde bonden, maar dat de aanwijzing van Parijs als gastheer niet voor niets was voor de eerste geheel gemengde vergadering van WBSC Europe.

Voordeel

Voor de mondiale WBSC is Parijs het al lang het beoogde mikpunt, omdat de Olympische Spelen in 2024 in de Franse hoofdstad van enorme betekenis zijn voor de ontwikkeling van onze sport en van de definitieve terugkeer in de Olympische familie. De naam van de Italiaanse voorzitter van de WBSC wordt nergens genoemd in het interview, maar Riccardo Fraccari voorzag al een jaar geleden het voordeel van een Franse voorzitter van de Europese honkbalbond CEB. Wel kopt het artikel dat Italië de protagonist van de verandering is.

“De Super Six in september is het eerste concrete voorbeeld”, aldus Mannucci, “En het werk zal worden voortgezet tot en met de afloop van het mandaat in 2020. De Spelen van Parijs hebben absolute voorrang onderweg van Tokyo 2020 naar Los Angeles 2028. Het gebied voor de stadionbouw is al aangewezen en het hotel van ons congres was dan ook strategisch gekozen in de directe omgeving van de toeristische topattractie Disneyland Parijs.”

Beste coach

De Italiaanse bond wuift bovendien alle eer toe naar Marco Mazzieri en Fabrizio Fabrizi, die volgens de CEB de beste coach van Europa en de beste scheidsrechter van Europa waren in het seizoen 2017. De eerste was de bondscoach van Italië en de tweede was de Italiaanse arbiter die vorig jaar onder meer meedraaide bij het World Port Tournament in Rotterdam. Tijdens het congres in Parijs mocht het Italiaanse tweetal daarvoor afgelopen weekeinde een onderscheiding in ontvangst nemen.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal