Eugene Kingsale te midden van de spelers van het nationale U23-team na het winnen van de Europese titel in 2017.

Honkbal

Eugene Kingsale terug op de WCBF in Japan

Eugene Kingsale terug op de WCBF in Japan

Eugene Kingsale te midden van de spelers van het nationale U23-team na het winnen van de Europese titel in 2017.

Eugene Kingsale te midden van de spelers van het nationale U23-team na het winnen van de Europese titel in 2017.

Voormalig Major Leaguer Eugene Kingsale keert deze zomer terug op de World Children’s Baseball Fair. De 28e editie van dit mondiale evenement wordt van woensdag 1 tot en met donderdag 9 augustus gehouden in het Japanse Shimane. Kingsale: “Voor mij is het een eer om te worden gevraagd voor zo’n groot evenement waar coaches en kinderen van over de hele wereld samenkomen en vriendschappen sluiten.”

Kinderen van dertien verschillende landen, waaronder Tsjechië, de Dominicaanse Republiek, de Verenigde Staten en Zuid-Korea, nemen dit jaar deel aan de World Children’s Baseball Fair. Zij krijgen daarbij training van verschillende door de World Baseball Softball Confederation (WBSC) afgevaardigde coaches. Onder hen ook de Arubaanse oud-international Eugene Kingsale, die 123 officiële interlands speelde voor het Nederlands team en onder meer deelnam aan de Olympische Spelen van 2004 en 2008.

De World Children’s Baseball Fair werd in 1989 opgestart door grootheden Sadaharu Oh en Hank Aaron om honkbal wereldwijd te promoten. Na 2015 en 2016 wordt het de derde keer dat Kingsale als instructeur deelneemt aan de World Children’s Baseball Fair, nadat hij vorig jaar de uitnodiging had moeten afslaan. Kingsale kijkt uit naar zijn terugkeer in Japan. “De WCBF geeft kinderen vanover de hele wereld de kans om samen te komen en andere kinderen en coaches te ontmoeten”, legt hij uit. “De deelnemers sluiten vriendschappen over de hele wereld en leren gelijk meer over de geweldigde sport.”

Nippon Professional Baseball

Eugene Kingsale samen met de Nederlandse deelnemers tijdens de WCBF in 2016.

Eugene Kingsale samen met de Nederlandse deelnemers tijdens de WCBF in 2016.

Het evenement in Matsue City, de hoofdstad van de prefectuur Shimane, wordt georganiseerd door de Japan Amateur Baseball Association. De Japanse bond krijgt daarbij ondersteuning van onder meer de WBSC, MLB en de Nippon Professional Baseball (NPB). De trainingen worden gehouden in het Fukada Athletic Park Baseball Stadium en het Kashima General Gymnasium Multipurpose Field. Daarnaast worden ook wedstrijden gehouden. Deze worden gespeeld in het Matsue General Sports Park Baseball Stadium.

“De vorige keer dat ik deelnam, was het een geweldige ervaring”, kijkt Kingsale terug. “Ik geniet van alle kansen die ik krijg om een verschil te maken. Voor mij en voor het Nederlands Koninkrijk.” Met zijn ruime ervaring in de Major League kan Kingsale rekenen op veel aanzien van de deelnemende kinderen. “Ik hoop natuurlijk mijn kennis over te kunnen brengen. Maar nog belangrijker is dat ik de kinderen mee wil geven vooral plezier te hebben tijdens het honkballen.”

Europees kampioenschap

Kingsale zette na het seizoen 2011 een punt achter zijn spelersloopbaan. Daarin kwam hij niet alleen in zeven seizoenen uit de Major League, maar speelde hij ook zes seizoenen in de Nederlandse hoofdklasse voor Almere en Neptunus. Sinds 2012 heeft Kingsale zich toegelegd op het trainen en coachen. Op Aruba heeft hij diverse jeugdselecties begeleid. En in 2015 was hij één van de coaches van Team Europe tijdens de Asia Winter Baseball League. Afgelopen augustus reisde Kingsale als eerste honk-coach met het U23-team uit het Nederlands Koninkrijk af naar het Tsjechische Brno. Daar won Oranje de titel tijdens het eerste U23 Europees kampioenschap. Het was een waardevolle ervaring voor Kingsale. “Als Koninkrijk hebben we de mogelijkheid om iets moois neer te zetten. Als ik daarbij kan helpen door die jongens beter te maken, dan doe ik dat graag. Als voormalig speler weet ik wat er van hun wordt verwacht.”

Zo blijft Kingsale niet alleen druk met nationale teams en de World Children’s Baseball Fair, maar ook met een groot aantal andere activiteiten. “Met het coachen van kinderen ben ik het hele jaar door erg druk. Ik help waar ze mij nodig hebben.” Daarnaast traint hij ook elke winter op Aruba met de actieve profhonkballers van zijn eiland. “Ik help de meesten van hun elk jaar en blijf dat voorlopig ook nog wel doen. Het is een programma dat ik heb opgezet sinds ik terug ben gekeerd op Aruba. En de spelers hebben er nog altijd erg veel profijt van.” Zijn doel voor dit jaar is dan ook heel helder: “Ik ga er voor zorgen dat de kinderen en jongens uit de nationale teams er helemaal klaar voor zijn om het beste uit zichzelf te laten halen.”

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal