Het Nederlands Koninkrijksteam en Cuba staan voor het eerst sinds 2012 in Haarlem weer tegenover elkaar.

HHW 2018

Cuba en Japan terug op Honkbalweek Haarlem

Cuba en Japan terug op Honkbalweek Haarlem

Het Nederlands Koninkrijksteam en Cuba staan voor het eerst sinds 2012 in Haarlem weer tegenover elkaar.

Het Nederlands Koninkrijksteam en Cuba staan voor het eerst sinds 2012 in Haarlem weer tegenover elkaar.
Foto: © Rob Jelsma

Vijfvoudig winnaar Cuba en drievoudig winnaar Japan keren deze zomer terug op de Honkbalweek Haarlem. Toernooivoorzitter Guus van Dee heeft vanmiddag in het Ibis Styles Haarlem City Hotel in Haarlem tijdens een speciale bijeenkomst zowel de laatste deelnemers als het wedstrijdprogramma bekendgemaakt. Het toernooi wordt gehouden van vrijdag 13 tot en met zondag 22 juli.

Na de financiële injectie van de gemeente Haarlem en de samenwerking met de honkbal- en softbalbond KNBSB is de organisatie erin geslaagd om in totaal zes teams naar Haarlem te halen. Met de toevoeging van Cuba, Japan en Curaçao is het deelnemersveld voor de 29e editie van de Honkbalweek Haarlem compleet. Eerder werd de komst van de nationale teams van het Nederlands Koninkrijk, Italië en Taiwan al bevestigd.

Het wordt voor het eerst sinds 2012 dat Cuba in Haarlem deelnemer is. In dat jaar veroverden de Cubaanse honkballers onder leiding van manager Victor Mesa en met MVP Yulieski Gourriel hun vijfde titel op de Haarlemse Honkbalweek. Eerder schreef Cuba het toernooi ook al op zijn naam in 1972, 1974, 1996 en 1998. In elf van de dertien edities waar de nationale ploeg van Cuba deelnemer was, werd de eindstrijd bereikt.

Cuba heeft toegezegd met het best mogelijke team af te reizen naar Haarlem. Wel valt de Honkbalweek Haarlem dit jaar samen met de zevende editie van de serie vriendschappelijke wedstrijden tussen Team USA en Cuba, die worden gespeeld van 13 tot en met 18 juli. Hierdoor is de verwachting dat Cuba zijn beste spelers naar de Verenigde Staten stuurt.

Succesvol

KNBSB-technisch directeur: "Het doel is winnen!"

KNBSB-technisch directeur: “Het doel is winnen!”

Japan komt naar Haarlem met een All Star-selectie van collegespelers. Dit team reist in de aanloop naar de Honkbalweek eerst eveneens af naar de Verenigde Staten voor deelname aan de 42e USA vs. Japan Collegiate All-Star Series. Zij treffen dan van 3 tot en met 9 juli dezelfde Amerikaanse tegenstander als Cuba later in die maand. Taiwan wordt in Haarlem vertegenwoordigd door een All Star-selectie met de beste spelers uit de Taiwanese Industrial League. Dit team wordt aangevuld met een aantal jeugdige talenten.

Evenals vijfvoudig winnaar Cuba was ook Japan in het verleden al succesvol in het Haarlemse Pim Mulierstadion. De Aziatische ploeg bereikte zesmaal de finale. In de laatste twee edities werd die eindstrijd verloren. In 2014 van de Verenigde Staten en twee jaar geleden van het Nederlands Koninkrijk, dat daarmee de 29e editie als titelverdediger start. De laatste Japanse titel dateert alweer van 1994. Ook in 1987 en 1992 schreef Japan het toernooi op zijn naam. Japan neemt aankomende juli voor de vijftiende keer deel aan de Honkbalweek.

Play-Offs

Namens de KNBSB was de kersverse technisch directeur Tjerk Smeets vandaag bij de bijeenkomst in Haarlem aanwezig. Hij liet weten dat winnen het voornaamste doel is van Oranje. Smeets: “Als speler en als coach heb ik de Honkbalweek al eens gewonnen. Dit jaar wil ik ook als technisch directeur winnen!” Het Koninkrijksteam wordt in Haarlem gevormd door de topspelers uit de Nederlandse hoofdklasse. Het team wordt mogelijk nog aangevuld met spelers uit het buitenland als het programma van hun competitie dat toelaat.

De zes teams spelen samen in tien dagen tijd 21 wedstrijden. Het Nederlands Koninkrijksteam opent de Honkbalweek Haarlem op vrijdagavond 13 juli om 19.00 uur met een wedstrijd tegen Curaçao. Hierna wordt achtereenvolgens gespeeld tegen Italië (zaterdagmiddag 13 juli), Taiwan (zondagmiddag 15 juli), Cuba (dinsdgagavond 17 juli) en Japan (woensdagavond 18 juli). Na de halve competitie uit de eerste ronde wordt het toernooi op vrijdag 20 juli vervolgd met Play-Offs, waarbij de vier beste teams spelen om een plaats in de finale op zondag 22 juli.

Wedstrijdprogramma

Vrijdag 13 juli 2018
14.00 uur: Japan – Italië
19.00 uur: Curaçao – Nederland

Zaterdag 14 juli 2018
11.00 uur: Taiwan – Japan
15.00 uur: Italië – Nederland
19.00 uur: Curaçao – Cuba

Zondag 15 juli 2018
14.00 uur: Nederland – Taiwan
19.00 uur: Cuba – Japan

Maandag 16 juli 2018
14.00 uur: Italië – Cuba
19.00 uur: Japan – Curaçao

Dinsdag 17 juli 2018
14.00 uur: Taiwan – Italië
19.00 uur: Nederland – Cuba

Woensdag 18 juli 2018
14.00 uur: Curaçao – Taiwan
19.00 uur: Nederland – Japan

Donderdag 19 juli 2018
14.00 uur: Cuba – Taiwan
19.00 uur: Italië – Curaçao

Play-Offs

Vrijdag 20 juli 2018
11.00 uur: Nummer 5 – Nummer 6 (verliezer wordt 6e)
15.00 uur: Nummer 3 – Nummer 4
19.00 uur: Nummer 1 – Nummer 2 (winnaar naar de finale)

Zaterdag 21 juli 2018
14.00 uur: Verliezer Play-Offs 2 – Winnaar Play-Offs 1 (om de 4e en 5e plaats)
19.00 uur: Verliezer Play-Offs 3 – Winnaar Play-Offs 2 (verliezer wordt 3e)

Zondag 22 juli 2018
14.00 uur: Finale

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HHW 2018