Honkbal

Nederland start seizoen 2018 als nummer negen

Nederland start seizoen 2018 als nummer negen

De teams uit het Nederlands Koninkrijk starten het seizoen 2018 als nummer negen van de wereld. Dat is één plaats lager dan de positie waarop het Koninkrijk in 2017 is geëindigd. Daarmee bevindt Oranje zich nog altijd in een gunstige positie om zich te kwalificeren voor de tweede Premier 12. Vandaag heeft de World Baseball Softball Confederation bekend gemaakt dat tijdens dit prestigieuze toernooi meerdere tickets voor de Olympische Spelen worden weggegeven.

De World Baseball Softball Confederation (WBSC) heeft vandaag de eerste ranglijst van dit nieuwe jaar bekendgemaakt. Voor die nieuwe ranglijst zijn de prestaties uit 2014 uit de puntentelling gehaald. In dat jaar eindigde het Nederlands Koninkrijksteam op een teleurstellende negende plaats tijdens het wereldkampioenschap voor spelers van 21 jaar en jonger. Aan dat WK namen elf teams deel. Op het WK U15 ontbrak Oranje. Europees was er wel succes in 2014 met titels voor het Koninkrijksteam en de nationale U15-ploeg.

Doordat de resultaten uit 2014 niet meer meetellen voor de wereldranglijst, verloor het Koninkrijk 375 punten en zakte het van de achtste naar de negende plaats. Nederland is daarbij ingehaald door Canada, dat drie plaatsen steeg naar de zevende positie. Het verschil met nummer acht Australië, dat eveneens één plaats zakte, is slechts 93 punten. Nummer 10 Puerto Rico heeft een achterstand van 206 op het Nederlands Koninkrijk.

Olympische Spelen

Nummer dertien is momenteel Nicaragua, dat een puntentotaal heeft van 1155. Daarmee heeft het Nederlands Koninkrijkteam een comfortabele voorsprong en lijkt kwalificatie voor de Premier 12 van november 2019 zeer realistisch. De beste twaalf landen op de wereldranglijst aan het einde van dit jaar kwalificeren zich voor dit officieuze wereldkampioenschap.

Plaatsing voor de Premier 12 is ditmaal belangrijker dan ooit. De WBSC heeft bekendgemaakt dat tijdens dit toernooi een aantal van de hoogst geëindigde teams zich kunnen kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2020. Des te groter moet de schok zijn geweest voor Italië. De Italiaanse ploeg zakte diep weg van plaats twaalf naar vijftien. Italië moet bijna tweehonderd punten verdienen om nog kans te maken op terugkeer in de top 12.

Sensatie

De Verenigde Staten zorgden voor een sensatie door Japan van de eerste plaats op de wereldranglijst te stoten. De Japanners stonden ruim drie jaar lang op de hoogste positie in het klassement. De Amerikanen heroverden de koppositie met onder meer wereldtitels in de U12- en U18-klasse in 2017 en de toernooiwinst tijdens de World Baseball Classic. De grootste stijger op de wereldranglijst werd Wit-Rusland, dat met zeven plaatsen steeg naar plek 39. Curaçao (dertien punten) steeg twee plaatsen naar de gedeelde 64e positie. Nummer 70 Aruba (vier punten) steeg eveneens twee plekken.

In 2018 krijgen de teams van het Nederlands Koninkrijk de taak om de negende plaats te verdedigen en zich daarmee te kwalificeren voor de Premier12. Dit moet gebeuren tijdens onder meer de wereldkampioenschappen voor spelers onder de vijftien en 23 jaar. Het WK U15 wordt van 10 tot en met 19 augustus in Panama City (Panama) gehouden. Het WK U23 vindt van 19 tot en met 28 oktober plaats in Managua (Nicaragua).

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal