Tsjechië wordt op de Super 6 de eerste tegenstander voor de honkballers van het Nederlands Koninkrijksteam.

Honkbal

Koninkrijksteam opent Super 6 tegen Tsjechië

Koninkrijksteam opent Super 6 tegen Tsjechië

Tsjechië wordt op de Super 6 de eerste tegenstander voor de honkballers van het Nederlands Koninkrijksteam.

Tsjechië wordt op de Super 6 de eerste tegenstander voor de honkballers van het Nederlands Koninkrijksteam.
Foto: © Jan Kruijdenberg

De Europese honkbalbond CEB heeft het wedstrijdprogramma bekendgemaakt voor de eerste editie van de Super 6. De honkballers uit het Nederlands Koninkrijk openen het unieke evenement in Hoofddorp met een wedstrijd tegen Tsjechië. De wedstrijd tegen aartsrivaal Italië wordt gespeeld op donderdag 20 september.

Voor het eerst staan de beste Europese honkbal- én softballanden gelijktijdig op één toernooi. Van dinsdag 18 tot en met zondag 23 september is Hoofddorp de gastheer van de allereerste Super 6. Het toernooi is onder meer in het leven geroepen om het gat op te vullen dat is ontstaan door de verplaatsing van het Europees kampioenschap van 2018 naar 2019 om op die manier dienst te kunnen doen als Europees kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen van 2020.

Aan het honkbaltoernooi van de Super 6 doen de beste zes landen mee van het Europees kampioenschap dat in 2016 eveneens in Hoofddorp werd gehouden. Daarin was het Nederlands Koninkrijksteam in de eindstrijd met 3-2 te sterk voor de verrassende finalist Spanje. Achter Oranje eindigden Italië, Duitsland, Tsjechië en België op de respectievelijk derde tot en met zesde plaats.

Uitnodiging

Die eindklassering heeft deze teams een uitnodiging opgeleverd voor de Super 6 in september 2018 in Hoofddorp. Het Koninkrijksteam opent dat toernooi met een wedstrijd op dinsdagavond 18 september tegen Tsjechië. Voor de gastheer is dat een ideaal begin. In de vorige ontmoeting tussen beide teams op 12 september 2016 was Oranje tijdens het Europees kampioenschap in nog geen zeven volledige innings met 10-0 te sterk. In dat duel sloeg Kalian Sams met drie homeruns zeven punten binnen. Het was de negende overwinning in tien officiële interlands voor Oranje tegen Tsjechië. Alleen tijdens het EK in 2012 in Rotterdam was Tsjechië eenmaal eerder (met 2-3) te sterk voor de Nederlandse honkballers.

Op de tweede speeldag is Duitsland de volgende tegenstander. Tot dusver won Oranje alle veertien officiële interlands tegen de nationale ploeg van Duitsland. Op donderdag 20 september staat de strijd tussen de twee Europese aartsrivalen op het programma. In de wedstrijd tegen de Italianen hebben de honkballers uit het Nederlands Koninkrijk nog iets goed te maken. Afgelopen zomer werden tijdens de European Baseball Series twee van de drie wedstrijden tegen de Italianen nog verloren. Daarmee ging de trofee tijdens deze derde editie van de European Baseball Series naar de Italianen.

Finale

Het Nederlands Koninkrijksteam vervolgt de Super 6 op vrijdagavond met een wedstrijd tegen Spanje, dat een herhaling wordt van de Europese finale uit 2016. Van Spanje werd in 34 interlands nog nooit verloren. De eerste ronde wordt op zaterdagmiddag om 15.00 uur afgesloten met een wedstrijd tussen het Koninkrijksteam en België. In 64 wedstrijden verloor Oranje slechts zevenmaal van de Belgen.

De nummers één en twee uit de eerste ronde, die wordt gespeeld over een halve competitie, staan op zondag 23 september om 13.30 uur tegenover elkaar in de finale. Het schema voor het softbaltoernooi wordt nog bekendgemaakt. Ook aan dit toernooi nemen de beste zes landen van Europa deel.

Programma honkbaltoernooi Super 6

Dinsdag 18 september 2018 om 19.30 uur: Nederlands Koninkrijk – Tsjechië
Woensdag 19 september 2018 om 19.30 uur: Duitsland – Nederlands Koninkrijk
Donderdag 20 september 2018 om 19.30 uur: Nederlands Koninkrijk – Italië
Vrijdag 21 september 2018 om 19.30 uur: Spanje – Nederlands Koninkrijk
Zaterdag 22 september 2018 om 15.00 uur: Nederlands Koninkrijk – België
Zondag 23 september 2018 om 13.30 uur: Finale

Bekijk het volledige programma

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal