Felicitaties van Rusland na de winst op het EK in 2017.

Softbal

Koninkrijksteam opent Super 6 tegen Rusland

Koninkrijksteam opent Super 6 tegen Rusland

Felicitaties van Rusland na de winst op het EK in 2017.

Felicitaties van Rusland na de winst op het EK in 2017.
Foto: © Fred Versluis

Nadat eerder het programma voor het honkbaltoernooi van de Super 6 bekend was gemaakt, is nu ook het programma voor de softbalsters rond. Voor het eerst in de historie komen de beste Europese honkbal- en softbalploegen op één toernooi in actie. Het Nederlands Koninkrijksteam opent het softbaltoernooi van de Super 6, dat van dinsdag 18 tot en met zaterdag 23 september in Hoofddorp wordt gehouden, met een wedstrijd tegen Rusland.

De Russische softbalsters verdienden met hun vijfde plaats op het vorig jaar in het Italiaanse Bolllate gehouden Europees kampioenschap een uitnodiging voor de Super 6. Op het EK eindigde Rusland tweemaal op een derde plaats (1999 en 2007). In 2003 werd de Russische ploeg zelfs tweede. Zowel in 1999 als 2003 hielden de Russen daarmee Nederland achter zich.

Tijdens het afgelopen Europees kampioenschap was het Koninkrijksteam vorig jaar juni in de finaleronde nog met 8-1 te sterk voor Rusland. Nederland verloor in achttien officiële interlands slechts driemaal van de Russische softbalsters.

Europese titel

Op de tweede speeldag van de Super 6 wacht Oranje op woensdag 19 september op de velden van Hoofddorp Pioniers al direct tienvoudig Europees kampioen Italië. De Italiaanse softbalsters verloren vorig jaar in eigen land de Europese titel aan het Nederlands Koninkrijk, nadat Oranje in de finale met 7-1 te sterk was.

Op donderdag 20 september treft het Koninkrijksteam de nationale ploeg van Groot-Brittannië, voordat de eerste ronde op vrijdag 21 september wordt afgesloten met wedstrijden tegen Griekenland (10.30 uur) en Tsjechië (18.00 uur). Van Griekenland werd tot dusver nog maar drie van de tien officiële interlands gewonnen. Tegen de softbalsters uit Groot-Brittannië (22 gewonnen en één verloren) en Tsjechië (22 gewonnen en acht verloren) was Oranje aanzienlijk succesvoller.

Finaledag

De zes teams spelen in Hoofddorp in vijf dagen tijd achttien wedstrijden. De finaledag is zaterdag 22 september, één dag voor de finale van het honkbaltoernooi. In de eindstrijd staan de twee beste teams uit de eerste ronde tegenover elkaar.

Het Nederlands Koninkrijksteam en Italië zijn de grootste favorieten. De twee Europese grootmachten wonnen op twintig Europese kampioenschappen elk tien titels. Achter het Koninkrijksteam en Italië zette Tsjechië met twee tweede en zes derde plaatsen de beste Europese prestatie neer. Tijdens het EK in 2017 in Bollate werd Tsjechië viderde, voor Rusland (vijfde) en Griekenland (zesde). Groot-Brittannië werd derde.

Programma softbaltoernooi Super 6

Dinsdag 18 september 2018 om 18.00 uur: Rusland – Nederland
Woensdag 19 september 2018 om 18.00 uur: Italië – Nederland
Donderdag 20 september 2018 om 18.00 uur: Nederland – Groot-Brittannië
Vrijdag 21 september 2018 om 10.30 uur: Griekenland – Nederland
Vrijdag 21 september 2018 om 18.00 uur: Nederland – Tsjechië
Zaterdag 22 september om 18.00 uur: Finale

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal