Danny Rombley in 2015 in actie tijdens het World Port Tournament.

HB Hoofdklasse

Oud-international Danny Rombley stopt per direct

Oud-international Danny Rombley stopt per direct

Danny Rombley in 2015 in actie tijdens het World Port Tournament.

Danny Rombley in 2015 in actie tijdens het World Port Tournament.
Foto: © Rob Jelsma

Danny Rombley heeft bij zijn team, L&D Amsterdam, aangegeven per direct te stoppen met honkbal. De 38-jarige MVP van de hoofdklasse in 2017 heeft besloten zich te gaan focussen op zijn maatschappelijke carrière. In Rombley raakt de hoofdklasse een van haar grootste smaakmakers van de afgelopen decennia kwijt. Met 210 interlands mogen wij de wereldkampioen met recht een honkbalcoryfee noemen.

Al in 1997 maakte Danny Rombley op 18-jarige leeftijd zijn debuut in de hoofdklasse als outfielder van HCAW. Een jaar later debuteerde hij als speler van Twins voor Oranje in de Haarlemse Honkbalweek. Later dat jaar speelde hij ook het WK in Italië en speelde hij zich in de kijker van de Amerikaanse scouts. Hij tekende een contract bij de Montreal Expos, voor wie hij tussen 1999 en 2004 uit zou komen op verschillende niveau’s, waaronder in 2004 ook op Double-A niveau.

Terugkeer

In 2005 keerde Rombley terug in de Nederlandse hoofdklasse en kwam hij vijf seizoenen op rij uit voor Kinheim, waarmee hij in 2006 en 2007 de Holland Series won. In 2007 werd Danny Rombley de beste slagman van de Nederlandse competitie. Hij kwam in veertig wedstrijden tot 69 honkslagen, waaronder veertien tweehonkslagen. Daarmee sloot hij het seizoen af met een slaggemiddelde van .320.

Na zijn terugkeer in de hoofdklasse werd Rombley door toenmalig bondscoach Robert Eenhoorn ook direct weer bij de selectie gehaald voor het EK in 2005, dat door Oranje werd gewonnen. Rombley was dat toernooi de beste speler van Nederland en werd verkozen tot beste linksvelder van het toernooi. Enkele maanden later, tijdens het WK in eigen land, werd Rombley wederom verkozen tot een van de beste outfielders van het toernooi, waarin Oranje voor het eerst in de geschiedenis de halve finale haalde.

Wereldkampioen

Met drie Europese titels op zak, deelnames aan twee World Baseball Classics, de Olympische Spelen van 2008, vier Wereldkampioenschappen en talloze Honkbalweken en World Port Tournaments kwam het absolute hoogtepunt uit de rijke interlandloopbaan van Danny Rombley in 2011. In de historische finale van het WK in Panama was Rombley de startende rechtsvelder voor Oranje, dat Cuba met 2-1 versloeg. Een mooie reden om nog eens te genieten van de beelden:

In 2015 speelde Rombley tijdens het World Port Tournament zijn laatste interlands. In 2016 nam hij, samen met David Bergman, Shaldimar Daantji, Vince Rooi en Michael Duursma officieel afscheid toen zij gehuldigd werden tijdens het EK Honkbal in Hoofddorp. In wat, naar nu blijkt, zijn laatste seizoen in de hoofdklasse was in 2017 werd Rombley verkozen tot Most Valuable Player. Met een slaggemiddelde van .390, 5 homeruns, 10 doubles, 31 runs en 40 binnengeslagen punten won voor het eerst in zijn loopbaan de prijs voor de beste speler in de hoofdklasse.

Nieuwe kansen

Voor Rombley opent nu een nieuw hoofdstuk in zijn leven, maar dat betekent niet dat we hem niet meer op de honkbalvelden tegen zullen komen: “Ik wil mij op mijn toekomst focussen. Ik heb een kans gekregen die ik met twee handen moet grijpen, maar honkbal zit in mijn bloed dus ik zal altijd terugkeren in het honkbal.” Voor nu betekent dit dat we Rombley niet meer als speler op het veld zullen zien, maar wellicht in de toekomst in een andere rol. Voorlopig blijft hij bezig met jonge honkballers via Alleen Jij Bepaalt Wie Je Bent.

Voor L&D Amsterdam betekent het honkbalpensioen van Rombley dat de ploeg twee van haar beste spelers kwijtraakt deze winter. Eerder maakte Gilmer Lampe, die net als Rombley genomineerd was voor de MVP Award in 2017, bekend dat hij in 2018 uit zal komen in de Italiaanse competitie. Na het verstrijken van de overschrijvingstermijn versterkte Amsterdam zich nog wel met de komst van utility infielder Niels van Weert.

Hieronder vind je een overzicht van de highlights van de honkballoopbaan van Danny Rombley:

Hoofdklasse
HCAW (1997), Twins (1998), Kinheim (2005-2009), Neptunus (2010), UVV (2011-2012), Hoofddorp Pioniers (2013-2014) en Amsterdam Pirates (2016-2017).

Profloopbaan
1999-2004 speler in organisatie Montreal Expos (Rookie League/Single-A, in 2004 ook Double-A)

Interlandloopbaan
1998 – 2015        210 interlandwedstrijden

Evenementen
Olympische Spelen – 1x (2008)
World Baseball Classic – 2x (2006, 2009)
Wereldkampioenschappen – 5x (kampioen in 2011)
Intercontinental Cup – 2x
Europees Kampioenschap – 6x (kampioen in 2003, 2005, 2007, 2014)
European Baseball Series – 2x
Haarlemse Honkbal Week – 6x
World Port Tournament – 5x

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse