Profsoftbal

Voortman en Oosting in Japan: “Supertof om hier te zijn!”

Voortman en Oosting in Japan: “Supertof om hier te zijn!”

Dinet Oosting en Eva Voortman poseren met de mascotte van Ogaki Minamo
(Foto: Dinet Oosting)

Eva Voortman en Dinet Oosting zitten inmiddels al weer een maand in Japan. Voortman speelt dit seizoen voor Ogaki Minamo in de Japanse profcompetitie en Dinet Oosting liep de afgelopen maand stage bij hetzelfde team. Op de dag voordat Dinet weer naar Nederland vertrok, spraken wij de beide speelsters van Team Kingdom of the Netherlands Women’s Fastpitch Softbal.

Al de hele winter lag de focus in de trainingen van het Koninkrijksteam op het buiten de comfort zone treden en motorische leren. Met die gedachte in het achterhoofd vertrokken Voortman en Oosting in januari naar Japan. Voor Eva verliep de reis volledig volgens planning: “Ik kwam aan en kon gelijk met de teammanager in de trein stappen naar Ogaki. Daar heb ik even kennis gemaakt met het team, mijn residence card geregeld en na twee trainingen in Ogaki vertrokken we meteen voor het trainingskamp.”

Verschillen

Voor Dinet verliep de reis iets chaotischer: “Ik zou eigenlijk een lay-over hebben van 9 uur op het vliegveld in Tokyo, maar toen werd ik gebeld door de teammanager met het bericht dat ik meteen door zou kunnen vliegen naar het trainingskamp. Daarvoor moest ik wel twee vluchten cancelen en heel snel naar de andere vluchthaven van Tokyo reizen. Daar bleek dat ik toch weer een andere vlucht moest boeken. Heel erg chaotisch allemaal, maar uiteindelijk was ik gelukkig gewoon bij het trainingskamp aan.”

Na aankomst was het – buiten heel veel trainen – vooral ook wennen aan de Japanse cultuur: “Aan sommige dingen raak je snel gewend, maar ik denk dat je nooit helemaal aan alles zult wennen. Eten met stokjes kunnen we inmiddels wel als de besten, maar dat hebben we in Nederland ook een aantal keer geoefend, haha!”, aldus Dinet. “Ik moet zeggen dat ik redelijk gewend ben inmiddels. Ik vind het vooral interessant om te achterhalen waarom bepaalde gebruiken bestaan.”, voegt Eva toe.

Heel veel trainen

Veel fans in Nederland zijn uiteraard erg benieuwd naar hoe zo’n trainingskamp in Japan er nou uitziet. Eva Voortman geeft duidelijkheid: “Er wordt ontzettend hard, veel en lang getraind en het was zó koud! De training gaat, ongeacht de temperatuur of weersomstandigheden, altijd door en als je dan aan het eind van de dag na 7 uur trainen denkt klaar te zijn, dan starten ze nog doodleuk even een looptraining. Het grootste verschil met Nederland is het feit dat ze heel veel dingen op lagere intensiteit doen om zo meer herhalingen uit te kunnen voeren.”

“Waar wij in Nederland vooral bezig zijn met explosiviteit en daarom bijvoorbeeld per ronde in de slagkooi maar 6 of 7 goede en krachtige swings maken, draait hier alles inderdaad om herhaling. Zo heb ik, zonder te overdrijven de eerste dag wel 800 swings gemaakt.”, vult Dinet aan. “Het is ook heel normaal om langer door te trainen dan dat er op het originele schema stond. En dan na afloop van de training zie je ook nog speelsters extra oefeningen doen. Dat is voor ons wel heftig, want wij zijn vaak helemaal kapot na een lange dag. Zij lijken wel nooit moe te worden en ze slapen ook veel minder dan wij. Ze vinden het maar gek dat wij zo lang slapen.”

Eva: “Het is wel grappig om te zien dat zij die cultuurverschillen onderling ook heel gek vinden, maar het is fijn dat ze onze manier van trainen en doen respecteren. Ze vragen zelfs vaak waarom wij bepaalde dingen zo doen en zo creëren we een beetje een mix van de beide trainingsstijlen. Gelukkig zijn al die meiden ook allemaal heel vrolijk en daar gaan wij eigenlijk vanzelf in mee. De sfeer is echt top.”

Oefenwedstrijden

In de afgelopen twee weekeinden werden de eerste oefenwedstrijden al afgewerkt door Ogaki Minamo. Daarin waren universiteitsteams en teams uit de Japanse eerste klasse, waarin Ogaki vorig jaar nog uitkwam, de tegenstander. Alle vier de wedstrijden werden winnend afgesloten en Eva kwam één keer als werpster in actie: “Het ging wel lekker. In vier innings kreeg ik eigenlijk weinig tegen. Tegen de andere tegenstander wilde de coach mij niet laten gooien. Hij vond ze niet goed genoeg, haha.” Ook Dinet mocht een aantal keer meedoen. Ze mocht 1 inning catchen en kreeg een aantal pinch at bats. “Helaas geen honkslagen, maar het was een mooie ervaring. Tijdens de eerste twee wedstrijden was het ijskoud. Er was zelfs een echte sneeuwstorm, waardoor ik Eva vanuit de dugout niet op de pitcherplaat kon zien. Van het niveau was ik nog niet heel erg onder de indruk. Verdedigend zijn ze goed, maar aanvallend was het niet erg explosief allemaal.”

Vanaf aankomend weekend staan er veel oefenwedstrijden op het programma tegen teams uit de eigen competitie. “Voordat we aan de competitie beginnen, spelen we deze maand nog twintig oefenwedstrijden tegen onze tegenstanders uit de competitie.”

Respectvol

Dinet keert deze week al weer terug in Nederland. Wat neemt zij op softbalgebied mee na haar ervaring in Japan? “Ik vond het erg mooi om

te zien hoe zij als team met elkaar, de scheidsrechters en tegenstanders omgingen. Respectvol, open en zonder het gevoel van concurrentie. Bij team meetings voor aanvang van de training stond er nooit iemand met de armen over elkaar in gesloten houding. Bij trainingen hielp iedereen elkaar en in oefenwedstrijden werd er heel netjes omgegaan met slechte calls van scheidsrechters bijvoorbeeld. Dat zou ik in Nederland ook wel willen zien. Op het gebied van trainingen heb ik veel gezien dat ik thuis ook zou willen proberen. Een voorbeeld daarvan is een warming up oefening die we met een volleybal deden. Die moest je eerst gooien alsof je een voetbalingooi deed en dan steeds meer naar het normale gooien met één hand. Het is een soort warming up van je core en zorgt ervoor dat je niet alleen met je arm gooit, maar met je hele lichaam.”

Eva blijft uiteraard nog in Japan om daar dit seizoen op het hoogste niveau uit te komen. Hoe staat het team ervoor? En is zij zelf na het trainingskamp klaar voor het seizoen? “Ik vind het lastig om nu al iets te zeggen over het team. Na dit weekend kan ik daar waarschijnlijk meer over zeggen, want dan krijgen we echt tegenstand. Zelf ben ik op de goede weg. Ik moet nog even de juiste balans zoeken tussen training load en rust, maar daarom ben ik blij dat ik er al zo vroeg was. Dat geeft mij de kans om echt goed te wennen. Het is echt heel erg tof om hier te zijn en ik heb heel veel zin in de komende maanden!”

Dansje

Vorige week zagen wij op social media een filmpje voorbijkomen van een wel erg opvallend dansje. Wat is precies het verhaal achter dit dansje? Dinet Oosting, lachend: “Met Olympia hebben wij op een feestavond na het winnen van de Europa Cup dit dansje gedaan met het team. Later na het winnen van de Holland Series en op een huldigingsfeest bij Olympia hebben we het dansje nog eens gedaan. Dat wilden wij hier ook even laten zien en tijdens een teammeeting hebben wij het met z’n tweetjes voorgedaan. Tijdens een indoortraining hebben we het nog eens geoefend en toen stond hij tijdens de volgende buitentraining opeens op het trainingsschema. Daar deed iedereen mee en werden we gefilmd. Dat is het filmpje dat jullie op social media gezien hebben. Een leuke teambuilding activiteit!”

https://www.facebook.com/voortmaneva/videos/1675475359238743/

Wij wensen een Dinet een goede reis terug naar huis en Eva heel veel succes dit seizoen. Beide speelsters kun je uiteraard volgen via Softbalsite.com!

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Profsoftbal