Carolien Stadhouders iin actie tijdens de Holland Series van 2013.

Softbal

Grotere rol voor Stadhouders bij ESF

Grotere rol voor Stadhouders bij ESF

Carolien Stadhouders iin actie tijdens de Holland Series van 2013.

Carolien Stadhouders iin actie tijdens de Holland Series van 2013.
Foto: © Rob Jelsma

Carolien Stadhouders is bij de Europese softbalbond ESF de nieuwe directeur scheidsrechterszaken geworden. Dat heeft de ESF vandaag bekendgemaakt. De taken van haar huidige rol bij de ESF zijn daarbij fors uitgebreid. In haar nieuwe functie krijgt de winnares van de Nol Houtkamp Award onder meer ondersteuning van haar landgenoot Hans Hornstra.

Stadhouders werd in oktober 2016 door de Europese softbalbond ESF al aangesteld als directeur scheidsrechterszaken voor wat betreft het opleiden en ontwikkelen van scheidsrechters door heel Europa. Dat was toen een functie die ze moest delen met de Tsjech Pavel Prachar. In die functie werd Stadhouders de opvolgster van Andrea Marcon, de huidige bondsvoorzitter van Italië.

De ESF heeft de structuur nu gewijzigd, waarbij de taken van Stadhouders en Prachar weer zijn samengevoegd tot één functie. Voor die functie heeft de ESF gekozen voor de internationaal zeer ervaren Stadhouders. Hiermee zijn haar huidige taken verder uitgebreid. In haar nieuwe rol wordt Stadhouders namens de ESF ook de contactpersoon voor de World Baseball Softball Confederation. Verder gaat ze zich onder meer bezighouden met uitwisselingsprogramma’s met andere regionale federaties.

Wereldkampioenschap

Stadhouders gaat in haar nieuwe functie samenwerken met de nieuw aangestelde Raoul Machalet (Umpires-in-Chief Development) en Hans Hornstra (Umpires-in-Chief Assignments). Machalet gaat zorgen voor het opleiden van scheidsrechters en zet daarmee het werk van Stadhouders voort. Hornstra wordt in zijn functie onder meer verantwoordelijk voor de aanstelling van scheidsrechters op Europese toernooien.

Als scheidsrechter is Stadhouders, die dit seizoen nog actief was in de Golden League, zeer ervaren. Ze werd in zowel 1995 als 1999 uitgeroepen tot Umpire of the Year en debuteerde in 1997 op internationaal niveau tijdens de Haarlemse Softbalweek. Hierna nam ze deel aan een zeer groot aantal internationale toernooien, waaronder meerdere Europees kampioenschappen voor zowel dames als heren softbal. Ook nam ze tweemaal als scheidsrechter deel aan het wereldkampioenschap dames softbal. Dat gebeurde in 2002 in Canada en in 2010 in Venezuela. Tijdens dat laatste toernooi was ze zelfs de plaatscheidsrechter in de finale. Ook was ze actief op het WK heren softbal in 2000 in Zuid-Afrika en de mondiale titelstrijd voor junioren in 1999 in Taiwan. Voor haar inzet kreeg ze afgelopen november tijdens de Star Awards van de Nederlandse honkbal- en softbalbond KNBSB de Nol Houtkamp Award uitgereikt.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal