Kenley Jansen in actie tijdens de World Baseball Classic.

Honkbal

Spring Training update: Leiders en winnaars

Spring Training update: Leiders en winnaars

Kenley Jansen in actie tijdens de World Baseball Classic.

Kenley Jansen in actie tijdens de World Baseball Classic.
Foto: © Henk Seppen

Spring Training is in Florida en Arizona al weer in volle gang. Tijd voor een update van de prestaties van de spelers uit het Koninkrijk der Nederlanden. Inmiddels kwamen al veertien spelers met een Nederlands paspoort uit in Major League Spring Training en pakte Hensley Meulens zijn eerste overwinning als manager van een split squad van de San Francisco Giants.

Nu een aantal spelers van Team Kingdom of the Netherlands al meerdere jaren in de Major League speelt, verandert hun rol van talentvolle jongelingen in die van gewaardeerde veteranen. Veteranen die niet alleen hun prestaties op het veld laten spreken, want dat is duidelijk, maar die ook in woord en daad ware leiders zijn geworden in de clubhouses van hun teams. Dit weekend verschenen artikels over zowel Kenley Jansen als Didi Gregorius waarin zij bestempeld worden als leiders van de Dodgers en Yankees.

Leiders

De Los Angeles Dodgers schopten het vorig jaar tot Game 7 van de World Series en kwamen heel erg dichtbij de eerste titel sinds 1988. Dat lukte niet in de laatste plaats vanwege het fenomenale seizoen van closer Kenley Jansen, die het seizoen eindigde met een W-L record van 5-0 met een ERA van 1.32, 41 saves en 109 strikeouts in 68 innings. Jansen werd na het seizoen gekroond als beste reliever in de National League en werd een maand geleden door MLB Network uitgeroepen tot beste reliever in de MLB.

Ook in de play-offs was Jansen ontzettend belangrijk voor de Dodgers. Nadat de Dodgers zich geplaatst hadden voor de World Series nam Jansen tussen het vieren door het woord. Zijn teamgenoten verzamelden zich rond zijn locker en luisterden aandachtig toen Jansen zei: “Jongens, vanuit de bodem van mijn hart: ik MOET die ring hebben! We zouden allemaal wanhopig moeten proberen die ring te pakken!” Deze woorden werden gevolgd door luid gejuich. Helaas voor Jansen, kwamen de Dodgers net tekort voor die World Series ring. Met Jansen, Clayton Kershaw en Justin Turner als leiders zullen de Dodgers de komende jaren nog genoeg kansen krijgen op die ring.

Cultuuromslag

In New York heeft bij de Yankees een cultuuromslag plaatsgevonden. Niet langer zijn de Yankees de duurbetaalde veteranen als Derek Jeter, Alex Rodriguez, Carlos Beltran en Mark Teixeira. Er is een nieuwe groep talentvolle spelers opgestaan met als gezichten Aaron Judge en Gary Sanchez, maar die groep heeft één leider en dat is niemand minder dan Didi Gregorius. Gregorius is met zijn 28-jaar een van de veteranen van de Yankees, die vorig seizoen met zijn homeruns tegen de Twins en de Indians in de play-offs zijn daden op het veld al liet spreken. De nieuwe Yankee-manager Aaron Boone verwacht in 2018 ook in woord leiderschap van Gregorius en niet in het minst omdat hij meerdere talen spreekt: “Ik zie in Didi een ervaren speler die wij gaan uitdagen om de leiderschapsrol op zich te nemen, zeker nu we in het infield veel jonge en Spaanstalige spelers hebben. Je ziet dat hij al de woordvoerder is in de kleedkamer. Voor mij is het belangrijk dat hij de jonge jongens onder zijn vleugel neemt en de leider van het infield wordt.”

Gregorius, die zelf baat gehad heeft van het leiderschap van spelers als Carlos Beltran en Alex Rodriguez geeft aan dat hij op zijn beurt ook graag jonge spelers helpt: “Ik praat veel met de jonge jongens. Ik wil ze leren want andere veteranen mij geleerd hebben en zorgen dat zij op jonge leeftijd al comfortabel op het hoogste niveau uit kunnen komen.” Met Gregorius als leider in de kleedkamer zie je de sfeer bij de ooit zo zakelijke Yankees ook veranderen. Op alle Instagram accounts zie je dat de spelers veel plezier hebben en dat de sfeer loose is. Zo ook uit deze foto van toptalent Gleyber Torres op Instagram:

https://www.instagram.com/p/BftaRRVBB4C/?hl=nl&taken-by=gleyberdavid

Winnaars

Vorige week las je op Honkbalsite.com al dat Hensley Meulens zijn Spring Training debuut had gemaakt als manager van de San Francisco Giants. Op zaterdagavond speelden de Giants twee wedstrijden tegelijk, een zogenaamde split squad. Manager Bruce Bochy bleef bij het ene deel van het team dat het opnam tegen de Rangers en bench coach Meulens kreeg de leiding over de ploeg die het opnam tegen de Cleveland Indians. Onder Meulens’ leiding scoorden de Giants in de eerste twee innings al vijf runs op het werpen van Josh Tomlin, die voor de Indians in 2016 nog erg belangrijk was in de World Series. Uiteindelijk sloegen de Giants 19 honkslagen en scoorden zij 13 runs. Uitblinkers waren Minor Leaguers Mac Williamson (3 uit 4 met 3 RBI) en Eury Perez (4 uit 4 met 2 RBI als invaller). De wedstrijd werd met 13-4 gewonnen en zo pakte Hensley Meulens zijn eerste overwinning als manager in MLB Spring Training.

Een paar dagen eerder zorgde Chadwick Tromp er als invaller voor dat de Cincinnati Reds als winnaars van het veld liepen tegen de Chicago White Sox. De catcher, die een jaar geleden met Team Kingdom of the Netherlands deelnam aan de World Baseball Classic als vervanger van de geblesseerde Didi Gregorius, sloeg een walk-off single:

https://www.facebook.com/sportszonearuba/videos/10155434125498367/


Spring Training stats

Dit zijn de statistieken van alle spelers die tot nu toe uitkwamen in MLB Spring Training:

Hitters

Naam Team AB R H HR RBI AVG SB
Ademar Rifaela Baltimore Orioles 1 0 1 0 0 1.000 0
Andrelton Simmons Los Angeles Angels 6 0 0 0 0 .000 0
Carter Kieboom Washington Nationals 2 0 1 0 0 .500 0
Chadwick Tromp Cincinnati Reds 3 0 1 0 1 .333 0
Didi Gregorius New York Yankees 13 1 4 0 1 .308 0
Eugene Helder Seattle Mariners 0 0 0 0 0 .— 0
Jonathan Schoop Baltimore Orioles 16 4 5 1 3 .313 0
Jurickson Profar Texas Rangers 17 3 6 0 1 .353 0
Kirvin Moesquit Baltimore Orioles 1 0 0 0 0 .000 0
Matt den Dekker New York Mets 15 1 3 0 0 .200 0
Ozzie Albies Atlanta Braves 20 3 8 0 0 .400 2
Ray-Patrick Didder Atlanta Braves 6 1 0 0 0 .000 1
Sharlon Schoop Baltimore Orioles 0 0 0 0 0 .— 0
Shawn Zarraga Los Angeles Dodgers 6 0 1 0 1 .167 0
Spencer Kieboom Washington Nationals 18 1 5 0 4 .278 0
Xander Bogaerts Boston Red Sox 9 4 5 0 1 .556 0
Zander Wiel  Minnesota Twins 0 0 0 0 0 .— 0

Pitchers

Naam Team IP W-L ERA WHIP K BB
Kenley Jansen Los Angeles Dodgers 0* 0-0 -.– -.– 0 0
Pedro Strop Chicago Cubs 0 0-0 -.– -.– 0 0

*De Los Angeles Dodgers hebben aangegeven dat Jansen, om te zorgen dat hij aan het eind het seizoen nog topfit is, slechts twee keer in actie zal komen tijdens Spring Training.

Free agent

Jair Jurrjens is nog altijd op zoek naar een nieuwe werkgever. In een oefenwedstrijd met andere free agents nam hij het op tegen de KT Wiz uit Zuid-Korea, een team waar Jurrjens met het Koninkrijksteam een jaar geleden ook al tegen speelde. Jurrjens gooide twee innings als starter en zag er goed uit:

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal