De Japanse pitcher Riki Saito in actie voor Asian Islanders.

HB Hoofdklasse

Japanse honkballers naar de hoofdklasse

Japanse honkballers naar de hoofdklasse

De Japanse pitcher Riki Saito in actie voor Asian Islanders.

De Japanse pitcher Riki Saito in actie voor Asian Islanders.

De hoofdklasse krijgt dit seizoen twee nieuwe Japanse spelers. Zowel landskampioen Curaçao Neptunus als De Glaskoning Twins hebben een pitcher uit Japan aan hun selectie toegevoegd. Het gaat om Riki Saito en Shogo Nakashima. Het tweetal speelde afgelopen maanden samen voor Asian Islanders.

De Glaskoning Twins maakte eerder al de komst bekend van de 25-jarige rechtshandige pitcher Shogo Nakashima. Hij speelde de afgelopen drie seizoenen voor Yakult Swallows, de club van international Wladimir Balentien. voor de hoofdmacht speelde hij vijf wedstrijden in de Pacific League van de Japanse Nippon Professional Baseball (NPB). Het grootste deel van de seizoenen kwam hij echter uit voor het tweede team van Yakult Swallows. In 2017 kwam hij voor dit team in de Eastern League in 39 wedstrijden tot 41 strikeouts in 69 1/3 innings met een verdiende puntengemiddelde van 4.41.

Bij de club uit Oosterhout wordt Nakashima de opvolger van Daisuke Yamashita, die vorig seizoen in elf wedstrijden van de reguliere competitie tot 22 keer drie slag kwam en 23 verdiende punten toestond (8.78). In de Nederlandse hoofdklasse wordt Nakashima herenigd met Riki Saito, die een overeenkomst heeft afgesloten met titelverdediger Curaçao Neptunus. Beide pitchers speelden samen voor Asian Islanders. Dit team speelde de afgelopen twee maanden in Taiwan diverse wedstrijden tegen lokale teams om spelers de gelegenheid te geven zich in de kijker te spelen bij internationale scouts. Eén van die spelers was ook de voormalig Belgische profhonkballer Sam Buelens. Andere spelers kwam uit onder meer Japan, Zuid-Korea, de Verenigde Staten, Venezuela en Finland.

BC League

De 24-jarige Saito is afkomstig uit Osaka. Hij meldt zich eind volgende maand bij de Rotterdamse club en is voor regerend kampioen Curaçao Neptunus dan beschikbaar tot en met de European Champions Cup, dat dit jaar in Rotterdam wordt gehouden. Saito haalt met zijn fastball snelheden van 140 kilometer per uur en beschikt verder over een slider en change-up. De linkshandige pitcher gooide in 2017 voor Shiga United Baseball Club, een semi-profesioneel team dat uitkomt in de Japanse BC League. Voor deze club speelde vorig jaar eveneens voormalig hoofdklasser Kevin Moesquit. Eerder speelde Saito ook voor de universiteit van Tezukayama (2012-2015) en Niigata Albirex Baseball Club (2016), eveneens een club uit de BC League.

“Wij kunnen zeker een extra arm gebruiken in de bullpen”, verklaart Neptunus-coach Ronald Jaarsma de keuze voor de Japanse pitcher. “Riki is linkshandig en dat is voor ons ideaal.” Naar verwachting maakt Saito tijdens het aankomende In Memoriam Charles Urbanus Sr. Toernooi zijn debuut voor de Rotterdammers. Curaçao Neptunus opent dat oefentoernooi in Bussum op zaterdag 21 april met een wedstrijd tegen L&D Amsterdam. Gastheer HCAW en Hoofddorp Pioniers zijn de andere twee deelnemers aan dit driedaagse toernooi.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse