Moment uit de derde wedstrijd tussen Italië en Duitsland, die met 0-1 door de Duitsers werd gewonnen.

Honkbal

Italië verliest in Messina serie tegen Duitsland

Italië verliest in Messina serie tegen Duitsland

Moment uit de derde wedstrijd tussen Italië en Duitsland, die met 0-1 door de Duitsers werd gewonnen.

Moment uit de derde wedstrijd tussen Italië en Duitsland, die met 0-1 door de Duitsers werd gewonnen.
Foto: © FIBS

Terwijl in Nederland de eerste oefenwedstrijden van de teams uit de hoofdklasse werden gehouden, is de nationale ploeg van Italië begonnen aan de eerste etappe op weg naar de Olympische Spelen van 2020. De selectie van manager Gilberto Gerali verloor in eigen land in drie wedstrijden tweemaal van het nationale team van Duitsland.

De serie van drie wedstrijden in Messina tegen Duitsland maakte deel uit van de Italiaanse Spring Training. Aangekondigd door bondsvoorzitter Andrea Marcon en na afloop van de derde wedstrijd tegen Duitsland bevestigd door bondscoach Gilberto Gerali wordt de twee weken Spring Training in Messina beschouwd als de eerste etappe naar de Olympische Spelen van Tokyo 2020.

Dankzij de met 2-1 door Italië gewonnen European Baseball Series tegen Nederland een half jaar geleden verkeerden de Italianen een winter lang in de wolken over hun kansen op Olympische deelname. Maar de Duitse Mannschaft heeft de Azzurri terug op aarde gebracht. De ploeg onder leiding van bondscoach Martin Helmig won donderdag met 0-3, Italië vereffende de rekening met 0-3 winst op vrijdag, maar vandaag scoorde de eerste Duitse slagman 0-1 en dat werd ook de eindstand.

Sparring partners

Op het universitair complex Primo Nebiolo van Messina op het eiland Sicilië tussen het Italiaans continent en Afrika waant voorzitter Andrea Marcon zich in de Italiaanse versie van het Amerikaanse Florida, waar clubs uit de Major League zich voorbereiden op het seizoen.

De Italiaanse manager Gilberto Gerali zag zijn ploeg tweemaal verliezen.

De Italiaanse manager Gilberto Gerali zag zijn ploeg tweemaal verliezen.
Foto: © FIBS

Sparring partners voor de selectie van bondscoach Gilberto Gerali zijn de nationale teams van Duitsland en Tsjechië. Zij oefenen op hetzelfde complex en spelen ieder een serie van drie wedstrijden tegen Italië. Deze week op donderdag, vrijdag en zaterdag de Duitsers en volgende week de Tsjechen op eveneens donderdag, vrijdag en zaterdag. Bondsvoorzitter Marcon vloog voor de perspresentatie van Rome naar Messina en chef perszaken Marco Landi blijft voor de twee series bij de Italiaanse ploeg in Messina.

Zeven innings

Tussen de Italianen en de Duitsers werd afgesproken slechts zeven innings per wedstrijd te spelen. Verder werden het aantal pitches per inning beperkt tot twintig en moest iedere pitcher na maximaal twee innings worden gewisseld.

Italië begon de eerste wedstrijd met op de heuvel Maestri en als relievers Rivera, Coveri en Simone. In de tweede wedstrijd waren dat achtereenvolgens Pizziconi, Andreozzi, Pomponi, Crepaldi en Clemente. In de derde wedstrijd Bassani, Scotti, Fabiani, Panerati en Morellini. De enige veldspelers, die driemaal in de startende line-up stonden, waren tweedehonkman Vaglio en eerstehonkman Sambucci, alsmede buitenvelder Celli (respectievelijk tweemaal linksveld en één keer rechtsveld) en derdehonkman Garcia (tweemaal derde honk en één keer aangewezen slagman). De beginnende catchers waren respectievelijk Deotto, Trinci en Monello.

Eén minuut stilte

Voor aanvang van de eerste wedstrijd werd een minuut stilte betracht ter herinnering aan de plotseling overleden voetballer Davide Astori van Fiorentina, een club waar ook honkbal wordt gespeeld. De Duitsers scoorden hierna twee punten in de derde inning op reliever Yomel Rivera: een tweehonkslag voor Weichert, een honkslag voor Boldt en tweemaal geraakt werper. In de zesde inning verlengde Duitsland de voorsprong naar 0-3 na tweemaal vier wijd door de Italiaanse reliever Coveri en een honkslag door Schmidt. De Italiaanse slagploeg kwam tot slechts één honkslag en bereikte slechts vier keer het eerste honk.

In de tweede wedstrijd hielden de Italiaanse pitchers met slechts drie honkslagen de Duitsers van de thuisplaat. Pas in de laatste twee innings scoorden de Italianen de drie punten van hun enige overwinning op vier honkslagen, een gestolen honk en enkele Duitse veldfouten. In de beslissende derde wedstrijd van de serie tussen Italië en Duitsland was het de eerste slagman Weichert, die een honkslag sloeg op startend pitcher Bassani, vervolgens het tweede honk stal en het derde honk bereikte op een velderskeus. Tenslotte werd het eerste punt door Weichert binnen gelopen bij volle honken en een geraakt werper voor Boldt. In de resterende zes innings sloegen de Italianen wel meer dan de Duitsers, maar alle drie keer dat ze het derde honk bereikten, was de inning voorbij dankzij de pitch count (20). Daarmee trok Duitsland de serie oefenwedstrijden met de tweede overwinning naar zich toe.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal