EPS

Koninkrijksteam driemaal in actie tegen USSSA Pride

Koninkrijksteam driemaal in actie tegen USSSA Pride

Met USSSA Pride komt Britt Vonk een aantal bekende tegenstanders tegen.

Met USSSA Pride komt Britt Vonk een aantal bekende tegenstanders tegen.
Foto: © Fred Versluis

De nationale softbalploeg van het Nederlands Koninkrijk wordt één van de tegenstanders van de Amerikaanse profclub USSSA Pride tijdens de European Pro Softball Series in april en mei. Oranje speelt in totaal drie wedstrijden tegen de Amerikaanse softbalsters. De serie internationale wedstrijden moet de populariteit van het softbal in Europa vergroten. Met name met het oog op de Olympische Spelen van 2024 in Frankrijk.

USSSA Pride is één van de sterkste teams uit de National Pro Fastpitch (NPF), de Amerikaanse professionele softbalcompetitie. In de NPF speelden eerder ook Britt Vonk (in 2016 en 2017 voor Scrap Yard Dawgs), Virginie Anneveld en Dagmar Bloeming (beiden in 2015 voor Pennsylvania Rebellion). USSSA Pride won tussen 2014 en 2017 vier keer op rij de reguliere competitie in de NPF en werd driemaal winnaar van de Cowles Cup Championships. Dat gebeurde in 2010, 2013 en 2014.

De samenwerking tussen de World Baseball Softball Confederation (WBSC) en de United States Specialty Sport Association (USSSA), later dit jaar in Viera (Florida) ook gastheer van het wereldkampioenschap dameshonkbal, heeft het mogelijk gemaakt dat USSSA Pride komende maand naar Europa komt voor een serie van wedstrijden tegen de nationale teams uit Italië, Tsjechië en het Nederlands Koninkrijk.

Olympische Zomer Spelen

De de European Pro Softball Series wordt op vrijdag 4 mei afgesloten met een clinic van de Amerikaanse softbalsters bij de Franse softball academy in Boulouris (Côte d’Azur). Hiermee moet het softbal in Frankrijk in de schijnwerpers worden gezet. Het maakt onderdeel uit van de activiteiten van de WBSC om honkbal en softbal in aanmerking te laten komen voor de Olympische Zomer Spelen die in 2024 in de Franse hoofdstad Parijs worden gehouden.

De Amerikaanse softbalsters van USSSA Pride melden zich in april in het Italiaanse Caronno, ten noordwesten van Milaan voor wedstrijden tegen de Italiaanse nationale ploeg op dinsdag 24 en woensdag 25 april. Hierna reist het gezelschap af naar Praag voor wedstrijden tegen Tsjechië op vrijdag 27 en zaterdag 28 april.

Promotionele activiteiten

De wedstrijden van USSA Pride tegen het Nederlands Koninkrijkteam worden op maandag 30 april in Haarlem, dinsdag 1 mei in Hoofddorp en op woensdag 2 mei op een nog nader te bepalen veld in Brabant gespeeld. Tijdens de European Pro Softball Series worden de speelsters van USSSA Pride in de verschillende landen betrokken bij diverse promotionele activiteiten. Het Nederlands Koninkrijksteam stond in 2008 en 2014 in de Verenigde Staten dertien keer eerder tegenover een team uit de NPF, maar speelde nog nooit tegen USSSA Pride. Eerdere tegenstanders waren Chicago Bandits, Philadelphia Force, Rockford Thunder en Akron Racers.

Op zondag 6 mei keert de Amerikaanse profploeg terug naar de Verenigde Staten, waar USSSA Pride zich in Viera gaat voorbereiden op de start van het nieuwe seizoen.

Programma European Pro Softball Series

Dinsdag 24 april: Italië – USSSA Pride (Caronno, Italië)
Woensdag 25 april: Italië – USSSA Pride (Caronno, Italië)
Vrijdag 27 april: Tsjechië – USSSA Pride (Praag, Tsjechië)
Zaterdag 28 april: Tsjechië – USSSA Pride (Praag, Tsjechië)
Maandag 30 april: Nederlands Koninkrijk – USSSA Pride (Haarlem, Nederland)
Dinsdag 1 mei: Nederlands Koninkrijk – USSSA Pride (Hoofddorp, Nederland)
Woensdag 2 mei: Nederlands Koninkrijk – USSSA Pride (Brabant, Nederland)

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EPS