Jiandido Tromp kwam in de achtste inning in actie als pinch-runner.

Honkbal

Debuut voor Tromp tijdens Spring Training

Debuut voor Tromp tijdens Spring Training

Jiandido Tromp kwam in de achtste inning in actie als pinch-runner.

Jiandido Tromp kwam in de achtste inning in actie als pinch-runner.
Foto: © Steven Kiebach

Jiandido Tromp heeft gisteravond voor Philaldephia Phillies zijn debuut gemaakt tijdens Spring Training van Major League Baseball. De 24-jarige Arubaanse profhonkballer kwam als invaller in actie in de wedstrijd tegen Baltimore Orioles. Eerder op de avond kwam ook zijn eilandgenoot Sicnarf Loopstok al voor het eerst dit seizoen in actie voor Cleveland Indians.

Na Ademar Rifaela en Kirvin Moesquit (beiden Baltimore Orioles) werd de 24-jarige Tromp de derde debutant uit het Nederlands Koninkrijk tijdens deze editie van Major League Spring Training. Rifaela kreeg gisteren eveneens speeltijd. Hij kwam in de achtste inning van hetzelfde duel als Tromp als rechtsvelder in het veld, maar kreeg geen slagbeurt meer. Voor Rifaela was het zijn derde wedstrijd van deze Spring Training, waarin hij in twee slagbeurten één honkslag sloeg.

Tromp, die eind vorig jaar voor Spring Training al eens was opgeroepen voor de hoofdmacht van Phildelphia Phillies, maakte zijn debuut toen hij eveneens in de eerste helft van de achtste inning in het duel werd gebracht. In het Ed Smith Stadium in Sarasota (Florida) verving hij als pinch-runner Cameron Rupp, die even daarvoor met een honkslag op de honken was gekomen. Tromp kon hierna nog wel opschuiven naar het derde honk, maar kreeg niet de kans om te scoren. Een slagbeurt later werd hij alweer vervangen. Het duel werd uiteindelijk met 4-0 gewonnen door Baltimore Orioles. De Curaçaose Major Leaguer Jonathan Schoop (1 uit 2) scoorde één van deze punten.

Sicnarf Loopstok

De 24-jarige Tromp begint aan zijn achtste seizoen als profhonkballer. Vorig jaar verdeelde de rechtsvelder zijn seizoen in de Minor Leagues over het Double A-team Reading Fightin Phils en het Triple A-team Lehigh Valley IronPigs. Afgelopen winter kwam hij voor Indios de Mayaguez uit in de profcompetitie van Puerto Rico.

Eerder op de dag was ook al een andere Arubaanse profhonkballer in actie gekomen tijdens Spring Training van Major League Baseball. Sicnarf Loopstok was door Cleveland Indians toegevoegd aan de selectie voor het duel tegen Kansas City Royals. In het Surprise Stadium in Surprise (Arizona) kwam Loopstok in de achtste inning als eerste honkman in de wedstrijd, maar kreeg hij geen slagbeurt meer. Zijn ploeg won het duel met 1-3.

Arubaanse catcher

Het was de derde keer dat Loopstok tijdens Spring Training voor de hoofdmacht van de club uit Cleveland werd opgeroepen. De afgelopen twee edities gebeurde dat ook al. Op 30 maart 2016 speelde hij tot gisteren zijn enige wedstrijd, toen hij twee innings catcher was in de wedstrijd tegen Los Angeles Dodgers, dat toen gelijktijdig met Shawn Zarraga eveneens een Arubaanse catcher in het veld had.

Andere Minor Leaguers uit het Nederlands Koninkrijk die tijdens deze editie van Spring Training al in actie kwamen, waren onder meer Chris Pieters (Chicago Cubs), Chadwick Tromp (Cincinnati Reds), Kirvin Moesquit (Baltimore Orioles), Ray-Patrick Didder (Atlanta Braves) en Shawn Zarraga (Los Angeles Dodgers). Eugene Helder (Seattle Mariners) en Zander Wiel (Minnesota Twins) werden wel opgeroepen, maar kwamen nog niet in actie.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal