HB Hoofdklasse

Charles Urbanus: ‘’Mijn enige doelstelling is spelers beter maken’’

Charles Urbanus: ‘’Mijn enige doelstelling is spelers beter maken’’

Charles Urbanus gaat dit jaar met L&D Amsterdam op zoek naar zijn tweede titel als hoofdcoach van de Amsterdammers
(Foto: Rob Jelsma)

In aanloop naar het seizoen 2018 in de Hoofdklasse en de Golden League worden op Honkbalsite.com en Softbalsite.com alle coaches geïnterviewd door kersverse redacteur Rick van de Lustgraaf. Vandaag een interview met Charles Urbanus, die al sinds 2010 – met uitzondering van het seizoen 2014 – de hoofdcoach is van L&D Amsterdam.

Een mooie club in het buitenland? Een nationaal team? Of een keer een managementfunctie? Veel coaches in het honkbal dromen van zo’n stap in hun carrière, maar Charles Urbanus denkt daar anders over. En met ruim 25 jaar ervaring als coach weet hij natuurlijk waar hij over praat.

De 62-jarige trainer is een opleider pur sang, gedreven om anderen beter te maken. Het is ook niet zo gek dat Urbanus de Academie voor Lichamelijk Opvoeding (ALO) heeft gevolgd en werkzaam is bij Topsport Amsterdam. ‘’Mijn enige ambitie is om jongens beter te maken. Verder kijk ik niet. Ik denk niet dat er heel veel coaches zijn die kunnen zeggen dat ze de jongste jeugd en de top van Nederland hebben getraind.’’

Mooiste ervaring

Gevraagd naar zijn mooiste ervaring als trainer zou je dat ook op twee manieren kunnen interpreteren. De overwinning in de European Champions Cup in 2016 was zijn hoogtepunt. ‘’Dat was de grootste teamprestatie. We hadden veel blessures en anderen stegen boven zichzelf uit, wat we eigenlijk niet hadden verwacht.’’ Aan de andere kant gaat zijn opleidersbloed sneller stromen van het ontwikkelen van talenten. ‘’Een Rashid Gerard, Roelie Henrique of mijn eigen zoon heb ik in de aspiranten nog getraind. En acht jaar later spelen ze in de Holland Series tegen Neptunus. Dat zijn mooie dingen.’’

Dat L&D Amsterdam en Curaçao Neptunus wederom samen gaan strijden voor de landstitel is natuurlijk geen uitgemaakte zaak, maar er valt niet te ontkennen dat het niveauverschil in de hoofdklasse groot is. ‘’Hoe dat verschil valt te verkleinen? Clubs moeten ambitie tonen en de ambitie hebben om ons uit te dagen en beter te worden. Dat is de enige manier. Er moet voldoende doorstroom uit de jeugd zijn. Grotere clubs halen niet alle talenten weg.’’ Op de vraag naar ruimte voor ontwikkeling in de sport is ambitie volgens Urbanus ook het sleutelwoord. ‘’Om echt beter te worden moeten er meer wedstrijden gespeeld worden. In de Verenigde Staten spelen ze zoveel meer wedstrijden. Als het aan mij ligt gebeurt dat ook in Nederland.’’

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse