Met drie homeruns sloeg Kalian Sams zeven van de tien punten voor zijn ploeg binnen.

Honkbal

Sams: “Ik leg de druk niet meer zo hoog als in eerdere jaren”

Sams: “Ik leg de druk niet meer zo hoog als in eerdere jaren”

Met drie homeruns sloeg Kalian Sams zeven van de tien punten voor zijn ploeg binnen.

Sams in de wedstrijd tegen Tsjechië op het EK in 2016 waarin hij 3 homeruns sloeg
Foto: © Sascha Schneider

Kalian Sams kijkt ernaar uit om zijn derde seizoen te spelen bij de Quebec Capitales. Op dit moment traint Sams nog in Nederland, maar in mei vertrekt hij opnieuw naar de Can-Am League in Canada.

Alhoewel Sams eerder nooit in de Independent League wilde spelen, bevalt het hem inmiddels goed. “Mijn agent had me al eens voorgesteld om daar te spelen om vervolgens terug proberen te keren naar de Minor League. Ik was hier toen echt op tegen. Uiteindelijk werd ik gevraagd voor de Quebec Capitales en toen heb ik toch maar naar mijn agent geluisterd”, vertelt Sams. In totaal worden in de Can-Am League 100 wedstrijden gespeeld, iets minder dan in de Minor League. Het seizoen start dan ook pas in mei. “Het niveau is ongeveer gelijkwaardig aan Double-A in de Minor League.”

Voor Sams zou er wel een droom uitkomen als hij ooit nog in Japan kan spelen. Vorig jaar had hij dit bijna voor elkaar gekregen, maar hij viel op het laatste moment af. “Het is sowieso lastig om daar door te breken”, zegt Sams. Het niveau is erg hoog en ze mogen maar vier buitenlandse spelers per team kiezen. Natuurlijk zou ik het geweldig vinden als het dit jaar zou lukken, maar ik ga er niet meer zoveel druk op leggen als eerdere jaren.” Een groot verschil tussen de Japanse en de Amerikaanse honkbalwereld is het politieke element volgens Sams. “In Amerika is het erg belangrijk wie je kent en dat het je gegund wordt. Ik hou daar totaal niet van. Ik wil mijn plek verdienen doordat ik goed genoeg presteer. In Japan speelt dat politieke element veel minder.”

Tijd voor gezin en familie

Sams zal gedurende zijn tijd in Canada zijn gezin wel moeten missen. Normaal gaan zij mee, maar deze keer lukt dat niet vanwege zijn vrouw die opnieuw in verwachting is. In 2016 werd Sams voor het eerst vader. Na de bevalling kwam hij net op tijd in Hoofddorp aan om het tweede deel van de wedstrijd te spelen, die uiteindelijk de Europese titel opleverde. “Ik ga in juni alweer voor een maand terug naar Nederland, zodat ik in ieder geval op tijd ben voor de geboorte. Natuurlijk is het ontzettend lastig om daarna weer terug te gaan naar Canada, maar dat hoort er nou eenmaal bij. Gelukkig krijg ik bij de Quebec Capitals alle ruimte om tussendoor naar Nederland te gaan voor de bevalling.”

https://www.instagram.com/p/BcxmSZullXD/?taken-by=sirkaliansams

Sams wil nog enkele jaren professioneel honkballen, maar denkt eraan om daarna volledig te stoppen. “Nu ik nog speel, wil ik graag andere mensen inspireren en jonge spelers helpen. Als ik over een paar jaar stop, dan zal ik denk ik helemaal stoppen en niet gaan coachen of training geven.” Sams denkt erover om zich na zijn honkbalcarrière volledig te richten op de valutahandel. Daar is hij op dit moment al mee begonnen naast het honkbal. “Verder wil ik gewoon tijd inhalen met mijn familie, ik heb toch wel veel dingen gemist al die tijd in het buitenland.”

Olympische Spelen 2020

Op het gebied van ambities heeft Sams eigenlijk nog maar één wens. “Ik streef naar de deelname aan de olympische spelen in 2020. Dat is het enige toernooi dat ik nooit heb meegemaakt. Ik schat de kansen voor de kwalificatie erg goed in. We hebben als team de afgelopen jaren hele mooie prestaties neergezet.” Maar eerst zal de honkballer zich nog een tijdje moeten bewijzen in Canada. Daar heeft hij ook het volste vertrouwen in na het kampioenschap van vorig jaar. “Met het team onderling hebben we een goede relatie en we staan bekend als een krachtig team. Er zijn wel een paar nieuwe spelers bijgekomen, maar ik verwacht opnieuw goede resultaten dit jaar.”

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal