Ilona Andringa voor ERAU Eagles in actie tegen USC Aiken Pacers.

Softbal

Ilona Andringa gooit perfect game in Florida

Ilona Andringa gooit perfect game in Florida

Ilona Andringa voor ERAU Eagles in actie tegen USC Aiken Pacers.

Ilona Andringa voor ERAU Eagles in actie tegen USC Aiken Pacers.

Pitcher Ilona Andringa heeft voor een unieke prestatie gezorgd. Voor de Embry-Riddle Aeronautical University gooide de 21-jarige Nederlandse international afgelopen dinsdag in de NCAA Division II de allereerste perfect game uit de historie van de school. In de thuiswedstrijd tegen University of South Carolina Aiken Pacers kwam Andringa in Daytona Beach (Florida) tot maar liefst dertien strikeouts in zes innings.

Het duel van dinsdag tegen USC Aiken Pacers maakte deel uit van een dubbel. De eerste van de twee wedstrijden werd met 15-3 eveneens door de Eagles gewonnen. Ook in dat duel werd Andringa winnend pitcher. Ze gooide toen drie innings waarin ze twee honkslagen en één onverdiend punt toestond en vijf tegenstanders uitschakelde met drie slag. Het leverde Andringa haar elfde overwinning op.

Op nummer twaalf hoefde ze niet lang te wachten. Op dezelfde dag schreef ze met haar twaalfde seizoenszege schoolhistorie met de allereerste perfect game voor Embry-Riddle Aeronautical University, waarvoor ook de Nederlandse softbalster Lisa Hop momenteel uitkomt. De pitcher van ERAU Eagles stond geen enkele tegenstander toe op de honken. Ze leidde daarmee haar team naar een 6-0 overwinning. Andringa had voor haar perfecte wedstrijd 81 pitches nodig.

Schoolrecord

Andringa is bezig aan haar vierde seizoen in de Verenigde Staten. In 2015 en 2016 kwam ze uit voor Chipola College, waarmee ze in 2016 winnaar werd van het FCSAA State Championship en werd uitgeroepen tot Conference Pitcher of the Year. Sinds vorig jaar speelt Andringa voor ERAU Eagles, dat uitkomt in de NCAA Division II Sunshine State Conference.

In 2017 kwam de Nederlandse pitcher voor ERAU Eagles tot vijftien overwinningen, elf nederlagen en een verdiende puntengemiddelde van 1.52. Ze kwam in dat seizoen tot negentien complete wedstrijden en verbrak met overmacht het schoolrecord van aantal strikeouts in één seizoen (200). Momenteel staat Andrina op een verdiende puntengemiddelde van 1.40 met 111 strikeouts. De dertien keer drie slag die ze dinsdag gooide tijdens de perfect game was niet hoogste aantal voor Andringa. Vorig jaar februari evenaarde ze het schoolrecord met vijftien strikeouts in de wedstrijd tegen Saint Leo. Voor Andringa was het de eerste perfect game uit haar carrière. Het was overigens niet haar eerste no-hitter. Zo gooide ze onder meer in 2012 een no-hitter in de finale van het Europees kampioenschap voor junioren in Rosmalen.

Interlands

Lisa Hop was voor ERAU Eagles eveneens productief in de dubbel tegen USC Aiken Pacers. In het tweede duel kwam ze tot twee hits, waaronder een tweehonkslag en scoorde ze één van de zes runs voor haar ploeg in deze wedstrijd. In 25 wedstrijden kwam Hop tot dusver tot zeventien honkslagen (.279) en scoorde zij twaalf punten. Daarnaast kwam ze in acht wedstrijden in actie als pitcher (3.97). Hop nam met het nationale U19-team vorig jaar nog deel aan het wereldkampioenschap voor junioren in Clearwater (Florida).

Andringa werd als speelster van Jong Oranje voor de Holland Tour in 2012 al bij de nationale selectie gehaald, maar maakte pas haar officiële debuut in 2015. Sindsdien speelde zij 22 interlands voor het Nederlands Koninkrijksteam en nam ze met Oranje onder meer deel aan het wereldkampioenschap in 2016 en het Europees kampioenschap in 2017. Zowel in 2012 als 2015 werd ze door de honkbal- en softbalbond KNBSB onderscheiden met de Riet Vermaat Trofee, de prijs voor de beste junior pitcher. Vorig jaar ging die onderscheiding naar Hop.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal