Zander Wiel heeft voor Minnesota Twins deelgenomen aan zijn allereerste MLB Spring Training-wedstrijd.

Honkbal

Debuut voor Wiel in hoofdmacht Minnesota Twins

Debuut voor Wiel in hoofdmacht Minnesota Twins

Zander Wiel heeft voor Minnesota Twins deelgenomen aan zijn allereerste MLB Spring Training-wedstrijd.

Zander Wiel heeft voor Minnesota Twins deelgenomen aan zijn allereerste MLB Spring Training-wedstrijd.
Foto: © Bryan Green

Na Ademar Rifaela, Kirvin Moesquit en Jiandido Tromp heeft ook Zander Wiel zijn officiële debuut gemaakt voor een Major League-club tijdens Spring Training. De 25-jarige eerste honkman was gistermiddag door Minnesota Twins als reservespeler toegevoegd aan de selectie voor de wedstrijd tegen Pittsburgh Pirates. Ook de Curaçaose honkballers Darren Seferina en Hendrik Clementina werden opgeroepen. Maar zij kwamen niet in actie.

Voor Wiel was het niet de eerste keer dat hij zich tijdens deze Spring Training bij de Major Leaguers van zijn proflcub mocht voegen. Woensdag 28 februari mocht hij zich als reservespeler al melden bij de hoofdmacht. Een debuut bleef tot gistermiddag uit. In het LECOM Park in Bradenton (Florida) kwam Wiel gisteren als pinch-hitter in de achtste inning in de wedstrijd. Hij kreeg vier wijd en bleef hierna in de wedstrijd als aangewezen slagman. Een extra slagbeurt kwam er voor Wiel in zijn eerste officiële Spring Training-wedstrijd niet meer. Zijn ploeg verloor het duel tegen Pittsburgh Pirates met 13-5.

Wiel is begonnen aan zijn vierde seizoen als profhonkballer. De afgelopen jaren kwam hij uit voor het Rookie League-team Elizabethton Twins (2015) en de Class A-clubs Cedar Rapids Kernels (2016) en Fort Myers Miracle (2017). De 25-jarige honkballer is de zoon van de op Curaçao geboren Randy Wiel, in Nederland zeer bekend als onder meer voormalig bondscoach van de nationale basketbalploeg. Randy Wiel nam als sprinter voor de Nederlandse Antillen deel aan de Olympische Spelen van 1968, was een zeer talentvol zwemmer en ontwikkelde zich als een belangrijke persoon in het Nederlandse basketball.

Bondscoach

Nadat hij zelf met het collegeteam van North Carolina op het hoogste niveau had gespeeld, verhuisde Randy Wiel naar Nederland om te gaan spelen voor de basketballclubs van Amstelveen en Leiden. In 1991 kwam Wiel terug naar Nederland om er voor drie seizoenen aan de slag te gaan als bondscoach. Tussen 2005 en 2013 was hij ook coach van EiffelTowers Den Bosch en Rotterdam Basketbal College. In de tijd dat Randy Wiel actief was als coach in Nederland bezocht Zander Wiel hem regelmatig. Toch koos zijn zoon niet voor een carrière in het basketball, maar ging hij honkballen. Met succes. In 2015 werd hij als honkballer van Vanderbilt University in de twaalfde ronde gedraft door Minnesota Twins.

Kreeg Wiel vanavond wel de kans om zijn debuut te maken, dat gold niet voor Darren Seferina (St. Louis Cardinals) en Hendrik Clementina (Cincinnati Reds). Seferina zat voor het eerst voor St. Louis Cardinals in de dug-out van het Champion Stadium in Florida, maar kwam niet in actie. Hij zag zijn ploeg met 0-3 winnen van Atlanta Braves. Bij de thuisploeg kwam de Arubaanse tweede honkman Ray-Patrick Didder in actie. Voor de non-roster invitee was het inmiddels al zijn achtste wedstrijd van deze Spring Training. In het Goodyear Ballpark ontving Cincinnati Reds de honkballers van San Francisco Giants. Clementina nam voor het eerst plaats in de dug-out, maar kwam eveneens niet in actie.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal