HB Hoofdklasse

Jerry Breek: “We hebben wel wat hobbels gehad met DSS”

Jerry Breek: “We hebben wel wat hobbels gehad met DSS”

Jerry Breek eindigde met zijn DSS in 2017 op de vijfde plaats in de Hoofdklasse
(Foto: Robert C. Bos)

In aanloop naar het seizoen 2018 in de Hoofdklasse en de Golden League worden op Honkbalsite.com en Softbalsite.com alle coaches geïnterviewd door kersverse redacteur Rick van de Lustgraaf. Vandaag een interview met Jerry Breek, die in 2017 als debuterend hoofdcoach de promotie/degradatiepoule won met DSS.

Zijn eerste seizoen als hoofdcoach bij DSS in 2017 was met het winnen van de degradatiepoule een prima jaar voor Jerry Breek, maar toch spreekt hij niet van een onverdeeld succes. De Amsterdammer moest wennen aan zijn rol als eindverantwoordelijke en hoopt in het nieuwe seizoen te kunnen oogsten van wat in 2017 is opgebouwd.

‘’Het was toch wel vrij pittig met alles wat er op je af komt. We hadden een nieuw en jong team en moesten wel even wennen aan elkaar. Ik moest zelf ook even wennen, we hebben wel wat hobbels gehad afgelopen seizoen.’’ Al met al is Breek toch wel tevreden over het resultaat van het afgelopen jaar. In 2018 hoopt hij de vruchten te kunnen plukken van wat is opgebouwd, maar verder dan dat kijkt hij nog niet. ‘’Ik heb geen carrièreplanning en bekijk het van jaar tot jaar.  Ik weet ook niet hoe het volgend jaar zit qua tijd en reizen en mijn zoon Donny speelt in de VS, dus misschien dat we daar wat vaker heen willen. Het kan maar zo zijn dat ik na dit seizoen stop.’’

Ambitie

De voormalig speler van onder meer Pirates en Kinheim wil daarmee zeker niet zeggen dat hij geen ambities heeft of niet geniet van het trainersvak. ‘’Een keer coachen in de Holland Series of een nationaal jeugdteam lijkt me wel wat. Ik heb ook in de jeugd getraind en vond dat echt heel mooi. Ik kan enorm genieten van de motivatie en het spelplezier van kinderen, maar uiteindelijk wil je toch gewoon gaan voor de prestaties, dus maak je de stap naar een eerste team. Maar het is niet zo dat ik altijd al wist dat ik trainer zou worden. dat kwam vooral doordat mijn zoon ging honkballen. En dan ga je er vanzelf mee door.’’

Breek heeft een duidelijke mening als het gaat om het Nederlandse honkbal. Volgens hem moet de sport niet stil blijven staan, maar ruimte zoeken om beter te worden. ‘’Op korte termijn blijven Nederlandse clubs nog wel in de top van Europa, maar het is geen uitgemaakte zaak dat het zo blijft.  In Duitsland en Tsjechië is veel geïnvesteerd in de opleidingen, al doen we het in de Nederland met bijvoorbeeld het CTO ook erg goed..’’

Als hem wordt gevraagd naar het uiteenlopende niveau in de Hoofdklasse haalt hij een paar bijzondere voorbeelden aan. ‘’Je zou ervoor kunnen kiezen om talenten beter te verdelen over de clubs, een maximumaantal internationals per club of een minimum aantal zelfopgeleide spelers in het eerste team.’’ Geld is volgens Breek niet bepalend als het gaat om het verschil in  niveau tussen clubs. ‘’Ook L&D Amsterdam heeft tegenwoordig minder financiën. Geld speelt in het Nederlandse honkbal niet zo’n grote rol, wat je nodig hebt zijn spelers die gemotiveerd zijn.’’

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse