Sandra Gouverneur in actie in de wedstrijd tegen Chinese Taipei tijdens de Olympische Spelen van 2008.

Softbal

Kwalificatieproces voor Tokyo 2020 bekend

Kwalificatieproces voor Tokyo 2020 bekend

Sandra Gouverneur in actie in de wedstrijd tegen Chinese Taipei tijdens de Olympische Spelen van 2008.

Sandra Gouverneur in actie in de wedstrijd tegen Chinese Taipei tijdens de Olympische Spelen van 2008.
Foto: © IOC

Het definitieve kwalificatieproces voor 32e Olympische Zomer Spelen is na overleg tussen de World Baseball Softball Confederation (WBSC) en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) vastgesteld. Voor de beste Europese landen wordt in september of oktober 2019 een kwalificatietoernooi gehouden voor plaatsing voor de Olympische Spelen van 2020.

De 32e editie van de Zomer Spelen in Tokyo wordt van vrijdag 24 juli tot en met zondag 9 augustus 2020 gehouden. Voor het eerst in de historie nemen niet acht, maar zes teams deel aan zowel het honkbal- als softbaltoernooi. Voor beide toernooien gaat één van die plaatsen in ieder geval naar gastland Japan. De overige vijf teams kunnen zich plaatsen via diverse kwalificatietoernooien. De exacte data en locaties van deze evenementen worden op een later moment bepaald.

Waar het volledige deelnemersveld voor het honkbaltoernooi pas in maart 2020 bekend is, plaatst voor het Olympisch softbaltoernooi het laatste team zich al in september of oktober 2019. Het Nederlands Koninkrijksteam krijgt twee kansen om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2020. De meest zware opdracht is het winnen van de wereldtitel in augustus van dit jaar in het Japanse Chiba. Als Oranje daar niet in slaagt, volgt in september of oktober 2019 een herkansing. Tijdens het laatste Olympisch softbalkwalificatietoernooi strijden de beste Europese en de twee beste Afrikaanse teams om het zesde en laatste ticket voor de Zomer Spelen in Tokyo.

Europees kampioenschap

Plaatsing voor dit kwalificatietoernooi gebeurt tijdens de 21 editie van het Europees kampioenschap, dat van 14 tot en met 20 juli 2019 wordt gehouden in Ostrava (Tsjechië). De top zes van dit EK plaatst zich voor het Olympisch kwalificatietoernooi, dat wordt aangevuld met de twee sterkste teams van het Afrikaanse kampioenschap van 2019.

Tussen het WK van 2018 en het Europees/Afrikaans kwalificatietoernooi worden nog twee evenementen gehouden. In juli of augustus 2019 worden zowel voor landen uit het Amerikaanse continent als voor landen uit de continenten van Azië en Oceanië een kwalificatietoernooi gehouden. Tijdens het toernooi in Amerika worden twee tickets weggegeven. Dit wordt een toernooi voor zestien teams. De deelnemers kunnen zich hiervoor kwalificeren via de Pan-Amerikaanse kampioenschappen in 2019.

Nationale selecties

Acht landen uit Azië en Oceanië strijden gelijktijdig tijdens een eigen kwalificatietoernooi om één toegangsbewijs. De nummers één tot en met zes van het Aziatische kampioenschap in 2019 en de nummers één en twee van het kampioenschap van Oceanië in 2019 ontvangen hiervoor een uitnodiging.

Softbal keert in 2020 voor het eerst sinds 2008 terug op het Olympisch programma. Het wordt de vijfde keer dat softbal deel uit maakt van de Olympische Spelen. In overleg met het Internationaal Olympisch Comité is bepaald dat de nationale selecties uit maximaal vijftien speelsters mogen bestaan, waarbij de minimum leeftijd is vastgesteld op zestien jaar. Dat geldt zowel voor het Olympisch toernooi als voor de verschillende kwalificatietoernooien. De Olympische softbalwedstrijden worden aansluitend op het honkbaltoernooi gespeeld in het Yokohama Stadium en het Fukushima Azuma Baseball Stadium.

Kwalificatieprogramma

Datum Evenement Aantal kwalificaties
Softbal
Augustus 2018 Wereldkampioenschap 1
Juli/augustus 2019 Kwalificatietoernooi Amerika 2
Juli/augustus 2019 Kwalificatietoernooi Azië/Oceanië 1
September/oktober 2019 Kwalificatietoernooi Europa/Afrika 1
Honkbal
November 2019 Premier 12 2
Februari 2020 Kwalificatietoernooi Amerika 1
Februari/maart 2020 Kwalificatietoernooi Europa/Afrika 1
April/mei 2020 Intercontinentaal kwalificatietoernooi 1

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal