Robert Eenhoorn in actie in de wedstrijd tegen Australië tijdens de Olympische Spelen van 2000 in Sydney.

EK 2019

Kwalificatieproces voor Tokyo 2020 bekend

Kwalificatieproces voor Tokyo 2020 bekend

Robert Eenhoorn in actie in de wedstrijd tegen Australië tijdens de Olympische Spelen van 2000 in Sydney.

Robert Eenhoorn in actie in de wedstrijd tegen Australië tijdens de Olympische Spelen van 2000 in Sydney.

Het definitieve kwalificatieproces voor 32e Olympische Zomer Spelen is na overleg tussen de World Baseball Softball Confederation (WBSC) en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) vastgesteld. Voor het Nederlands Koninkrijksteam start de weg naar de Olympische Spelen van 2020 officieel in september 2019 in het Duitse Bonn.

De 32e editie van de Zomer Spelen in Tokyo wordt van vrijdag 24 juli tot en met zondag 9 augustus 2020 gehouden. Voor het eerst in de historie nemen niet acht, maar zes teams deel aan zowel het honkbal- als softbaltoernooi. Voor beide toernooien gaat één van die plaatsen in ieder geval naar gastland Japan. De overige vijf teams kunnen zich plaatsen via diverse kwalificatietoernooien. De exacte data en locaties van deze evenementen worden op een later moment bepaald.

Twee tickets voor het Olympisch honkbaltoernooi worden weggegeven tijdens de tweede editie van de Premier 12 in november 2019. Tijdens dit toernooi kunnen alleen de deelnemende teams uit de continenten Azië, Oceanië en Amerika zich kwalificeren, waarbij één ticket gaat naar het hoogst geëindigde Amerikaanse land en één naar het hoogst geëindigde land uit Azië of Oceanië. In februari 2020 kan nog een extra team uit Amerika zich plaatsen voor de Zomer Spelen tijdens een kwalificatietoernooi voor het Amerikaanse continent. Dit wordt een toernooi met de acht sterkste teams uit Nood-, Midden- en Zuid-Amerika. De deelnemende Amerikaanse teams aan de Premier 12 van 2019 ontvangen automatisch een uitnodiging voor dit evenement. Evenals de twee hoogst geëindigde teams tijdens de Pan American Games in Lima in 2019.

Europese landen

Voor de vijf beste Europese landen en de winnaar van het Afrikaanse kampioenschap in 2019 wordt in februari of maart 2020, in zeer waarschijnlijk Spanje, ook een kwalificatietoernooi gehouden. Aan dit toernooi neemt de top vijf deel van het Europees kampioenschap honkbal dat in september 2019 in het Duitse Bonn en Solingen wordt gehouden. De clubs Bonn Capitals en Solingen Alligators werden hiervoor in 2015 door de Europese honkbalbond al als gastheer aangewezen. Het Nederlands Koninkrijksteam start als regerend Europees kampioen aan dit toernooi.

De verliezend finalist van het Europees/Afrikaans kwalificatietoernooi krijgt nog een herkansing tijdens het allerlaatste Olympisch kwalificatietoernooi. Tijdens dit intercontinentale evenement wordt in april of mei 2020 het zesde en laatste toegangsbewijs weggegeven. De andere deelnemers aan dit toernooi zijn de nummers twee en drie van het Amerikaanse kwalificatietoernooi en twee hoogst geëindigde en nog niet gekwalificeerde teams van het Aziatische kampioenschap en het hoogst geëindigde en nog niet gekwalificeerde team uit continentale kampioenschap van Oceanië.

Softbal

Voor de softbalploegen wordt het eerste Olympische ticket weggegeven aan de winnaar van het wereldkampioenschap softbal dat in augustus van dit jaar in Chiba (Japan) wordt gehouden. Mocht Japan de titel opeisen, dan gaat het Olympisch toegangsbewijs naar de verliezend finalist op het WK. Een jaar later kunnen in juli of augustus 2019 vervolgens twee Amerikaanse teams zich plaatsen tijdens het kwalificatietoernooi voor het Amerikaanse continent, een toernooi voor zestien teams. De deelnemers kunnen zich hiervoor kwalificeren via de Pan-Amerikaanse kampioenschappen in 2019.

In dezelfde periode strijden acht teams uit het Aziatische continent en uit Oceanië tijdens één kwalificatietoernooi om eveneens een toegangsbewijs. De nummers één tot en met zes van het Aziatische kampioenschap in 2019 en de nummers één en twee van het kampioenschap van Oceanië in 2019 ontvangen hiervoor een uitnodiging. De beste teams uit Europa strijden samen met het beste team uit Afrika om één ticket tijdens het Europees/Afrikaans kwalificatietoernooi in september of oktober 2019. Deelnemers aan dit toernooi zijn de teams uit de top zes van het Europees kampioenschap in 2019 aangevuld met de twee beste teams van het in hetzelfde jaar gehouden Afrikaanse kampioenschap.

Selecties

In 2020 keren honkbal en softbal voor het eerst sinds 2008 terug op het Olympisch programma. Het wordt de dertiende keer, waarvan zesmaal officieel, dat honkbal deel uit maakt van de Olympische Spelen. Voor softbal wordt het de vijfde keer. In overleg met het Internationaal Olympisch Comité is bepaald dat de honkbalselecties mogen bestaan uit elk 24 spelers van minimaal achttien jaar. De softbalteams mogen maximaal vijftien speelsters van zestien jaar en ouder meenemen. Dat geldt zowel voor het Olympisch toernooi als voor de verschillende kwalificatietoernooien.

De Olympische honkbal- en softbalwedstrijden worden achter elkaar gespeeld in het Yokohama Stadium en het Fukushima Azuma Baseball Stadium.

Programma

Datum (onder voorbehoud)
Evenement Aantal kwalificaties
Honkbal
November 2019 Premier 12 2
Februari 2020 Kwalificatietoernooi Amerika 1
Februari/maart 2020 Kwalificatietoernooi Europa/Afrika 1
April/mei 2020 Intercontinentaal kwalificatietoernooi 1
Softbal
Augustus 2018 Wereldkampioenschap 1
Juli/augustus 2019 Kwalificatietoernooi Amerika 2
Juli/augustus 2019 Kwalificatietoernooi Azië/Oceanië 1
September/oktober 2019 Kwalificatietoernooi Europa/Afrika 1

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK 2019