Bijeenkomst van de WBSC in het hoofdkantoor van het Frans Olympisch Comité in Parijs.

Honkbal

WBSC presenteert plannen voor Champions League

WBSC presenteert plannen voor Champions League

Bijeenkomst van de WBSC in het hoofdkantoor van het Frans Olympisch Comité in Parijs.

Bijeenkomst van de WBSC in het hoofdkantoor van het Frans Olympisch Comité in Parijs.

De World Baseball Softball Confederation (WBSC) heeft plannen voor het opstarten van een Champions League. De competitie moet volgend jaar in het leven worden geroepen en vanaf 2020 worden uitgerold in het Amerikaanse continent. Op een later moment krijgt dit project ook een vervolg in Europa.

De plannen voor de Baseball Champions League werden vandaag gepresenteerd tijdens de bijeenkomst van de WBSC in Parijs. Daar kwamen de bestuursleden bij elkaar in het hoofdkantoor van het Comité National Olympique et Sportif Français. Die locatie was niet zomaar gekozen. Het maakt deel uit van het startoffensief van voorzitter Riccardo Fraccari om honkbal en softbal in de kijker te spelen van het organisatiecomité van de Olympische Spelen 2024, die in Parijs worden gehouden. Denis Masséglia, voorzitter van het Franse Olympich Comité, was bereid gevonden om de zitting te openen.

Tijdens de eerste dag van de bijeenkomst van de WBSC werd uitgebreid stilgestaan bij de nieuwe spelvarianten MiniBaseball en Baseball5. Ook gaf burgemeester Lee Meng Yen namens de Taiwanese stad Tainan City een pitch om in de komende jaren de vaste gastheer te worden voor het wereldkampioenschap voor spelers van 12 jaar en jonger. De eerste vier edities van het WK U12 werden sinds 2011 ook al in deze stad gehouden. Met een investering van zo’n negentig miljoen Amerikaanse dollars moet de huidige speellocatie worden aangevuld met onder meer een hotel, een atletendorp, een trainingsfaciliteit en een museum.

Pilot

In Parijs werden ook de plannen gepresenteerd voor de Baseball Champions League. Het moet het grootste en meest belangrijke clubtoernooi worden voor honkbalclubs. De pilot hiervoor start na een lancering volgend jaar in het Amerikaanse continent. Op dit moment zijn er diverse verschillende clubtoernooien in Amerika, waaronder de Serie Latinoamericana, waarin afgelopen januari de Curaçaose kampioen WildCats één van de deelnemers was. Door inmening van de WBSC moeten deze toernooien kunnen worden vervangen voor een kwalitatief hoogwaardig toernooi met meer en betere wedstrijden en een betere organisatie.

De Champions League moet van start gaan in 2020 en op een later moment verder worden uitgerold in Azië, maar ook in Europa. Het ambitieuze project wordt geleid door het Britse sportmarketingbureau Aser. Dit bureau moet in de komende jaren honkbal en softbal vermarkten door onder meer de sporten op verschillende manieren beschikbaar te maken via een groot aantal (digitale) platformen. Daarnaast gaat het Britse investeringsbedrijf zich bezighouden met de verkoop van uitzendrechten, het creeëren van content en het commercieel exploiteren van honkbal en softbal.

Felicitatie

Bij de rondgang langs de activiteiten in 2017 van de verschillende continenten had Didier Seminet vanmiddag positieve woorden over het Nederlandse honkbal. “Het was een fantastisch en historisch jaar voor honkbal in Europa”, opende de voorzitter van de Europese honkbalbond zijn betoog. Daarmee doelde hij onder meer op het voor de tweede maal op rij bereiken van de laatste vier door het Nederlands Koninkrijk tijdens de World Baseball Classic. “Een felicitatie is op zijn plaats”, aldus Seminet. “Wij mogen heel blij zijn dat we een land als Nederland in ons continent hebben.”

Het bestuur van de WBSC gaat morgen verder met de tweede dag van de bestuursbijeenkomst. Dan worden onder meer de locaties voor de wereldkampioenschappen in 2019 vastgesteld. Ook wordt een besluit genomen over de speellocatie voor de wedstrijden uit de eerste ronde van de Premier 12 in 2019.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal