KNBSB-voorzitter Ron Schel trad gisteren met zijn voltallige bestuur af.

Softbal

Bondsbestuur KNBSB stapt op na financieel tekort

Bondsbestuur KNBSB stapt op na financieel tekort

KNBSB-voorzitter Ron Schel trad gisteren met zijn voltallige bestuur af.

KNBSB-voorzitter Ron Schel trad gisteren met zijn voltallige bestuur af.
Foto: © Julia Pelealu

Het bestuur van de honk- en softbalbond KNBSB is gistermiddag opgestapt. Dat gebeurde op aandringen van de bondsraad, het hoogste bestuursorgaan van de KNBSB. Die kon zich gisteren tijdens een besloten bondsraadvergadering op het nieuwe kantoor van de KNBSB in Nieuwegein niet vinden in de voorgenomen plannen van het bestuur, dat het afgelopen jaar had afgesloten met een groot verlies.

De bondsraad en het bondsbestuur kwamen gisteren bijeen om de financiële situatie van de KNBSB te bespreken. De bondsraad vertegenwoordigt alle leden van de KNBSB en bestaat momenteel uit negentien afgevaardigden uit de tien verschillende clusters. Beide partijen waren tegenover elkaar komen te staan na een enorm financieel tekort in 2017 van € 362.414. Hoewel vooraf een tekort was voorzien, viel die toch zo’n € 175.000 hoger uit dan verwacht. Overigens kon het tekort wel worden opgevangen door de reserves van de KNBSB.

Ten aanzien van de sportieve prestaties was 2017 voor het Nederlands honkbal en softbal een zeer goed jaar. Voor de tweede keer op rij eindigde het Nederlands Koninkrijksteam in de top vier tijdens de World Baseball Classic. Daarnaast was Nederland voor het eerst aanwezig op alle mogelijke internationale toernooien. Dat zorgde voor deelname van nationale teams aan zeven verschillende Europese kampioenschappen en wereldkampioenschappen, goed voor onder meer drie Europese titels.

Prijzengeld

Op financieel gebied verging het de KNBSB afgelopen jaar een stuk minder. Met name uitblijvende sponsorinkomsten voor de bekostiging van de topsportprogramma’s drukten het afgelopen jaar zwaar op de begroting. Voor softbal werd aan sponsorinkomsten € 104.000 minder binnengehaald dan vooraf verwacht. Voor honkbal was dat € 130.800 minder. Ook andere sponsorinkomsten, onder meer ten aanzien van materiaal, vielen in 2017 tegen en leverden nog eens € 65.000 minder op dan begroot.

Extra zwaar op de begroting drukten onder meer de verzekeringspremies tijdens de World Baseball Classic voor spelers die niet uitkwamen in de Major League. Ook door andere kosten tijdens de World Baseball Classic leverde het prijzengeld van € 142.000 geen extra meevaller op en werd het officieuze wereldkampioenschap budgettair neutraal afgesloten.

Tijdens de besloten bondsraadvergadering presenteerde het bondsbestuur gisteren maatregelen om de financiën onder controle te krijgen. In de uitvoering van deze plannen had de bondsraad echter geen vertrouwen meer. Hierop besloot het bestuur, bestaande uit voorzitter Ron Schel, secretaris Peter van der Aart, penningmeester Jan van Leeuwen en bestuursleden Joost Comperen (PR, Marketing en Commerciële Zaken en tevens vice-voorzitter), Petra Arends (Topsport Softbal), Job van Beekhoven (Topsport Honkbal en Wedstrijdofficials) en Mark Herbold (Breedtesport), af te treden.

Ambitieuze plannen

Dit gebeurt op een moment dat de internationale bonden grote stappen zetten. Zo besloten onlangs de CEB en ESF samen te gaan in de WBSC Europe en presenteerde de World Baseball Softball Confederation (WBSC) afgelopen vrijdag ambitieuze plannen om de positionering van het honkbal en softbal internationaal te verbeteren en de sporten voor sponsors ook financieel aantrekkelijk te maken. Tijdens die bijeenkomst van de WBSC had juist CEB-president Didier Seminet nog lovende woorden voor Nederland.

Maar voorlopig verkeert het Nederlandse honkbal in onzekerheid. Bondsraadslid Ruud van Zetten, momenteel penningmeester voor UVV, is aangewezen om op korte termijn een interim-bestuur samen te stellen. In diverse rollen, onder meer ook als secretaris en penningmeester, had hij eerder tussen 1996 en 2009 zitting in het bestuur van de KNBSB. In maart 2007 werd hij voorzitter. Die functie legde hij ruim anderhalf jaar later neer na een conflict met de Commissie van Beroep.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal