Paul Brands in actie voor het Nederlands Koninkrijksteam tijdens de European Baseball Series.

Honkbal

Brands opgeroepen voor hoofdmacht Pirates

Brands opgeroepen voor hoofdmacht Pirates

Paul Brands in actie voor het Nederlands Koninkrijksteam tijdens de European Baseball Series.

Paul Brands in actie voor het Nederlands Koninkrijksteam tijdens de European Baseball Series.
Foto: © Lauro Bassani

Een bijzonder moment in de carrière van Paul Brands. De twintigjarige international uit Haarlem mocht zich vandaag voor het eerst melden bij de Major Leaguers van Pittsburgh Pirates. In het Dunedin Stadium in Florida nam hij plaats in de dug-out van de hoofdmacht van zijn profclub. Een debuut in de Grapefruit League bleef nog wel uit. Zijn ploeg won het duel tegen Toronto Blue Jays met 4-7.

In Florida bereidt Brands zich momenteel voor op zijn vierde seizoen als profhonkballer. Afgelopen seizoen speelde de catcher 32 wedstrijden voor Bristol Pirates in de Rookie Appalachian League. Hij kwam tot 26 honkslagen (.220). Later dit jaar hoopt Brands de sprong te maken naar het Class A-team West Virginia Power, waar in 2016 catcher Danny Arribas succesvol voor was.

Zijn seizoen kreeg vorig jaar een aangenaam staartje toen Brands voor de derde editie van de European Baseball Series voor het eerst werd geselecteerd voor het Nederlands Koninkrijksteam. In het Italiaanse Godo maakt de catcher op zaterdag 21 oktober zijn interlanddebuut in de tweede wedstrijd uit de best-of-three tegen Italië. Brands speelde het gehele duel voor Oranje en kwam in vier slagbeurten tot één stootslag-honkslag. Afgelopen september nam Brands met Hoofddorp Pioniers nog deel aan de Play-Offs. Voor deze Hoofddorpse club maakte hij in 2015 op achttienjarige leeftijd zijn debuut in de hoofdklasse.

Nieuw hoogtepunt

Vandaag kon de twintigjarige honkballer uit Haarlem een nieuw hoogtepunt aan zijn palmares toevoegen. Vanmiddag werd hij door zijn profclub Pittsburgh Pirates voor de uitwedstrijd tegen Toronto Blue Jays toegevoegd aan de hoofdmacht. Met de selectie reisde hij van Pirate City in Bradenton af naar het zo’n tachtig kilometer noordelijker gelegen Dunedin. Brands werd vandaag de eerste Nederlandse honkballer sinds Arribas, die tijdens Spring Training werd opgeroepen voor de hoofdmacht van Pittsburgh Pirates. Arribas, inmiddels niet meer in dienst van de Amerikaanse proforganisatie, speelde op 25 februari vorig jaar zijn enige wedstrijd tijdens Spring Training van Major League Baseball.

Brands werd vanmiddag in Florida nog aan de kant gehouden. Vanaf de zijlijn zag hij zijn ploeg de wedstrijd tegen Toronto Blue Jays na drie uur spelen met 4-7 winnen. Pirates scoorde onder meer viermaal in de derde en twee keer in de achtste inning om de winst naar zich toe te trekken. Het duel in het Dunedin Stadium werd bijgewoond door 5.335 toeschouwers. In de Grapefruit League bezet Pittsburgh Pirates momenteel de laatste plaats. De club won elf van zijn 29 wedstrijden. Donderdag starten de eerste wedstrijden van het nieuwe seizoen in de Major League.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal