Taylor Clemensia in actie voor Team Europe in de Aziatische wintercompetitie.

Honkbal

Taylor Clemensia weg bij Minnesota Twins

Taylor Clemensia weg bij Minnesota Twins

Taylor Clemensia in actie voor Team Europe in de Aziatische wintercompetitie.

Taylor Clemensia in actie voor Team Europe in de Aziatische wintercompetitie.

Minnesota Twins heeft de overeenkomst met de linkshandige pitcher Taylor Clemensia verbroken. De 21-jarige Nederlandse honkballer speelde de afgelopen twee seizoenen 22 wedstrijden voor deze Amerikaanse proforganisatie. De afgelopen weken bereidde Clemensia zich in het Minor League-camp in Fort Myers voor op zijn derde profseizoen.

Clemensia tekende in mei 2015 een profcontract en debuteerde ruim een jaar later op 28 juni 2016 voor GCL Twins in de Amerikaanse Rookie League. De pitcher uit Almere had een veelbelovende start en hield de slagmannen in de Gulf Coast League in elf wedstrijden op een slaggemiddelde van .176. Aansluitend debuteerde hij in het najaar voor Team Europe in de Asia Winter Baseball.

In 2017 hield Clemensia zijn tegenstanders met een gemiddelde van .205 in negen wedstrijden opnieuw in toom, wat de linkshandige pitcher in juli een promotie opleverde naar het sterkere Rookie League-team Elizabethton Twins. Voor deze club gooide hij nog eens twee wedstrijden, waarin hij in 4 2/3 inning zelfs geen enkele honkslag toestond. Maar na 22 profwedstrijden en een verdiende puntengemiddelde van 2.90 heeft Minnesota Twins besloten om de overeenkomst met Clemensia te beëindigen.

Beste slagman

Van oorsprong was Clemensia een buitenvelder en eerste honkman. Tijdens het Europees kampioenschap voor spelers van vijftien jaar en jonger werd hij in 2012 zelfs uitgeroepen tot beste slagman. Sinds 2015 ging hij zich meer toeleggen op het pitchen, wat hem uiteindelijk een contract bij Minnesota Twiins opleverde. Zo’n week geleden werd duidelijk dat er voor Clemensia bij zijn Amerikaanse proforganisatie geen plaats meer was. Daarmee loopt hij de kans mis om dit seizoen samen te spelen met Donny Breek, die bij hem in Almere om de hoek woont. Breek tekende afgelopen september een profovereenkomst met Minnesota Twins.

Na zijn tweede profseizoen keerde Clemensia vorig jaar september voor Hoofddorp Pioniers terug in de hoofdklasse. Voor de Hoofddorpse ploeg gooide hij vijf wedstrijden in de Play-Offs. Sinds 2014 maakt Clemensia deel uit van Hoofddorp Pioniers, nadat hij in 2013 voor het Bussumse HCAW zijn debuut had gemaakt in de hoofdklasse. Bij de Hoofddorpse club is dit seizoen zijn vader Angelo Clemensia één van de assistent-coaches van de nieuwe hoofdcoach Mervin Gario.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal