Leandro Mata aan slag voor Nederland op het EK U12 in 2017.

EK U12 2018

Nederland op EK U12 tegen titelverdediger

Nederland op EK U12 tegen titelverdediger

Leandro Mata aan slag voor Nederland op het EK U12 in 2017.

Leandro Mata aan slag voor Nederland op het EK U12 in 2017.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Het Nederlands team voor spelers van 12 jaar en jonger is voor het Europees kampioenschap ingedeeld bij titelverdediger Italië. Het EK wordt van vrijdag 30 juni tot en met zondag 8 juli gehouden. In de Hongaarse hoofdstad Boedapest heeft de Europese titelstrijd een recordaantal van veertien deelnemende teams.

Voor het eerst in de historie is Hongarije gastheer van een Europees toernooi. Bovendien neemt Hongarije voor de eerste keer deel aan het Europees kampioenschap voor spelers van twaalf jaar en jonger. Titelverdediger is zevenvoudig kampioen Italië. In Utrecht zorgde de jongste Italiaanse ploeg tijdens het vorige EK in 2017 voor het enige nationale succesje door in de finale Frankrijk met 1-12 te verslaan.

Nederland won het EK U12 tot dusver driemaal. Dat gebeurde in 1996, 2000 en 2001. Vorig jaar leek Oranje af te stevenen op de eerste finaleplaats sinds 2001. Maar na klinkende overwinningen op Duitsland en Oostenrijk, verslikte het Nederlands team zich in Frankrijk. Het werd een nederlaag met grote gevolgen. Want door de enige nederlaag van Nederland eindigde de ploeg in Utrecht op een vijfde plaats.

Revanche

Op een revanche tegen Frankrijk moet Nederland nog even wachten. De Franse ploeg is tijdens het EK in Hongarije ingedeeld in poule B. Nederland is met zes andere teams ingedeeld in poule A. Wel treft Nederland in die poule A titelverdediger Italië. Beide teams staan in Boedapest woensdagmiddag 4 juli tegenover elkaar.

Nederland opent het EK op zaterdag 30 juni met een wedstrijd tegen Oostenrijk. Hierna wordt achtereenvolgens gespeeld tegen Kroatië (maandag 2 juli), Slowakije (dinsdag 3 juli), Italië (woensdag 4 juli), België (donderdag 5 juli) en Duitsland (vrijdag 6 juli). De finale wordt zondag 8 juli om 16.00 uur gespeeld. Het EK U12 geldt als kwalificatietoernooi voor het U12 wereldkampioenschap dat in 2019 in het Taiwanese Tainan City wordt gehouden.

Bekijk het programma voor Nederland

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U12 2018