Julian Rip in actie tijdens het EK U18 in 2016.

EK U18 2018

Oranje U18 opent EK tegen Groot-Brittannië

Oranje U18 opent EK tegen Groot-Brittannië

Julian Rip in acti tijdens het EK U18 in 2016.

Julian Rip in actie tijdens het EK U18 in 2016.
Foto: © Frans Wiesemann

De nationale ploeg met spelers van achttien jaar en jonger opent het Europees kampioenschap in juli in het Italiaanse Grosseto met een wedstrijd tegen Groot-Brittannië. Op zo’n 150 kilometer afstand van de hoofdstad Rome verdedigt het Nederlands Koninkrijksteam in juli zijn Europese titel.

Voor het eerst sinds 1997 keert het U18 Europees kampioenschap terug in Italië. Van maandag 9 tot en met zondag 15 juli is Grosseto de gastheer van de dertigste editie van het EK. De Europese titelstrijd werd vijfmaal eerder in Italië gehouden, maar nog nooit in Grosseto. De wedstrijden worden gespeeld in het Stadio Simone Scarpelli en het Roberto Jannella Stadium, de thuisbasis van het ooit grote Grosseto, dat inmiddels in een tweede leven uitkomt in de Italiaanse Serie A2.

Het Nederlands Koninkrijk start het EK U18 als titelverdediger. Twee jaar geleden heroverde Oranje de titel toen in het Spaanse Gijón Italië in de finale met 7-3 werd verslagen. Het betekende de vijftiende Europese titel voor een Nederlandse nationale U18-ploeg. Inzet van het Europees kampioenschap zijn twee tickets voor het wereldkampioenschap van 2019.

Finale

De poule-indeling voor het Europees kampioenschap in Grosseto werd in januari al bekendgemaakt. Nu is ook het programma door de Europese honkbalbond CEB vastgesteld. In poule A start Nederland het toernooi op maandag 9 juli met een wedstrijd tegen Groot-Brittannië, twee jaar geleden in Gijón nog achtste. Hierna volgen wedstrijden tegen Tsjechië (woensdag 11 juli), Frankrijk (donderdag 12 juli) en Oekraïne (vrijdag 15 juli).

In het weekeinde van zaterdag 14 en zondag 15 juli worden de halve finales en finale gespeeld. Gastheer Italië hoopt in eigen huis het record van Nederland van vijftien Europese titels te evenaren. Daarvoor moeten de Italiaanse honkballers eerst in poule A van de eerste ronde afrekenen met Duitsland en Spanje, de respectievelijke nummers drie en zes van het vorige EK. De andere twee tegenstanders in de poule van Italië zijn Litouwen en Ierland.

Bekijk het programma voor Nederland

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U18 2018