Britt Vonk voor het Nederlands Koninkrijksteam in actie op het WK.

Golden League

Nieuwe kansen voor Britt Vonk in Nederland, Amerika én Japan

Nieuwe kansen voor Britt Vonk in Nederland, Amerika én Japan

Britt Vonk voor het Nederlands Koninkrijksteam in actie op het WK.

Britt Vonk voor het Nederlands Koninkrijksteam in actie op het WK.
Foto: © Fred Versluis

De 26-jarige Britt Vonk heeft afgelopen winter een intensief trainingsprogramma afgewerkt met het Nederlands Koninkrijksteam. Goed voorbereid kan ze beginnen aan haar drukke programma voor dit seizoen. Vonk komt onder andere uit voor de Scrap Yard Dawgs in Amerika en zal spelen op het wereldkampioenschap in Japan.

Tekst: Britt van den Elshout

“Sinds softbal weer de A-status heeft verkregen van het NOC-NSF, hebben we een voltijd programma met het Koninkrijksteam”, vertelt Vonk. “Vanaf november trainen we elke dag twee keer. Dat is heftig, maar ook ontzettend leuk. We zijn veel bezig met motorisch leren om onszelf fysiek te verbeteren. Je ziet dan ook dat iedereen sneller en sterker is geworden. Ook merk ik dat we door het serieuze training veel zelfverzekerder zijn geworden en dat de dynamiek binnen ons team enorm is gegroeid.”

Naast het Team Kingdom of the Netherlands komt Vonk dit jaar uit voor het hoofdklasseteam van de Terrasvogels om vervolgens in mei naar Amerika te vertrekken. “Het verschil tussen het Nederlandse en het Amerikaanse softbal is enorm. De sport is veel populairder daar, het aanbod is veel groter en daardoor ligt het niveau ook hoger.” Toch kan Vonk het erg waarderen om met de Terrasvogels in de Nederlandse competitie te spelen. “Het plezier in het spel is heel anders”, legt ze uit. “Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar hier komt softbal niet continu op de eerste plek. In Amerika is iedereen een beetje geobsedeerd. Dat is ook heel gaaf, dat maakt je echt gemotiveerder en beter, maar het is af en toe best verfrissend als het niet alleen maar serieus is. Juist die combinatie maakt het zo leuk.”

College in Amerika

Op haar 19e vertrok Vonk voor het eerst naar Amerika in San Francisco. Ze heeft daar vijf jaar lang bij colleges gespeeld en haar bachelor gehaald. Een ontzettend leerzame en mooie tijd, maar soms ook met de nodige tegenslagen. “In mijn derde jaar werd het softbal me even te veel. Ik moest toen zo ontzettend veel uren trainen in combinatie met school, waardoor ik eraan dacht om helemaal te stoppen. Gelukkig heb ik in plaats daarvan een pauze genomen van 8 maanden waarin ik geen bal heb aangeraakt. Dat had ik echt even nodig. Toen kwam ik er namelijk achter dat ik toch echt wel heel gek ben op het spelletje”, vertelt Vonk.

Toch keerde ze, na vijf jaar in Amerika gespeeld te hebben, terug naar Nederland. Na een rustige zomer hier vertrok ze vervolgens voor één seizoen naar Australië. “Ik was er echt even aan toe om naar huis te gaan. Na Australië ben ik bij de Scrap Yard Dawgs in Houston gaan spelen. Het was namelijk altijd al mijn droom om professioneel spelen in Amerika.” Wel vindt Vonk het jammer dat de National Pro Fastpitch (NPF) wat onderbelicht is. “In Amerika ligt de focus bij softbal echt op de colleges. Speelsters moeten keihard trainen, vervolgens vier jaar knallen tijdens college en daarna zijn ze klaar. Ik denk echter wel dat er een stijgende lijn in zit qua populariteit, zeker nu softbal weer meedoet aan de Olympische Spelen.”

National Pro Fastpitch

Vonk gaat in mei voor de 3e keer naar Amerika, maar het zal dit jaar anders zijn dan andere jaren. Haar team is namelijk uit de NPF gestapt. “Er waren al een paar jaar problemen binnen de league. Wij hadden als speelster bijvoorbeeld heel weinig rechten en daar was onze club het niet mee eens. Na dit twee jaar achtereen te hebben aangegeven, heeft de eigenaar van de club besloten om eruit te stappen. Dat was echt wel een grote shock. Ik vind het natuurlijk heel jammer, maar ik ben wel trots dat het team hiervoor heeft gekozen.”

Wat Vonk dan gaat doen in Amerika? “We willen onze eigen league starten, een soort independent league”, vertelt ze. “Er is naast ons nog een ander team uit de NPF gestapt en we hopen dat meer teams zich bij ons aansluiten. Hierdoor zal dit jaar wel een soort schakeljaar zijn waardoor ik op minder hoog niveau wedstrijden speel. We gaan bijvoorbeeld veel promotiewedstrijden spelen in steden met veel jongeren om het softbal te promoten.

https://www.instagram.com/p/Bc2LypClqBP/?taken-by=britt.vonk18

Focus op de Olympische Spelen én school

Nadat Vonk in 2008 als jongste speelster op de Olympische Spelen in Peking stond, is ze in 2020, als alles goed verloopt, ook weer van de partij. In 2017 is het fundraisingprogramma Starship Opportunity gelanceerd om het Nederlands Softbalteam naar de Olympische Spelen te steunen. “Ik schat de kansen hoog in voor de Olympische Spelen als ik kijk hoe we nu trainen en spelen. We moeten alleen wel echt op onze piek zitten, dat geldt ook voor het WK dit jaar. Jarenlang stonden Japan en Amerika ver boven de rest, maar het wereldniveau wordt steeds hoger. Toch denk ik, als ik bijvoorbeeld naar de prestaties op het EK van vorig jaar kijk, dat we een goede kans hebben. Daarnaast hebben we in 2016 op het WK ook de 4e plek behaald.”

Vanaf september zal Vonk ook weer ruimte in haar leven maken voor school naast het softbal. Dan start ze met haar master sociologie. “De coaching staff is daar gelukkig flexibel mee, ze stimuleren school heel erg. Ik denk dat het goed is om af en toe met andere dingen in je leven bezig te zijn. We krijgen bij het Nederlands team ook een mentaal programma en daar is ons verteld dat het goed is om af en toe uit die sportbubbel te stappen.” Toch zal voor Vonk de focus aankomende maanden eerst nog even op softbal liggen, waar ze zelf ook ontzettend naar uitkijkt.

Met Terrasvogels begint Vonk op 14 april aan de competitie in de Golden League met een dubbel tegen Tex Town Tigers in Enschede. Op 30 april, 1 en 2 mei speelt zij haar eerste wedstrijden voor Team Kingdom of the Netherlands, wanneer USSA Pride uit de NPF op visite komt in Nederland.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Golden League