Golden League

Stanley Doney: “Ik was nooit van plan coach te worden”

Stanley Doney: “Ik was nooit van plan coach te worden”

Stanley Doney, Coach van het Jaar in 2017, blikt vooruit op het nieuwe seizoen
(Foto: Fred Versluis)

In aanloop naar het seizoen 2018 in de Hoofdklasse en de Golden League worden op Honkbalsite.com en Softbalsite.com alle coaches geïnterviewd door kersverse redacteur Rick van de Lustgraaf. Vandaag een interview met Stanley Doney, die in 2017 als coach van FysioExpert Olympia Haarlem werd uitgeroepen tot Coach van het Jaar na het winnen van de dubbel: landskampioen en Europa Cup.

Hij werd aangesteld om een volgende stap te zetten. Aan de vooravond van zijn vierde seizoen bij Olympia Haarlem kunnen we wel stellen dat het is gelukt met het winnen van twee titels in de Europese Cup Winners Cup en de eerste landstitel in de historie van club. Wie zich verdiept in Stanley Doney zal vooral merken dat hij gevoelig is voor een goede sfeer binnen het team en op de club. En daarmee lijkt hij bij de Haarlemmers wel goed te zitten.

‘’Olympia Haarlem is een stijlvolle club. De vrijwilligers zijn hele fijne mensen en ik kan ervan genieten om na afloop van de wedstrijden een biertje met ze drinken. Ik zal het altijd waarderen als er mensen zijn die het de spelers wat gemakkelijker maken. Of het nou gaat om te zorgen voor water of het markeren van de velden; ze maken mijn werk een stuk eenvoudiger.’’

Gezakt

De Australiër begon als tiener met de cursussen om trainer te worden, maar dat zat niet al van kleins af aan in zijn hoofd. ‘’Ik was nooit van plan coach te worden. Mijn vader begon met trainerscursussen toen ik achttien of negentien was en zorgde ervoor dat ik ze ook kon volgen. Ik vond het niet veel aan, maar ben toch maar doorgegaan. Ik deed de cursussen in Nieuw-Zeeland en haalde het eerste niveau, maar voor het tweede niveau ben ik eerst zelfs gezakt!’’

Uiteindelijk kwam hij begin deze eeuw in Denemarken terecht. Via onder andere de Britse Softbal Federatie en Caroline Powell, voormalig coach van Olympia Haarlem, begon hij in 2015 in Nederland. ‘’Ik denk dat het heel erg goed gaat met het Nederlandse softbal. De dames komen qua niveau dichter in de buurt bij de VS en Japan. Het vertrek van Eva Voortman bijvoorbeeld, die dit jaar van ons naar de Japanse competitie is gegaan, kan het niveau van het nationale team zeker omhoog helpen. Eigenlijk zouden er nog twee of drie speelsters naar Japan moeten gaan om wat op te pikken van de trainingsmethoden en oefeningen. Dat kunnen ze dan mooi weer meenemen naar Nederland!’’

Toch ziet Doney nog voldoende verbeterpunten voor het Nederlandse softbal. Hij ziet nog een leegte tussen de clubteams en het nationale team. ‘’De manier waarop het Nederlandse softbal is georganiseerd is erg goed. Maar zoals we in Nieuw-Zeeland en Australië ‘Nationals’ hebben waar talenten kunnen spelen voordat ze naar het nationale team gaan, zie ik hier een leegte. Je gaat van je clubteam rechtreeks naar het nationale team en daar zit niks tussen. Daar zou nog wat tussen moeten komen.’’

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Golden League