Andrea Marcon

Honkbal

Andrea Marcon brengt Paasgroet aan Italiaanse bond FIBS

Andrea Marcon brengt Paasgroet aan Italiaanse bond FIBS

Andrea Marcon

Andrea Marcon.
Foto: © FIBS

Als een ware sportpaus richt de Italiaanse bondsvoorzitter Andrea Marcon zich op Goede Vrijdag middels een publicatie op de website van de FIBS tot de spelers, coaches, bestuurders, wedstrijdscorers en de fans van het Italiaanse honkbal en softbal. De in Canada geboren Italiaan constateert dat het Paasfeest dit jaar samenvalt met het begin van het nieuwe seizoen. Hij verheugt zich erop om die sensaties weer op te snuiven, die alleen onze sporten kunnen veroorzaken. Zo opent hij zijn artikel namens zichzelf, het bondsbestuur, de secretaris-generaal en de medewerkers van het bondsbureau.

Tekst: Pim van Nes

Vervolgens wijst Marcon erop, dat de nationale selecties al weken lang bezig zijn met de voorbereiding op het nieuwe seizoen, zoals de softbalsters in Australie en de honkballers op Sicilie, waarbij hij wijselijk verzwijgt dat beide ploegen maar 1 keer konden winnen in 6 wedstrijden. Vooral het schamel resultaat in eigen huis tegen Duitse en Tsjechische honkballers moet pijnlijk zijn met het oog op de Olympische ambities van Italie. Marcon blikt liever vooruit naar het drukke Europese seizoen met in eigen land gehouden tournooien en wederom nadrukkelijk de in Nederland gehouden Honkbalweek en Super Six. Daarbij bedankt hij de spelers, de coaches en hun gezinsleden en hun clubs voor hun opofferingen in het belang van de nationale kleuren onderweg naar de Spelen van Tokyo 2020.

In het volgende artikel drukte de strafrechter van het Italiaanse honkbal iedereen weer met de neus op de feiten voor de nieuwe competitie weer begint. Er gelden nog 24 schorsingen, die vorig jaar zijn uitgesproken over 7 spelers en maar liefst 17 coaches wegens wangedrag op de velden. De meest opvallende schorsing op deze lijst is die van de Ital-Amerikaanse ex-speler John Cortese, die sinds 31 juli 2017 als coach van Verona gestraft is en nu nog 6 wedstrijddagen moet uitzitten. Daarentegen was hij afgelopen week wel als bondscoach van de Italiaanse ploeg actief bij het MLB-tournooi voor nationale Academy selecties in Barcelona. Andere bekende coaches met nog lopende schorsingen zijn de pitcherscoach van Rimini Pierpaolo Illuminati, idem van Bologna Roberto Radaelli en idem van Citta Nettuno Roberto de Franceschi. In totaal moeten nog 47 strafdagen uitgediend worden volgens rechter Silvano Filippi.

De 20 aangestelde scheidsrechters zullen dit seizoen van steeds 4 wedstrijden tegelijk het weer druk krijgen. Helaas zijn ze geografisch ongelijk verdeeld: Salvatore Galati moet iedere keer uit Sicilie komen en vindt pas na 500 km reizen zijn nabijste stadion. De meeste clubs spelen in Emilia Romagna, maar ook daar woont maar 1 scheidsrechter: Yuri Macchiavelli. De meeste scheidsrechters wonen in Lazio: 6. Er zijn vijf vaste teams gevormd, die geleid worden door Sergio Radice uit Lombardia, Michele De Notta uit Veneto, Alessandro Spera uit Lazio, Yuri Macchiavelli uit Emilia Romagna en de beste scheids van vorig jaar Fabrizio Fabrizi uit Lazio. Andere ook in het buitenland bekende scheidsrechters in de Serie A1 zijn Alessandro Maestri en Marco Taurelli, beiden uit Lazio.

Inmiddels al weer achter de rug is het interessante Italiaans-Duitse experiment van de Pizza League in navolging van de Cactus en Grapefruit voorjaarskampen van MLB. De ondernemende Duitse coach Martin Helmig en de Italiaanse coach Ruggero Bagialemani ontvingen 6 clubs uit Italie (3 teams uit Nettuno), Duitsland (Paderborn en Mannheim) en Frankrijk (PUC Parijs) een week lang in de regio van Nettuno en Anzio. Aanvankelijk geplaagd door regenbuien zochten de ploegen onderkomen in de sporthal van het Academy team van Nettuno, maar later speelden zij hun wedstrijden in het Borghese stadion van Nettuno en het Reatini stadion van Anzio. Alle ploegen speelden minstens 5 wedstrijden in middag en avond en konden trainen in de ochtend. Sponsor Gioia Bus zorgde voor het vervoer van de hotels naar de velden, alsmede voor excursies op vrije dagdelen.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal