Golden League

Norman Ames: “Ik kan mij geen betere club wensen dan DSS”

Norman Ames: “Ik kan mij geen betere club wensen dan DSS”

Norman Ames, hoofdcoach van DSS in de Golden League sinds 2015
(Foto: Fred Versluis)

In aanloop naar het seizoen 2018 in de Hoofdklasse en de Golden League worden op Honkbalsite.com en Softbalsite.com alle coaches geïnterviewd door kersverse redacteur Rick van de Lustgraaf. Vandaag een interview met Norman Ames, de coach van DSS die zijn mening niet onder stoelen of banken steekt. Hij voelt zich helemaal op zijn plaats bij DSS. Gaat dat het team in 2018 een plek in de Season Finals opleveren?

Wie Norman Ames spreekt, merkt gelijk dat hij zijn mening niet onder stoelen of banken steekt. De voormalig honkballer heeft als hoofdcoach in zowel honkbal als softbal een schat aan ervaring en is inmiddels helemaal op zijn plek bij DSS. Al sinds 2015 neemt hij de honneurs waar als hoofdcoach bij het softbalteam van de Haarlemmers.

‘’Ik kan me eigenlijk geen betere club wensen dan DSS. Het is hier gewoon recht door zee en iedereen zegt elkaar wat diegene ervan vindt. Zo ben ik zelf ook dus dat is prettig.’’ Hij spreekt een stuk minder enthousiast als het gaat over de manier van werken van Nederlandse clubs in het softbal. ‘’Internationaal loopt het Nederlandse softbal ver achter. Dat komt doordat we in Nederland te krampachtig vasthouden aan vrouwelijke pitchingcoaches. In andere landen zie je al vooral mannencoaches. Eva Voortman is ook opgeleid door een mannencoach.’’

Verschil tussen mannen en vrouwen

Volgens Ames komt dat vooral door verschil in werkwijze tussen de mannelijke en vrouwelijke coaches. ‘’De mannelijke coaches proberen de dingen gewoon simpel te houden. Als je ziet hoe de echte wereldtoppers trainen, die houden het spelletje gewoon heel simpel. Gewoon een balletje gooien en slaan. In Nederland wordt er in het softbal alleen maar uit het boekje gecoacht.’’

Een ontspannen sfeer is iets waar de voormalig honkballer sowieso wel van lijkt te houden. ‘’Naast dat er hard gewerkt wordt is ontspanning ook belangrijk in een ploeg. Daar hoort ook bij dat je even ontspant en even een biertje drinkt bijvoorbeeld. Tijdens internationale toernooien kun je rustig aan het einde van de dag even een biertje drinken met elkaar hoor. Daar ga je echt niet slechter van spelen. Volgens de NOC*NSF hoor je in topsport niet te drinken, maar Johan Cruijff rookte ook als een ketter.’’

Als hem wordt gevraagd naar de ontwikkeling van talent in het softbal dan maakt Ames zich duidelijk zorgen. Het ontstaan van jeugdacademies waar ouders betalen om hun kind lid te maken schiet bij hem duidelijk in het verkeerde keelgat. ‘’Je koopt zo de status van talent, want ouders betalen om hun kind op de academie te krijgen. Het zijn commerciële bolwerken. Het gaat om zo’n driehonderd euro per jaar. Zo krijg je een eliteclubje, waarbij alleen kinderen een goede opleiding krijgen waarvan de ouders het kunnen betalen. Wat doe je met een groot talent waarvan de ouders niet het geld hebben?’’

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Golden League